Birkózás: Európa élcsoportjában az U23-as Eb-n járt csapatunk

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.03.11. 17:48
Címkék
A magyar csapat hat éremmel, két arannyal és négy bronzzal zárta az újvidéki U23-as birkózó Európa-bajnokságot, döntőt nem veszített el. Galambos Ramóna és Lévai Zoltán a dobogó legfelső, Szabados Noémi, Torba Erik, Lévai Tamás és Asarin Roman a legalsó fokára állhatott. A statisztikánkból kiderül, hogy az összesített éremtáblázaton Magyarország a nagyon előkelő, ötödik helyen végzett, és hogy benne vagyunk annak a mindössze hat országnak a sorában, amely mindhárom fogásnemben tudott érmet szerezni.

Budai Zoltán– utanpotlassport.hu Úgy érkezett a magyar válogatott Újvidékre, hogy az eddig négy alkalommal megrendezett U23-as Európa-bajnokságról Németh Zsanett révén két, Szilvássy Erik és Lévai Zoltán által egy-egy aranyérem volt a tarsolyában. Szerkesztőségünk egyből eljátszott a gondolattal, hogy az ötödik kontinensviadalon meglesz-e az ötödik elsőségünk. A választ megkaptuk. Sőt! A hatodik is megvan.Budai Zoltán– utanpotlassport.hu Úgy érkezett a magyar válogatott Újvidékre, hogy az eddig négy alkalommal megrendezett U23-as Európa-bajnokságról Németh Zsanett révén két, Szilvássy Erik és Lévai Zoltán által egy-egy aranyérem volt a tarsolyában. Szerkesztőségünk egyből eljátszott a gondolattal, hogy az ötödik kontinensviadalon meglesz-e az ötödik elsőségünk. A választ megkaptuk. Sőt! A hatodik is megvan.

A statisztikák tanúsága szerint az U23-as gárda Európa elitjébe került.

ÖTÖDIK HELY AZ ÖSSZESÍTETT ÉREMTÁBLÁZATON
Sz. I. – utanpotlassport.hu Az újvidéki U23-as Európa-bajnokságon 21 ország versenyzői nyertek érmet, míg a harminc aranyérem 11 országba jutott.
• A magyar küldöttség a megszerzett érmek számát tekintve a hetedik helyen végzett, míg az összesített éremtáblázaton a nagyon előkelő ötödiket foglalja el. Az oroszok fölénye itt is szembeötlő: 25 érem/11 arany/8 ezüst/6 bronz. Következik Törökország 18 éremmel (2/5/11), Georgia 13 (5/2/6) és Ukrajna 13 (3/5/5). Az 5. helyet – holtversenyben – Magyarország és Fehéroroszország foglalja el, egyaránt 6 éremmel (2/0/4). Az érmek számában Románia előttünk áll, 7 éremmel, bár arany nélkül (0/4/3).
• Összesen hat ország U23-asai nyertek érmet mindhárom fogásnemben: Bulgária, Fehéroroszország, Magyarország, Oroszország, Törökország és Ukrajna. Ez különleges értékmérő.
• Csakugyan óriási meglepetés, hogy a szoros élmezőnybe tartozó azeriek ezúttal egyetlen súlycsoport döntőjébe sem jutottak el. Összesen négy érmet nyertek, mindet szabadfogásban. A kötöttben öt, a női birkózásban három bronzmérkőzést buktak el.
• Az európai hagyományoknak megfelelően a két férfiszakág közül ismét a kötöttfogás mezőnye volt népesebb: 30 ország 152 versenyzője alkotta. A szabadfogásban 26 ország 137 birkózót küldött szőnyegre.

És most nézzük a három fogásnemet külön-külön.

Kötöttfogás

Egy-két érem és egy-két helyezés. A verseny előtt ezt a célt tűzte ki kötöttfogású csapatunk szakvezetése. Az id. Lévai Zoltán és Fodor Zoltán irányította válogatottunk végül három érmet és egy ötödik helyezést szerzett.

lévai-birkozoszov.hu__511x365_acf_cropped
lévai-birkozoszov.hu__511x365_acf_cropped

Lévai Zoltán harmadik Európa-bajnoki aranyát szerezte  •  Forrás: birkozoszov.hu

Nem panaszkodhattunk a kezdésre, hiszen az első napon hárman is kibirkózták, hogy a bronzéremért mérkőzzenek. Lévai Tamás, aki a tavalyi U23-as világbajnokságon a 72 kilogrammosok között is harmadik helyet szerzett, most egy súllyal feljebb indult és csak a török Serban Akkoyün tudta megállítani az elődöntőben. A bronzmeccsen viszont a litván Paulinus Galkinasnál nem csak taktikusabb, de koncentráltabb is volt. Ez a két tulajdonság minden mérkőzésén jellemezte Tamást. Talán többet is érdemelt volna a bronznál, de ez Torba Erikről is elmondható, aki előbb a tavalyi orosz felnőttbajnokság bronzérmesét, majd junior Európa-bajnok németet győzött le. A georgiai Levani Kavdzsaradze elleni elődöntő azonban nem úgy sikerült, ahogyan szerettük volna, és az ellenfél 7­­–0-s vezetéséből csak két pontot tudott faragni a meccs végéig. A bronzmérkőzésen újra az elődöntő előtti Torbát láthattuk, aki technikai tussal, 9–0-ra intézte el a bolgár Szulevet. Ezt követően Kavdzsaradze megnyerte a 63 kilósok fináléját. Kovács Bencének 55 kg-ban volt esélye a dobogóra, de csak úgy mint tavaly, végül ötödik lett.

Lévai Zoltán (82 kg) két 8–0-val indított, a másodikat már az elődöntőben, a magasan jegyzett fehérorosz Sztaniszlav Safarenka ellen érte el. A döntő kérdése az volt, hogy a súlycsoport legutóbbi győztese, az orosz Vahag Margarjan megvédi-e a címét, vagy a junior és egy súllyal lejjebb U23-as kontinensbajnok Lévai Zoltán megszerzi-e a harmadik aranyát. A mérkőzés hajrája elképesztő izgalmakat hozott, a tizenöt másodperccel a vége előtt indított akciójával a magyar végül 3–1-re győzött. A meccs után az akkor már háromszoros Európa-bajnok birkózó, filmbe illő jelenetként emlékezett vissza az utolsó pillanatokra. Csapatunk harminc ország között a pontverseny hatodik helyén zárt. Kötöttfogásban Georgia jó szereplése nem volt váratlan, viszont az, hogy öt aranyat is szereztek, már meglepetés kategória. Arvi Savolainen révén Finnország is hazavitte első U23-as aranyérmét.

Női birkózás

Azt, hogy a női verseny első napja nem hozott magyar sikereket, a szerencsére nem foghatjuk. Sőt még köszönetet is mondhatunk Fortunának, hiszen Szekér Szimonetta úgy ért be az ötödik helyre, hogy mindkét mérkőzésén kikapott. Az addigi legszorosabb meccsünket Szabados Noémi produkálta az ukrán Anasztaszia Lavrencsuk elleni bronzcsatán. A Budapesti Honvéd SE versenyzője az elődöntőben a most címet védő orosz Marija Kuznyecovától kapott ki 39 másodperc alatt, de a harmadik helyre már jó eséllyel pályázott. Fordulatos meccsen, tizennégy másodperccel a vége előtt egyenlített, és 8–8-nál az utolsó akció végrehajtása döntött, ami az ő nevéhez fűződött. Szabados így a tavalyi serdülőbronz és junior Eb-ezüst után, most újabb korcsoporttal feljebb is medállal gazdagodott 65 kilogrammban.

Ramóna a világszövetség (UWW) honlapján. Kicsit sír, kicsit nevet a boldogságtól, és persze nagyon fáradt
Ramóna a világszövetség (UWW) honlapján. Kicsit sír, kicsit nevet a boldogságtól, és persze nagyon fáradt

Ramóna a világszövetség (UWW) honlapján. Kicsit sír, kicsit nevet a boldogságtól, és persze nagyon fáradt

Azt már előre tudtuk, hogy Galambos Ramóna jelenléte (57 kg) biztosan csapatpontokhoz segíti a magyarokat és azt is, hogy a hetedik helynél hátrább nem végezhet, hiszen mindössze ennyien indultak a súlycsoportjában. A résztvevőket két csoportra osztották, Galambos a négyesbe került, így három ellenfelet is legyőzött a körmérkőzések során, köztük az 55 kilósoknál már U23-as világbajnoki bronz- és Eb-ezüstéremmel rendelkező német Elena Bruggét. Az elődöntőt sima 11–0-val abszolválta a fehérorosz Valerija Jarmolával szemben, a döntőben pedig rendkívül szoros csatában, két intéssel 2­–1-re verte az előzetesen esélyesebbnek tartott ukrán Alina Akobiját. Galambos az egy súllyal lejjebb tavaly szerzett Eb-bronza után, ezúttal nem talált legyőzőre Európában, és a teljesítménye azzal, hogy az elmúlt két évben súlyos könyöksérülés hátráltatta, még inkább elismerésre méltó. A Ritter Árpád vezette női csapatunk a hetedik helyen végzett, négy pozícióval előbb, mint az előző évben.

Szabadfogás

A kimagasló eredmények tekintetében egyértelműen jobban sikerült ez az Európa-bajnokság, mint a tavalyi isztambuli kontinensviadal. Kötöttfogásban akkor Losonczi Ottó (67 kg) ezüstöt és Almási Ferenc (130 kg) bronzot érdemlően teljesített, most viszont aranyunk is termett. A nőknél Galambos Ramóna (55 kg) és Vilhelm Viktória (57 kg) szerzett bronzot Törökoroszágban, most az előbbi szintén arannyá fényesítette érmét. A leglátványosabb előrelépés mégis a Gulevszkij Konsztantin és Bánkuti Zsolt vezényelte szabadfogásúainknál mutatkozik az akkori versenyhez képest. Isztambulban nem került birkózónk a dobogó közelébe, most két bronzmeccset is vívtunk.

Asarin Roman 65 kilogrammban vigaszágra került és a verseny egyik legtöbb pontot hozó meccsén 18–11-re nyert román ellenfele ellen, a bronzért folyó küzdelemben pedig a macedón Fati Vejeszelit győzte le technikai tussal, 14–2-re. A bukaresti világbajnokságon ötödik Asarin először állhatott dobogóra nagy versenyen. Ez a bravúr összejöhetett volna Tóth Bendegúznak is a zárónapon, de a török Erhan Yaylaci nagyobb értékű akciója döntött a 6–6-os végeredmény után, így Tóth végül ötödikként zárt. Amennyire Georgia uralta a kötöttfogást, szabadfogásban annyira tűntek ki az oroszok. A tíz súlycsoportból hatot megnyertek, Magyarország a tizenegyedik helyen végzett.

A kötöttfogás Európa-bajnokai és a magyarok helyezése
55 kg: Nugzari Curcumia (Georgia),… 5. Kovács Bence (Magyarország)
60 kg: Kerem Kamal (Törökország),… 10. Török Tamás (Magyarország)
63 kg: Levani Kavdzsaradze (Georgia),… 3. Torba Erik (Magyarország)
67 kg: Alen Mirzojan (Oroszország),… 15. Balatoni Bence (Magyarország)
72 kg: Ramaz Zoidze (Georgia),… 15. Kajtán Olivér (Magyarország)
77 kg: Iszlam Opijev (Oroszország),… 3. Lévai Tamás (Magyarország)
82 kg: LÉVAI ZOLTÁN (MAGYARORSZÁG)

87 kg: Gurami Hecuriani (Georgia),… 13. Vitek Dáriusz
97 kg: Arvi Savolainen (Finnoroszág), …11. Érsek Róbert (Magyarország)
130 kg: Zviadi Pataridze (Georgia), magyar induló nem volt
A női birkózás Európa-bajnokai és a magyarok helyezése
50 kg: Okszana Livacs (Ukrajna),…9. Réczi Bianka
53 kg: Annika Wendle (Németország), magyar induló nem volt
55 kg: Viktorija Vaulina (Oroszország),… 5. Szekér Szimonetta (Magyarország)
57 kg: GALAMBOS RAMÓNA (MAGYARORSZÁG)

59 kg: Anastasia Nichita (Moldova),… 7. Bognár Erika
62 kg: Ilona Prokopevnyuk (Ukrajna), magyar induló nem volt
65 kg: Marija Kuznyecova (Oroszország),… 3. Szabados Noémi (Magyarország)
68 kg: Natalia Strzalka (Lengyelország), magyar induló nem volt
72 kg: Anasztaszija Zimjankova (Fehéroroszország), magyar induló nem volt
76 kg: Darja Siszterova (Oroszország), magyar induló nem volt
A szabadfogás Európa-bajnokai és a magyarok helyezése
57 kg: Andrij Jacnko (Ukrajna),… 13. Gamzat Halidov
61 kg: Abászgadzsi Magomedov (Oroszoroszág), …8. Kiss Károly
65 kg: Vazgen Tevanyan (Örményország),… 3. Asarin Roman (Magyarország)
70 kg: Razambek Zsamalov (Oroszország),… 13. Vida Csaba
74 kg: Nyikita Szucskov (Oroszország), …9. Antal Dániel
79 kg: Ragyik Valijev (Oroszország),… 10. Lukács Botond
86 kg: Arszen-Ali Muszalalijev (Oroszország), …16. Szurovszki Patrik
92 kg: Batirbek Cakulov (Oroszország), …5. Tóth Bendegúz (Magyarország)
125 kg: Vitali Pjasznjak (Fehéroroszország), …11. Nagy Mihály

Ezt írtuk az Európa-bajnokságról
Ötödik az ötödiken? (beharangozó)
Három bronzmérkőzés következik
Két bronz, egy döntő
Lévai Zoltán Európa-bajnok
Ramóna a döntőben
Filmbe illő befejezés (interjú Lévai Zoltánnal)
Galambos-arany, Szabados-bronz
Érem szabadfogásban is
Zárásként majdnem bronz

További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik