Krasznai Bence jelenti Tallinnból utanpotlassport.hu 2019.08.14 15:56 Frissítve: 2019.08.16 21:29

Birkózás: Nagy Bernadett elődöntős a junior-vb-n

Izgalmasan zajlott a tallinni junior birkózó-világbajnokság szerda délelőtti programja, amelyben megkezdődött a hölgyek versenye. A négy magyar közül csupán Nagy Bernadett (76 kg) jutott az elődöntőig, a többiek − nagy csaták után − kikaptak: Szél Anna (55 kg) és Elekes Emese (68 kg) a vigaszágban bízhat, Bognár Erikának (59 kg) pedig véget ért a vb. A szabadfogású fiúk viadala a végéhez közeledik: a fogásnem utolsó vigaszági meccseit rendezték, Korcsog Milán (86 kg) azonban nem tudta kiharcolni a bronzmeccset.

A szabadfogású Mester Milán (79 kg) kedden szerzett parádés bronzérme után a leányok is megkezdték csatáikat a tallinni junior-világbajnokságon.

Milán egyébként a Tondiraba jégcsarnokban elmondta, még szerdán sem fogta fel, mit is vitt véghez:

„Aludni nem igazán tudtam, folyamatosan pörgött az agyam. Meg sem tudom számolni, hányadik nyaramat edzettem végig, és végre megérett a befektetett munka gyümölcse! Ez azért már jobb minőségű benzin a folytatáshoz, hiszen életem első medálját nyertem világversenyen.”

Térjünk vissza a hölgyekhez. Ritter Diletta négy olyan tanítványa lépett szőnyegre, aki korábban legalább egyszer volt korosztályos Európa-bajnok. Ne szaladjunk nagyon messzire: négyük közül hárman érmet szerzetek június elején, a pontevedrai junior Eb-n. A vb ugyanakkor más kávéház a női szakágnak, tudniillik magasan az ázsiai országok dominálják a világ mezőnyét.

Ékes példa erre a japán Yui Susaki is, aki korábban lett felnőtt-világbajnok, mint junior. Húsz esztendősen a mérlege: kétszeres felnőtt-, egyszeres junior- és háromszoros kadét-világbajnok. Vereségeinek száma: nulla. Tallinnban készül megszerezni az újabb aranyérmét, és be is mutatkozott szerdán: három meccsen összesen négy percet töltött a szőnyegen; egy perc alatt tusolta a kétszeres korosztályos Európa-bajnok román Stefania Priceputut, technikai tussal verte − szintén egy perc alatt − az ukrán Marija Vinniket és két percen belül győzte le tizenkét pontos különbséggel az indiai kadét vb-harmadik Neelamot, így jutott az elődöntőbe.

Bognár Erikának (kékben) megint túl nagy falat volt a belorusz Szazikina Fotó: Martin Gábor

Bognár Erikának (kékben) megint túl nagy falat volt a belorusz Szazikina  •  Fotó: Martin Gábor

Az 59 kilósok nyolcaddöntőjében megismétlődött a pontevedrai Eb-döntő Bognár Erika és a fehérorosz Kriszcina Szazikina között. Spanyolországban Erika 4−0-ás vereséget szenvedett, így lett ezüstérmes. Észtországban a magyart látták előbb passzívabbnak, és az aktivitási idő alatt sem tudott pontot csinálni (0−1). A második menetben sem sikerült átvenni az irányítást; Szazikina kétszer levitte a magyart, aki így 5−0-ra kapott ki. Bognár aztán ki is esett a versenyből, miután Szazikina alulmaradt az indiai Anshu Anshu elleni párharcon.

Nem csak ebben a kategóriában láthattuk ismét a kontinensbajnoki finálét:  Szél Anna nézett farkasszemet az orosz Jekatyerina Verbinával a negyeddöntőben, miután az első körben legyőzte a kazah Szandugas Djusszengalit. Volt miért visszavágnia az orosházi lánynak, hiszen Spanyolországban kikapott (6-6′, nagyobb értékű akcióval). Ezúttal nem volt akciópont az első menetben, ugyanakkor Szél előnyével zárult a felvonás: a passzivitási időt nem tudta kihasználni az orosz (1−0). A második etap nem indult jól, hiszen levitte Verbina a magyart, ám erre kitolással felelt Anna (2−2′). Újabb sikeres támadást indított Szél (4−2), ám előnyét nem tudta megtartani. Hihetetlen, de ugyanaz történt, mint Pontevedrában: 39 másodperccel a vége előtt ismét mögé ment az orosz, ezzel beállította a végeredményt, amely neki kedvezett az utolsó akció miatt: 4−4'.

Szél Anna (pirosban) ezúttal sem bírt az orosz Verbinával Fotó: Martin Gábor

Szél Anna (pirosban) ezúttal sem bírt az orosz Verbinával  •  Fotó: Martin Gábor

Anna érthetően zaklatott volt a mérkőzés után, ám fél órával később már higgadtan látta a történteket:

„Úgy fest, ebből megint tanulnom kell. Nem jobb nálam az orosz, a probléma az volt, mint mindig: amikor szorul a hurok, akkor stresszelek. Ez fejben dőlt el. Igyekszem mihamarabb kiküszöbölni rossz tulajdonságomat.”

Junior Európa-bajnokunk, Nagy Bernadett (76 kg) a nyolcaddöntőben lépett szőnyegre először a lett Raivita Timofejevával szemben, és esélyt sem hagyva vetélytársának, technikai tussal 2:30 perc alatt nyert. A következő körben az ukrán kadét kontinensbajnok Romana Vovcsakkal találkozott. Az első menet visszafogottan indult, az ukrán levitelén kívül nem történt akció (0−2). Kétes helyzetből történt lábra támadást és billentést követően 2−4-re módosult az eredmény, ekkor azonban beugrott lábra a magyar, és négyért tette földre riválisát. Igaz, megint belebillent, így ‘6−6-lett az állás. Az ukrán mester challenget kért, amelyet elutasítottak a bírók (7−6). Nagy nem állt meg, az utolsó két másodpercben még egyszer levitte Vovcsakot, így 9−6-os sikerrel jutott az elődöntőbe. Bernadettnek a kétszeres korosztályos Ázsia-bajnokkal, Hui-Tsu Changgal kell mérkőznie az aranycsatáért.

A 68 kilogrammosok mezőnyében ismét két kadét Európa-bajnok mérte össze tudását a nyolcaddöntőben: Elekes Emese találkozott a lengyel Ewalina Weranikával. A párharc végül tussal végződött a második menet közepén, miután kétszer is becsomagolták a magyart, aki a másodikból már nem tudott kijönni (1−6).

Szél és Elekes is bízhat még a vigaszágban.

Az utolsó szabadfogású fiú, a kadét világbajnoki harmadik Korcsog Milán (86 kg) is itt próbálkozhatott a junior Pánamerika-bajnoki ezüstérmes Hunter Jeffery Leevel szemben. Nem volt akcióval teli a meccs: a bírók kétszer a kanadait látták aktívabbnak, az ilyenkor kiszabott harminc másodperces támadóidő alatt pedig nem sikerült pontot csinálnia Milánnak, így 2−0-ra kikapott, ezzel neki véget ért a verseny.

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, TALLINN
Szerda délelőtti program (Szabadfogás, vigaszág és leányszakág, 1. programcsomag)
A magyar érdekeltek
50 kg: nincs magyar induló. 55 kg (19 induló): Szél Anna (Orosházi SBK), 59 kg (18 induló): Bognár Erika (Budapesti Honvéd SE), 68 kg (18 induló): Elekes Emese (Vasas SC), 76 kg (19 induló): Nagy Bernadett (Újpesti TE), 86 kg (26 induló): Korcsog Milán (Csepeli BC)
Selejtező
59 kg: Kriszcina Szazikina (fehérorosz)−Bognár Erika 5−0
Nyolcaddöntő
55 kg: Szél Anna−Szandugas Djusszengalij (kazah) 4−1
68 kg: Ewelina Weronika Ciunek (lengyel)−Elekes Emese tus 6−1-nél
76 kg: Nagy Bernadett−Raimita Timofejeva (lett) 11−0
Negyeddöntő
55 kg: Jekatyerina Verbina−Szél Anna '4−4 (az utolsó pont döntött)
76 kg: Nagy Bernadett−Romana Vovcsak (ukrán) 10−6
Vigaszág
86 kg: Hunter Jeffery Lee (kanadai)−Korcsog Milán 2−0

Amit eddig a junior-világbajnokságról írtunk:
Tallinnban is történelmet írnak a birkózók?
Mester Milán (79 kg) egy passzivitásra volt az aranycsatától
Parázs csaták délelőtt, de magyar szabadfogású nem nyert meccset Tallinnban
Mester Milán (79 kg) bronzérmet szerzett Tallinnban

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.

2020.05.08 12:21:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Amennyiben a RB Salzburg elfogadná az AC Milan által a Tuttosport szerint tett 20 millió eurós ajánlatot, úgy a 19 éves Szoboszlai Dominik lehetne minden idők legdrágább magyar labdarúgója.

2020.05.01 13:31:16

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A LEN (Európai Úszó Szövetség) vezető testülete úgy határozott, hogy elhalasztja a 2020-as junior Európa-bajnokságot az összes szakágban (úszás, nyílt vízi úszás, műugrás, műúszás, vízilabda).