Birkózás: Mester Milán (79 kg) egy passzivitásra volt az aranycsatától

Vágólapra másolva!
2019.08.12. 19:39
Címkék
Mester Milán (79 kg) hajszálra volt attól, hogy bekerüljön a tallinni junior-világbajnokság aranycsatájába, ám − a bírák érdekes döntése miatt − a bronzért birkózhat kedden, az esti programban. A nyitány másik két szabadfogású magyarja, Halidov Gamzatgadzsi (57 kg) és Végh Artúr (97 kg) kiesett.

Idén világszínvonalú helyszínre került a junior birkózók világbajnoksága: a 7700 férőhelyes tallinni Tondiraba jégcsarnokba. Nem csupán a létesítmény, a rendezés is kiemelkedő: gördülékeny lebonyolítás, hatalmas kivetítők, egyedülálló atmoszféra, mindez négy szőnyeg keretében, amelyen minőségi, izgalmas csatákat lehetett látni már az első, szabadfogású versenynapon.

Ahogyan az a birkózó-világviadalokon lenni szokott, most sem rendeztek helyosztókat a nyitányon. Talán ennek is volt köszönhető, hogy meglehetősen kevés helybelit vonzott az esemény.

„Észtországban nagy népszerűségnek örvend a sportág, és szerintem a vb marketingje is jó volt, úgyhogy arra számítunk, a folytatásban közel telt házas lesz a megméretés”− mondta a helyszínen honlapunknak Siim Solman, az Észt Birkózószövetség fotósa.

Nem sokon múlt, hogy Mester Milán vb-döntőbe jusson Tallinnban Fotó: Martin Gábor
Nem sokon múlt, hogy Mester Milán vb-döntőbe jusson Tallinnban Fotó: Martin Gábor

Nem sokon múlt, hogy Mester Milán vb-döntőbe jusson Tallinnban  •  Fotó: Martin Gábor

A három− hétfőn érdekelt− magyar közül elsőként az Oroszországból honosított Halidov Gamzatgadzsi (57 kg) lépett szőnyegre. A selejtezőben két junior Európa-bajnoki bronzérmes találkozott: az ESMTK fiatalja, valamint a német Horst Lehr. Halidov álmosan kezdte a párharcot, elszalasztott passzivitási lehetőséget követően beleszaladt két lábra támadásba is, és 2−7-es hátrányba került. Magabiztos, higgadt birkózással kétszer is levitte a németet, egyszer megpörgette, így fordított, nála lett az előny (10−7). Gamzatgadzsi azonban ráült az eredményre, ismét földre vitték, majd kilenc másodperccel a vége előtt kitolták, és 10−10′-re kikapott (a nagyobb értékű, négypontos akció a németé volt, ezáltal nyert). Halidov aztán úgy esett ki, hogylegyőzője kikapott az örmény Gevorgjantól a következő körben.

Öt súllyal feljebb, a 79 kilogrammosok selejtezőjében is azonos eredményű sportolók találkoztak: a két kadét-világbajnok, junior vb-ezüstérmes, az amerikai Aaron Brooks és az azeri Abubakr Abakarov. Kettejük csatáját az azeri nyerte, aki a következő körben attól az orosz Amkad Tasukadzjevtől kapott ki, akit június elején legyőzött a pontevedrai Európa-bajnokság fináléjában. Csakúgy, mint az imént említett, ez a párharc is az utolsó másodpercekben dőlt el. Amit ígértünk tehát a vasárnapi beharangozókban, beigazolódott: a birkózók valóban felforrósítják a hangulatot a jégcsarnokban.

Kicsit sem mellékes, hogy ugyanebben a kategóriában lett bronzmeccses Mester Milán. A magyarközel állt ahhoz, hogy a nyolcaddöntőben technikai tussal (tíz pontos különbség) verje a komolyabb eredményekkel nem rendelkező lengyel Cezory Marek Sadowskit, ám 8−0-ás állásnál kicsit megelégedett. Habár a lengyel két pontért levitte néhány másodperccel a meccs vége előtt, ez nem jelentett veszélyt a mérkőzés kimenetelére.

Az ESMTK sportolója az elődöntőben a kadét világbajnoki ötödik indiaiSingh Sandeep Mannal találkozott. Rögtön az elején ügyes levitelt mutatott be két pontért, és ezt az előnyt zseniális védekezéssel őrizte az utolsó másodpercig, amikor bokára ugrott neki az indiai, amit Milán be is nézett, elesett. Meg lehetett nyugodni, az akció időn túli volt, tehát az ifjú az elődöntőbe verekedte magát.

Folyamatosan Mester Milán (pirosban) támadt a grúz Bagrati Gagnidze ellen, mégis a magyart látták passzívnak a bírók Fotó: Daniel Mitchell
Folyamatosan Mester Milán (pirosban) támadt a grúz Bagrati Gagnidze ellen, mégis a magyart látták passzívnak a bírók Fotó: Daniel Mitchell

Folyamatosan Mester Milán (pirosban) támadott a grúz Bagrati Gagnidze ellen, mégis a magyart látták passzívnak a bírók  •  Fotó: Daniel Mitchell

„Ismét megtanultam, hogy a mérkőzés hat percig tart, nem sokon múlt. A munka végre meghozta a gyümölcsét. Semmi mást nem kell tennünk, csak hinnünk magunkban, úgy nincs lehetetlen”− mondta Mester közvetlenül azután, hogy életében először elődöntőbe jutott világversenyen.

A négy között aztán jött a kadét Európa- és világbajnok Bagrati Gagnidze.Milán ellen − kicsit érthetetlen módon − kétszer is passzivitást ítéltek a bírók, és a magyar az egyik fél perc alatt sem tudott akciót végrehajtani, így 2−0-ás hátrányba került. Az sem volt elég, hogy egyszer kiléptette riválisát, 2−1-re kikapott, a grúz pedig gyakorlatilag úgy került az aranycsatába, hogy nem volt értékelhető megmozdulása.

„Keresem a válaszokat arra, hogyan juthat szabadfogásban világbajnoki fináléba olyasvalaki, aki egyszer sem támadott, miközben az ellenfele kétszer is. Érthetetlen, ami történt”− mondta a vezetőedző, Tóth Gábor az ütközet után.

Végh Artúrnak (kékben) túl nagy falat volt az orosz Gazzajev Fotó: Siim Solman
Végh Artúrnak (kékben) túl nagy falat volt az orosz Gazzajev Fotó: Siim Solman

Végh Artúrnak (kékben) túl nagy falat volt az orosz Gazzajev  •  Fotó: Siim Solman

Selejtezőre kényszerült a Pontevedrában ötödik Végh Artúr (97 kg).Az Érdi Spartacus versenyzőjével szemben a dél-koreai Mingi Choi állt. Artúr már az első menetben eldöntötte a párharcot, hiszen levitellel és kitolással ötpontos előnyre tett szert. A különbséget aztán növelni tudta a második három percben: még kétszer tolta ki a felnőtt Kanada-kupa harmadik helyezettjét, ráadásul egyszer sikeresen támadt lábra, így 9−0-ra győzött. Végh vetélytársa a nyolcaddöntőben a kadét Eb-ötödik Aszlanbek Gazzajev volt, az orosz azonban túl nagy falatnak bizonyult: technikai tussal nyert. Ráadásul a vigaszágra sem vitte a magyart, mivel a nyolc között az utolsó két másodpercben kapott ki a kubaiYonger Pauli Bastida Pomaresztől.

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, TALLINN
Szabadfogás, 1. programcsomag
A magyar szereplők
57 kg (25 induló): Halidov Gamzatgadzsi (ESMTK). 65 és 70 kg: nincs magyar induló. 79 kg (24 induló): Mester Milán (ESMTK). 97 kg (21 induló): Végh Artúr (Érdi Spartacus)
Selejtező
57 kg: Horst Lehr (német)−Halidov Gamzatgadzsi '10-10 (utolsó akcióval)
97 kg:Végh Artúr–Mingi Choi(dél-koreai) 9–0
Nyolcaddöntő
79 kg:Mester Milán–Cezary Marek Sadowski (lengyel) 8−2
97 kg: Aszlanbek Gazzajev (orosz)−Végh Artúr 11−0
Negyeddöntő
79 kg:Mester Milán−Sandeep Singh Mann (indiai) 2−0
Elődöntő
79 kg: Bajrati Gagnidze (grúz)−Mester Milán 2−1

Amit eddig a junior-világbajnokságról írtunk:
Tallinnban is történelmet írnak a birkózók?

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik