HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.11.21 19:27 Frissítve: 2018.11.21 19:29

Birkózás: csapatbajnokságon vett részt a serdülőválogatott

Rengeteg pozitív dolgot tapasztalt Szatmári Zsolt, a serdülő szabadfogású birkózó-válogatott vezetőedzője a kalinyingrádi nemzetközi csapatbajnokságon, ugyanakkor több, szerinte nem helyénvaló kritikát is megfogalmaztak a szülők a verseny után. Ezekre reflektált cikkünkben, valamint beszélt a magyar szabadfogás helyzetéről is.

HIRDETÉS

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A serdülő szabadfogású birkózó-válogatott nemrégiben Kalinyingrádban járt a Semarov-kupán, amelyen nyolc ország mérette meg magát.

A serdülő szabadfogású válogatott Kalinyingrádban

A serdülő szabadfogású válogatott Kalinyingrádban

A csapatbajnokságon a Szatmári Zsolt vezette magyar alakulat a hetedik helyen zárt; a négyes csoportban utolsó lett, majd a helyosztón legyőzte a lett-litván vegyescsapatot.

„Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy ez csapatverseny lesz, hiszen így mindenki többször juthatott szóhoz – mondja Szatmári. – Legalább öt nagyon komoly meccse volt az összes srácnak. A célunk a tapasztalatszerzés volt, ebben az életkorban ez a legfontosabb: minél többet birkózni ilyen szintű ellenfelekkel szemben, így lehet a legtöbbet fejlődni.”

A vezetőedző arról számolt be oldalunknak, hogy a szülőktől meglehetősen negatív kritikákat hallott vissza:

„Váltani kellene a kötöttfogásra, kimentünk megszégyenülni – ilyen, és ehhez hasonló megnyilvánulásokat hallottam a bajnokság után. Azok, akik ezt mondták, nem látnak bele abba, milyen helyzetben van a magyar szabadfogás, és mire is képesek ezek a fiúk valójában. Szerintem azon kellene inkább elgondolkozni, hogy sokkal több nemzetközi versenyen kellene megmutatnunk magunkat, hogy esélyünk legyen labdába rúgni később. Ezekben a fiatalokban megvan a potenciál ahhoz, hogy később odaérjenek a világ élmezőnyébe” – mondta a mester.

De mi kellene ahhoz, hogy komolyan lehessen számolni velük néhány év múlva?

„Amíg nálunk van egy Balázs Bálint (idén kadét Európa-bajnoki ötödik – a szerk.), addig az oroszoknál van legalább tíz hozzá hasonló. Ez az, ami motiválja őket a folyamatos fejlődésben, míg nálunk súlycsoportonként megvan az egyetlen favorit. Minek tegyen bele többet a gyerek, ha így is ő a legjobb itthon? – gondolják. Rendszeresen nemzetközi szintű meccseket kellene birkózniuk. Szükséges lenne külföldi táborokba, versenyekre járniuk. Ez nem megoldhatatlan feladat.”

2019-ben várhatóan átadják a Kozma István Birkózó Akadémiát, amelybe össze szeretné gyűjteni a szövetség a legtehetségesebb gyerekeket. Segíthet ez a szabadfogáson?

„Jó lenne. De sajnos ameddig az összes ügyes gyereket a kötöttfogás felé terelik a szakemberek, nem sok esélyünk van. Nagyon kevesen vannak a szabadfogásúak, ugyanakkor az elképzelés remek, és ebben a helyzetben is előrelépéshez vezethet.”

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.12.11 14:20:15

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Hétfőn jelentették be, hogy a nyáron junior-világbajnoki címet nyerő női U20-as kézilabda-válogatott játékosa, Klujber Katrin nevelőklubjától, a Dunaújvárostól – amelyben tizenegy évet húzott le – az FTC-be igazol.

2018.11.25 22:29:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A fővárosi klubok fölényét hozta a kadétkorú vívók országos bajnokságának második napja is, ám ahogyan az egyéni versenyeknél, úgy a csapatszámokban sem akadt duplázó egyesület. A hat aranyérem, hat különböző egyesülethez került vasárnap is.

2018.11.11 09:08:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A szombati nap a magyar úszósport ünnepe volt. Százhalombattán, a felnőtt rövid pályás országos bajnokság utolsó napján számos egyéni és korosztályos csúcs dőlt meg, miközben öt újabb taggal (dr. Sós Csaba, id. Knézy Jenő, Gyenge Valéria, Pásztory Dóra, Risztov Éva) bővült a Hírességek Csarnoka. Emellett a Jövő Bajnokai-program 2018-as díjazottjait is kihirdették.

2018.11.10 13:40:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Az év második legjobb európai ifjúsági korú sportolónőjének választották Késely Ajnát. A Kőbánya SC tizenötszörös junior Európa-bajnok és háromszoros ifjúsági olimpiai aranyérmes 17 éves versenyzőjét az osztrák kerékpáros Laura Stigger előzte meg, Késely a díjátadóról nyilatkozott az SzPress Hírszolgálatnak.

2018.11.07 12:08:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Megszerezte első győzelmét a 2018/19-es évadban a női junior kézilabda-válogatott, a fiatalok az MTK Budapest elleni vereség után 28–26-ra legyőzték edzőmeccsen a Kisvárda alakulatát.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS