utanpotlassport.hu 2019.03.12 20:06 Frissítve: 2019.03.12 20:13

Birkózás: Galambos Ramóna biztosra ment

A kadét Európa- és világbajnok, U23-asok között az 55 kilogrammosoknál már bronzérmes Galambos Ramóna, most egy súlycsoporttal feljebb a kontinens legjobbjának bizonyult. Arról is beszélt munkatársunknak, hogy nem volt egyszerű a dobogó legfelső fokáig vezető út.

Budai Zoltán utanpotlassport.hu Galambos Ramóna az újvidéki U23-as birkózó Európa-bajnokság 57 kilogrammos súlycsoportjának aranyérmese a női szakág történetének harmadik elsőségét szerezte e korcsoportban. A fantasztikus teljesítmény mögött példaértékű hozzáállás rejlik.

– Mindent így tervezett az Európa-bajnokság előtt?

– Igen, mondhatom, hogy így képzeltem el. Ebben reménykedtem.

– Hét versenyző indult súlycsoportjában, emiatt két csoportot sorsoltak, és körmérkőzéseket kellett vívnia. Ez a lebonyolítási módszer mennyire tetszett önnek?

Galambos az UWW honlapján

Galambos Ramóna ebben a pillanatban már elhitte sikerét  •  Forrás: unitedworldwrestling.org

– Így több meccsem volt, de előzetesen nem számítottam erre. Ez 57 kilogrammban nem annyira jellemző, hiszen olimpiai súlycsoport. Egy percet sem bosszankodtam emiatt, igazságosnak tartottam, hogy ha bajnok akarok lenni, akkor mindenkit el kell vernem.

– Le is győzött mindenkit. A döntő azért nagyon szorosra sikerült.

– Igen, de a 2–1-es végeredmény csak azt mutatja, hogy nem akartam kockáztatni, illetve nagyon taktikusan álltam ki a meccsre. Nem szerettem volna belebonyolódni olyan szituációkba, amiből esetleg rosszul jöhetek ki. Igyekeztem biztosra menni, azt akartam, hogy a végét én bírjam jobban. Az ukrán lány nagyon erős volt, de…

– Ön erősebb.

– Így is lehet mondhatni - felel nevetve.

– Könyöksérülés, kézközépcsonttörés, megannyi nyavalya hátráltatta az előző években, most mégis ott lóg az Európa-bajnoki aranyérem a nyakában.

– A könyököm akadályozott leginkább a folyamatos előrelépésben. Idén elég kemény derékfájdalmakkal is megküzdöttem, rengeteget szenvedtem az edzéseken, még mindig folyamatosan gyógytornázok, de túlvagyok ezen a két éven.

– Látszott a versenyen, hogy erőnlétileg remek állapotba hozta magát, de a problémák után lelkileg is építkeznie kellett. Ez talán még nehezebb feladat volt.

– Előfordult, hogy a nehézségek megtörtek fejben. Olyan kilátástalannak tűnő állapotba is kerültem, hogy sérülésből sérülésbe estem, és nem láttam, hogyan lehetne véget vetni ennek. Nem tudtam fejlődni, és úgy gondoltam, nincs is értelme keményen edzeni, mert úgy is valami baj lesz belőle, és jöhet a kihagyás. Aztán a budapesti világbajnokság fordulatot hozott. Egyik reggel mindent megelégelve keltem fel, és azt mondtam, na jó, én akkor is megcsinálom. Összeszedem magam, mert ez így nem mehet tovább, fel kell állnom. Elkezdtem még keményebben edzeni, még inkább odatenni magam, még jobban odafigyelni az étkezésre, alvásra, pihenésre. Hétvégente úszni és jógázni jártam, hogy hamarabb regenerálódjak. És sikerült.

– Olyannyira, hogy Európa-bajnok lett. A döntő után úgy látszott, nehezen hiszi el.

– Igen, amikor a bíró felrántotta a kezem, akkor jelent meg az első széles mosoly az arcomon. Nagyon vicces jelenet volt, több fotó is készült erről a pillanatról. Akkor fogtam fel, hogy Európa-bajnok vagyok.

– Ha nincs a karemelés, még ma sem tudja?

– Azóta talán már rájöttem volna - válaszol kacagva.

Ritter Árpád, az U23-as női birkózó válogatott szövetségi kapitánya, már az Európa-bajnokság előtt is gondolt Ramóna aranyára.
– Éreztem, hogy van esélye megnyerni. Nagyon taktikus, jó birkózó. Meccsről meccsre egyre jobban teljesített. Az elején még túlságosan siettetni akarta a dolgot, próbálta minél hamarabb befejezni mérkőzéseit, de Marton Gábor kollégámmal beszéltünk vele. Elmondtuk neki, hogy kiváló állapotban van, nyugodt, gyors, dinamikus, nem kell kapkodnia. Ha kifárasztja ellenfelét, könnyebben meg tudja csinálni a pontokat. Ezt az utolsó meccséig fegyelmezetten betartotta. Tavaly egy kicsivel maradt le a döntőről, azóta nagyon sokat tett, dolgozott ezért az eredményért.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.01.14 21:07:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elstartolt a junior leánykosarasok bajnokságának felsőházi rájátszása, amelyben a Csata DSE, a DVTK Akadémia és a Vasas Akadémia hozta ez idáig minden meccsét. A miskolciak eddig két mérkőzésből kétszer nyertek ugyanolyan arányú különbséggel: 68−67-re verték az NKA Pécs és a BEAC-Újbuda KA alakulatát is.

2020.01.14 13:07:01

Utánpótlássport G. G. utanpotlassport.hu

Fantasztikus hangulatú összecsapáson az LSU nyerte az amerikai egyetemi amerikaifutball-liga nagydöntőjét. A Tigrisek harcában – merthogy mindkét együttest Tigersnek hívják – 42–25-re diadalmaskodtak, ezzel 2007 óta az első, történetük negyedik végső sikerét aratták az NCAA-ben. Joe Burrow tovább halmozta a rekordokat.

2020.01.12 11:35:15

Utánpótlássport P. K. utanpotlassport.hu

Januárban még nem jellemzőek a kimondott utánpótlás-futballesemények, de februárban már indul a Premier League Cup, az UEFA Ifjúsági Liga, folytatódnak a hazai küzdelmek, majd márciustól már egyre több válogatott mérkőzést is rendeznek. Összegyűjtöttük a fontosabb, magyar vonatkozású futballesemények időpontjait, helyszíneit 2020-ból.

2020.01.11 21:25:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Több honlap is arról számolt be, hogy – a folyamatos érdeklődés ellenére – nem vált klubot a Red Bull Salzburg mindössze 19 éves magyar válogatott középpályása, Szoboszlai Dominik, akinek a kivásárlási árát immár 15 millió euróra taksálja a legnagyobb játékospiaci értékekkel fogalkozó portál, a transfermarkt.com.

2020.01.11 14:05:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 2020-as szezont is a túraautó-világkupában teljesíti Tassi Attila. A fiatal magyar versenyző azt is nyilvánosságra hozta, hogy továbbra is a Honda színeiben folytatja a versenyzést, és reméli, a tanuló éve után immár jobban kijön neki a lépés.