utanpotlassport.hu 2018.07.04 21:35 Frissítve: 2018.07.04 21:45

Birkózás: Szél Anna döntőbe jutott a kadét-világbajnokságon

Az 57 kilogrammos kétszeres kadét Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes birkózó, Szél Anna bejutott a csütörtök esti döntőbe a Zágrábban zajló korosztályos világbajnokságon. A 65 kilós Eb-ezüstérmes Szabados Noémi a bronzcsatát vívta ki, míg a szabadfogású, 71 kilogrammos Mezei Dominik ötödik lett.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Megkezdődött a leányok versenye a Zágrábban zajló kadét-világbajnokságon. A kétszeres korosztályos Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes Szél Anna most is remekül teljesített; beverekedte magát a döntőbe. Igaz, nem annyira könnyedén, mint két hónappal ezelőtt a kontinensviadalon. Mint emlékezetes, Annának Szkopjéban négy perc sem kellett ahhoz, hogy Európa-bajnok legyen.

Szél Anna az utolsó másodpercekben kezdte tusolni a moldovai Irina Ringacit Forrás: birkozoszov.hu

Szél Anna az utolsó másodpercekben kezdte tusolni a moldovai Irina Ringacit  •  Forrás: birkozoszov.hu

Az orosházi lánynak selejtezőt kellett birkóznia a német Anastasia Blayvas ellen, s viszonylag könnyedén túl is jutott rajta, mint ahogyan a nyolcaddöntőben az indiai Manszi Manszin is. Ám ezután jött a moldovai Irina Ringaci, akivel már a tavalyi világbajnokságon, s idén, az Eb-n is találkozott. Mindkétszer Anna aratott diadalt, ráadásul Szkopjéban, a döntőben mindössze 28 másodperc alatt tusolta Ringacit. Most azonban valamelyest megfordulni látszott a kocka; a moldovai nagyon odatette magát, s Anna csak az utolsó egy percben tudta megfordítani a párharcot, végül 7−5-re nyert.

Ritter Diletta, a kadét leányválogatott vezetőedzője elmondta, hogy az orosházi versenyző nagyon fáradt volt egész nap, s a fogyasztás is megviselte. Éppen ezért a szerda esti elődöntő előtt pihenni küldte Annát.

Úgy tűnt, hogy jól sikerült, hiszen a négy között rendkívül magabiztos győzelmet aratott a kínai Zsu Ju-pinnal szemben, így csütörtök este szőnyegre léphet az aranyéremért.

Nem ment ilyen jól az elődöntője a kínai Zsu Hszi-ru  ellen a 65 kilogrammos Szabados Noéminek. Pedig egész nap remekül birkózott. Ritter szerint tökéletes teljesítményt nyújtott egészen az elődöntőig. Maximálisan betartotta a taktikai és technikai utasításokat.

Szabados magabiztosan nyert a nyolcaddöntőben a kanadai Nyla Burgess ellen, majd a török Aysel Severrel szemben is könnyed diadalt aratott. Az FTC versenyzője úgy jutott be a négy közé, hogy pontot sem csináltak rajta, azonban – a korábban említett – Zsuval már nem bírt; technikai tussal kapott ki. Noémi tehát csütörtök este a harmadik helyért lép szőnyegre.

A szabadfogású, 71 kilogrammosok között versenyző Mezei Dominik remek birkózással verekedte be magát kedden a szerda esti bronzcsatába; A nyolcaddöntőben a román színekben versenyző Bíró Krisztiánt győzte le, majd a negyeddöntőben intéssel, kitolással és elutasított challenge-dzsel aratott 3−1-s diadalt a litván Vadim Babuskin felett. Az elődöntőben viszont az Európa-bajnok grúz, Bagrati Gagnidze már túl nagy falat volt neki, így csak a vigaszág győztesét kellett megvárnia a bronzcsatához, aki a japán Szuvama Sinoszuke lett.

Dominik az első menetben nem tudott mit kezdeni az ellenfelével; fejlefogásból indított egy akciót a japán, majd levitelt hajtott végre, sőt mögé is került, tehát hat pont volt a hátrány két perc után. Mezei kegyetlenül meghajtotta az utolsó néhány másodpercet, de két intésnél nem tudott többet kiharcolni, így 6−2-s vereséget szenvedett, ezzel pedig a nagyon értékes ötödik helyen zárta a vb-t.

KADÉT-VILÁGBAJNOKSÁG, ZÁGRÁB
Leány birkózás, 1. programcsomag
A magyar szereplők
57 kg (24 induló): Szél Anna (Orosházi Spartacus), 65 kg (24 induló): Szabados Noémi (FTC)
Selejtező. 57 kg: Szél Anna−Anastasia Blayvas (német) 6−2
Nyolcaddöntő. 57 kg: Szél Anna−Manszi Manszi (indiai) 7−4, 65 kg: Szabados Noémi−Nyla Burgess (kanadai) 6−0
Negyeddöntő. 57 kg: Szél Anna−Irina Ringaci (moldovai) 9−7, 65 kg: Szabados Noémi−Aysel Sever (török) 10−0
Elődöntő. 57 kg: Szél Anna− Zsu Ju-pin  (kínai), 65 kg: Szabados Noémi−Zsu Hszin-ru  (kínai)
Bronzmérkőzés. Szuvama Sinoszuke  (japán)−Mezei Dominik 6−2
A szabadfogás 2. programcsomagjának bajnokai és magyar helyezései
45 kg: Rahman Amuzsadkalili (Irán), magyar induló nem volt.
51 kg: Matthew Ramos (Egyesült Államok), magyar induló nem volt.
60 kg: Hamza Alaca (Törökország), Balázs Bálint kiesett.
71 kg: Bagnati Gagnidze (Grúzia), ...5. Mezei Dominik (Magyarország)
92 kg: Ali Reza Abdolai (Irán), Hencz Joel kiesett.

Eddig ezt írtuk a kadét-világbajnokságról:
Szőnyegre, Zágrábban!
Korcsog Milán bronzesélyes
Bronznap szabadfogásban

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.