Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2020.02.15 20:22 Frissítve: 2020.02.16 05:27

Birkózás: ez történt a kadétok somogyjádi válogatóversenyén

Az új rendezési szisztéma miatt jócskán elhúzódott a kadét birkózók somogyjádi válogatóversenye, amelyen parázs csaták alakultak ki a kötött- és szabadfogású fiatalok, valamint a leányok között. Mindhárom szakág vezetőedzőjét megszólaltattuk a helyszínen.

Különösen nagy volt a tét a kadét birkózók első válogatóversenyén, hiszen az idén Budapest rendezi a korosztály világbajnokságát a Tüskecsarnokban. A válogató a Somogyjádi Sportcsarnokban zajlott, amely impozáns otthont adott a viadalnak, hiszen a termet gyönyörűen felújították. Mondhatni, nemzetközi szintűre.

A Somogyjádi Sportcsarnokban rendezték meg az első kadét-válogatóversenyt

A Somogyjádi Sportcsarnokban rendezték meg az első kadét-válogatóversenyt

Az erőpróbán egyébként – a szokásoktól eltérően – mindhárom szakág egyszerre bizonyított. A szövetség ugyanis úgy döntött, hogy 2020-tól – a serdülőket leszámítva – minden korcsoportban ily módon kell lebonyolítani a rangsorversenyeket. Ez persze azt eredményezte, hogy jócskán elhúzódott a megméretés: 18:30 órakor lett vége, a 209 induló küzdelmétől az edzők és a bírók egyaránt kimerültek.

Az utánpótlásmezőnyben gyakran tapasztalható a fogásnemek közötti „átjárás”. Az új szisztéma ezt nem teszi lehetővé. A helyszínen megoszlottak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy ez jó vagy rossz. Van, aki úgy véli, hogy kadétként már ki kell derülnie, melyik fogásnemet képviselik a fiatalok, de persze olyan is akadt, aki ezzel nem ért egyet.

Ami az eredményeket illeti: szabadfogásban a Ferencvárosi TC, kötöttfogásban az Esztergom, a leányok versenyében pedig a Csepel bizonyult a legsikeresebbnek.

Utóbbi szakágban egyébként, úgy fest, különösen erős keretet indíthatnak a magyarok az Európa- és a világbajnokságon. A serdülőkorból fellépett a tavaly korosztályos Európa-bajnok Borsos Viktória (61 kg) és Elekes Enikő (65). Rajtuk kívül a kadét Európa-bajnok Újfalvi Liliért, a serdülőként kadét Eb-ezüstérmet szerző Szenttamási Rózáért (57), az EYOF-bronzérmes Matyi Vivienért (49) és Vizi Flóráért (53) is szoríthatunk. Közülük csak Borsos nem győzött Somogyjádon; sérülés miatt visszalépett a Szabó Szonja elleni döntőtől.

„Viktóriának van még két lehetősége bizonyítani, hiszen összesen három válogatóviadal van, nem kell elkeserednie. Való igaz, jó a garnitúra, többüktől várok jó szereplést a nyáron. Elekes másfél éve nem kapott ki sehol, remélem, ezt a sorozatot folytatni tudja. Rózának nem úgy jött össze a tavalyi esztendő, ahogyan eltervezte, de rengeteget erősödött, benne is bízom. Tulajdonképpen bárki okozhat meglepetést, azt hiszem, az Eb-n reális célkitűzés lesz a három érem” – mondta a vezetőedző Gyurasits Csaba.

A szabadfogásúak mestere, Farkas Gábor is optimista:

„Nagyjából a papírforma alakult az első seregszemlén. Azok, akik már tavaly is a válogatott gerincét alkották, nyertek. Rengeteg elsőévessel utaztunk a 2019-es világeseményekre, és mindahányan rengeteget fejlődtek azóta. Leginkább a középső súlycsoportokban tűnhetünk ki.”

A kadét kötöttfogású válogatott trénere, Kliment László amondó, hogy nagy motivációt jelent az ifjaknak a hazai rendezésű vb:

„Mindenkit hajt a bizonyítási vágy, szeretnék megmutatni magukat a magyar közönség előtt. Nem is kérdés, sok pluszt adhat a budapesti világbajnokság. Megvannak a favoritok, de korai lenne mélyebb elemzésbe kezdeni. Néhány súlycsoportban le kell tisztulnia még a képnek, de a legtöbb esetben azoké a fiataloké lett az aranyérem, akiktől vártuk.”

KADÉT-VÁLOGATÓVERSENY, SOMOGYJÁD
A bajnokok
Kötöttfogás
45 kg: Végh Máté (Esztergom), 48 kg: Kondi Milán (KASI), 51 kg: Lévai Levente (Esztergom), 55 kg: Csomós János (Eger), 60 kg: Kovács Gábor (BHSE), 65 kg: Kovács Ádám (Dévaványa), 71 kg: Zurai Rajmund (DBC), 80 kg: Mezej József (Esztergom), 92 kg: Varsányi László (BHSE), 110 kg: Bazsó Adolf (Esztergom), +100 kg: Tóth Zsombor (KASI)
Szabadfogás
45 kg: Fábián András (Vasas), 48 kg: Lengyel László (FTC), 51 kg: Mizsei Zoltán (FTC), 55 kg: Gombos Alex (FTC), 60 kg: Kiss Benedek (Szeged), 65 kg: Dely Marcell (UTE), 71 kg: Balázs Bálint (TSC), 80 kg: Rizmajer Márton (Csepel), 92 kg: Angyal Krisztián (Csepel), 110 kg: Radák Bertalan (Dél-Zselic), +110 kg: Fehér Marcell (Nagykőrös)
Női birkózás
40 kg: Mányoki Fanni (KASI), 43 kg: Lázár Csenge (TSC), 46 kg: László Kornélia (ESMTK), 49 kg: Matyi Vivien (ESMTK), 53 kg: Vizi Flóra (Csepel), 57 kg: Szenttamási Róza (Csepel), 61 kg: Szabó Szonja (Csepel), 65 kg: Elekes Enikő (KSC), 69 kg: Újfalvi Lili (KTE), 73 kg: Nyikos Veronika (Dunaferr)
CSAPATVERSENY
Szabadfogás: 1. FTC, 2. Csepel, 3. TSC
Kötöttfogás: 1. Esztergom, 2. BHSE, 3. KASI
Leányok: 1. Csepel, 2. KSC, 3. ESMTK

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.04.04 14:29:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztrál bajnokságban vitézkedő Illawara Hawks kosárlabdacsapata súlyos anyagi gondokkal küzd, a klub év újoncának választott fiatalja, LaMelo Ball pedig a jelek szerint nem tétlenkedik: az NBA-be igyekvő 18 éves srác nemes egyszerűséggel megvásárolja imádott együttesét – minderről az ifjú menedzsere, Jermaine Jackson számolt be az ESPN-nek.

2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.