utanpotlassport.hu 2018.11.21 19:27 Frissítve: 2018.11.21 19:29

Birkózás: csapatbajnokságon vett részt a serdülőválogatott

Rengeteg pozitív dolgot tapasztalt Szatmári Zsolt, a serdülő szabadfogású birkózó-válogatott vezetőedzője a kalinyingrádi nemzetközi csapatbajnokságon, ugyanakkor több, szerinte nem helyénvaló kritikát is megfogalmaztak a szülők a verseny után. Ezekre reflektált cikkünkben, valamint beszélt a magyar szabadfogás helyzetéről is.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A serdülő szabadfogású birkózó-válogatott nemrégiben Kalinyingrádban járt a Semarov-kupán, amelyen nyolc ország mérette meg magát.

A serdülő szabadfogású válogatott Kalinyingrádban

A serdülő szabadfogású válogatott Kalinyingrádban

A csapatbajnokságon a Szatmári Zsolt vezette magyar alakulat a hetedik helyen zárt; a négyes csoportban utolsó lett, majd a helyosztón legyőzte a lett-litván vegyescsapatot.

„Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy ez csapatverseny lesz, hiszen így mindenki többször juthatott szóhoz – mondja Szatmári. – Legalább öt nagyon komoly meccse volt az összes srácnak. A célunk a tapasztalatszerzés volt, ebben az életkorban ez a legfontosabb: minél többet birkózni ilyen szintű ellenfelekkel szemben, így lehet a legtöbbet fejlődni.”

A vezetőedző arról számolt be oldalunknak, hogy a szülőktől meglehetősen negatív kritikákat hallott vissza:

„Váltani kellene a kötöttfogásra, kimentünk megszégyenülni – ilyen, és ehhez hasonló megnyilvánulásokat hallottam a bajnokság után. Azok, akik ezt mondták, nem látnak bele abba, milyen helyzetben van a magyar szabadfogás, és mire is képesek ezek a fiúk valójában. Szerintem azon kellene inkább elgondolkozni, hogy sokkal több nemzetközi versenyen kellene megmutatnunk magunkat, hogy esélyünk legyen labdába rúgni később. Ezekben a fiatalokban megvan a potenciál ahhoz, hogy később odaérjenek a világ élmezőnyébe” – mondta a mester.

De mi kellene ahhoz, hogy komolyan lehessen számolni velük néhány év múlva?

„Amíg nálunk van egy Balázs Bálint (idén kadét Európa-bajnoki ötödik – a szerk.), addig az oroszoknál van legalább tíz hozzá hasonló. Ez az, ami motiválja őket a folyamatos fejlődésben, míg nálunk súlycsoportonként megvan az egyetlen favorit. Minek tegyen bele többet a gyerek, ha így is ő a legjobb itthon? – gondolják. Rendszeresen nemzetközi szintű meccseket kellene birkózniuk. Szükséges lenne külföldi táborokba, versenyekre járniuk. Ez nem megoldhatatlan feladat.”

2019-ben várhatóan átadják a Kozma István Birkózó Akadémiát, amelybe össze szeretné gyűjteni a szövetség a legtehetségesebb gyerekeket. Segíthet ez a szabadfogáson?

„Jó lenne. De sajnos ameddig az összes ügyes gyereket a kötöttfogás felé terelik a szakemberek, nem sok esélyünk van. Nagyon kevesen vannak a szabadfogásúak, ugyanakkor az elképzelés remek, és ebben a helyzetben is előrelépéshez vezethet.”

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.06.18 16:57:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Andrásfi Tibort csupán a negyeddöntőben tudta megállítani jóval rutinosabb olasz ellenfele, de a 19 éves magyar párbajtőröző így is a nap legjobb magyar eredményét érte el a düsseldorfi felnőtt vívó Európa-bajnokságon.

2019.06.12 18:46:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Története legsikeresebb szezonját zárta a Nemzeti Kézilabda Akadémia. A balatonboglári mind a négy korosztályos bajnokság döntőjébe bejutottak, ebből kettőt meg is nyertek. Jövőre pedig mind a férfi, mind a női mezőnyben megcéloznák az NB I-es tagságot.

2019.06.12 14:16:09

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Ferencváros U17-es labdarúgócsapata egy éven belül másodszor vívta meg sikerrel a három korosztály élvonalbeli szerepléséről döntő osztályozót. A Fradi idén a Mol Vidit verte meg, a fővárosiak a párharc mindkét meccsét megnyerték, 10–3-as összesítéssel győztek, és maradtak első osztályúak.

2019.06.05 09:16:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A lengyelországi U20-as labdarúgó-világbajnokságon kialakult a negyeddöntő mezőnye. A legjobb tizenhat között két olyan csapat is búcsúzott, amelyik a csoportmeccsek során mind a három mérkőzését megnyerte, Uruguay és a végső győzelemre is esélyes Franciaország, de kiesett Argentína is.

2019.06.02 12:27:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A lengyelországi U20-as labdarúgó-világbajnokságon pénteken befejeződött a csoportkör. A hat csoport első két helyezettje, illetve a négy legjobb harmadik vasárnaptól a nyolcaddöntőben folytathatja a küzdelmet. A vb első szakasza után két hibátlan csapat maradt a mezőnyben, Franciaország és Uruguay, ugyanakkor Ukrajna, Olaszország, Szenegál és Japán is veretlenül jutott tovább.