Birkózás: milyen eredményeket várnak a szakemberek az U23-as vb-n?

Vágólapra másolva!
2019.10.09. 15:53
Címkék
Két és fél hét múlva rajtol Budapesten az U23-as birkózó-világbajnokság. A hazai szövetség alelnökével, Bacsa Péterrel, szakmai igazgatójával, a kétszeres világ- és Európa-bajnok Bácsi Péterrel, valamint az U23-as kötöttfogású válogatott vezetőedzőjével, Lévai Zoltánnal beszélgettünk a rendezésről, a várakozásokról és arról, mennyire reális, hogy a 23 éves versenyzők hivatalosan még utánpótláskorúként szerepelnek a birkózásban.

Kevesebb, mint három hét múlva kezdődik az U23-as birkózók világbajnoksága, amelynek presztízsét ezúttala hazai rendezés (abudapesti Ludovika Aréna ad modern otthont neki) is növeli.

„Sokat töprengtünk, hogy a Ludovika vagy a Syma-csarnokban rendezzük-e a viadalt, végül az előbbi mellett döntöttünk. Úgy véltük, ez jobban illik a vb hangulatához. Az akkreditáció lezárult, közel ezer nevezés érkezett, ebből arra következtetünk, hogy nagyjából hatszáz-hatszázötven résztvevő lesz. Nem kérdés, hatalmas csaták vannak kilátásban, mivela világ legjobbjai lépnek szőnyegre abban a korosztályban, amelyik a legközelebb áll a felnőttkorhoz”− vélekedik a hazai szövetség (MBSZ) alelnöke, Bacsa Péter.

Bácsi Péter szerint szakáganként akár két-két érmet is nyerhet a magyar válogatott a budapesti U23-as világbajnokságon
Bácsi Péter szerint szakáganként akár két-két érmet is nyerhet a magyar válogatott a budapesti U23-as világbajnokságon

Bácsi Péter szerint szakáganként akár két-két érmet is nyerhet a magyar válogatott a budapesti U23-as világbajnokságon

A korosztály egyébként viszonylag újnak mondható a sportág történelmében; az első Európa-bajnokságát 2015-ben, Lengyelországban rendezték. Mennyire valós. hogy a birkózásban az U23-as versenyzőket még utánpótláskorúnak nevezik?

„Ez a nemzetközi szövetség egyik legjobb kezdeményezése a legutóbbi néhány évben, hiszen a küzdősportolók később érnek. Nagyon ritka, hogy valaki tizenkilenc-húsz évesen már odaér a felnőttmezőny legjobbjai közé. Ez a lemorzsolódás visszaszorítása érdekében különösen fontos volt, mivel nem maradnak sok éven át nemzetközi eredmény nélkül a sportolók”− magyarázza az MBSZ nemrégiben kinevezett szakmai igazgatója, a kétszeres világ- és Európa-bajnok Bácsi Péter.

Ahogyan várható volt, a magyar válogatott teljes, harmincfős kerettel indul a viadalon − szakáganként tíz-tíz sportolóval. A programot a szabadfogásúak nyitják a női szakág és a kötöttfogás előtt.A legfontosabb, hogy valóban ütőképes a magyar csapat, amelynek névsorát nemrégiben hirdette ki a szövetség. Sokat elmond, hogy a harminc fiatalból huszonketten (!) álltak már legalább egyszer korosztályos világverseny dobogóján.

„Nem kérdés, erős a válogatottunk − így Bácsi. − Vannak olyan súlycsoportok, amelyekben különösen kiemelkedők vagyunk. Azt hiszem, reális lehet, hogy szakáganként két-két medált nyerjünk. Ha meg kellene tippelnem, melyik fogásnem lehet a legsikeresebb, azt mondanám, a kötöttfogás.”

Ez utóbbi szakág vezetőedzője, Lévai Zoltán például négy dobogós helyezést remél, ráadásul azt szeretné, ha az idősebb fia, Zoltán (77 kg) világbajnok lenne:

„Zolitól csak a vb-cím az elfogadható, mindenképpen győzelmet várok tőle. Nem azért, mert könnyű dolga lesz, hanem mert képes rá. Az ő feladata már a felnőttmezőnyben is hasonló, így minimális elvárás, hogy megnyerje saját korosztályának versenyét.”

Bácsi erről így vélekedett:

„Persze, titkon mindenki aranyat remél tőle, de ez sok tényezőtől függ. Annyira erős a kategóriája, hogy ezt előre nem lehet kijelenteni.”

A szakmai igazgató szerint érdemes lesz odafigyelni a még juniorkorú birkózókra is.Meglátása szerint többen is okozhatnak meglepetést. Abba mindazonáltal nem szeretett volna belemenni, egészen pontosan kiktől. Mondván: nem lenne jó terhet tenni egyik fiatal vállára sem.

U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST
A magyar csapat
Kötöttfogás
55 kg: Rácz Richárd, 60 kg: Kecskeméti Krisztián, 63 kg: Torba Erik, 67 kg: Balatoni Bence, 72 kg: Kajtán Olivér, 77 kg: Lévai Zoltán, 82 kg: Lévai Tamás, 87 kg: Papp Bertalan, 97 kg: Szőke Alex, 130 kg: Érsek Róbert
Szabadfogás
57 kg: Halidov Gamzatgadzsi, 61 kg: Budai Kovács Marcell, 65 kg: Asarin Roman, 70 kg: Antal Dániel, 74 kg: Kuramagomedov Murad, 79 kg: Lukács Botond, 86 kg: Szurovszki Patrik, 92 kg: Tóth Bendegúz, 97 kg: Végh Artúr, 125 kg: Nagy Mihály
Női szakág
50 kg: Réczi Bianka, 53 kg: Vilhelm Viktória, 55 kg: Szél Anna, 57 kg: Galambos Ramóna, 59 kg: Bognár Erika, 62 kg: Felhő Viktória, 65 kg: Szabados Noémi, 68 kg: Nagy Alexa, 72 kg: Elekes Emese, 76 kg: Nagy Bernadett

További korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik