utanpotlassport.hu 2019.03.14 16:29 Frissítve: 2019.03.14 16:33

Autósport: egyetemi katedrán a márka 18 éves nagykövet asszonya

A Budapest Business Club szervezésében tartott előadást a Corvinus Egyetemen Keszthelyi Vivien, illetve az Audi márkaigazgatója, Mátrabérci Sándor. A középpontban a 18 éves autóversenyző állt, aki a kezdetekről és a következő célkitűzésekről egyaránt mesélt a hallgatóknak.

Leiner Soma - utanpotlassport.hu„A szüleim megkérdezték, nem szeretnék-e inkább balettozni” – neveti el magát Keszthelyi Vivien, a Team VRS 18 esztendős pilótája, aki a Budapest Business Club meghívására a Corvinus Egyetemen tartott előadást. Való igaz, az autósport továbbra sem a legnépszerűbb választás a hölgyek körében, a debreceni születésű versenyző azonban hamar belecsöppent a motorok és a kipufogók világába.

Keszthelyi Vivien a Corvinus Egyetemen tartott előadást Fotó: Budapest Business Club

Keszthelyi Vivien a Corvinus Egyetemen tartott előadást  •  Fotók: Budapest Business Club

„Négy éves korom óta érdekelnek az autók, akkor kaptam egy műanyag dzsipet a szüleimtől. Látták, hogy lenyűgöz a motorsport világa, 12 évesen kivittek a Red Bull Ringre, ahol testközelből figyelhettem a pilótákat. Az első profi sorozat, amelyben elindultam, a Swift Cup volt, rögtön a felnőttek között álltam rajthoz. Az első balesetem után a szüleim nem igazán támogatták a folytatást, egy hétre rá azonban már versenyt nyertem. Fiatal voltam, vagyok, talán ezért sincs félelemérzetem, ha beülök egy nagy teljesítményű autóba.”

Viviennek a gokartozás, illetve a szimulátorok világa kimaradt pályafutása korai szakaszában, így nem volt meglepő, hogy a túraautózás mellett tette le a voksát.

„Szerencsém volt, hiszen azon a szlovák futamon, amelyen ott voltak az Audi Sport Racing Academy megfigyelői, minden klappolt. Hamar családi közegbe kerültem, összetett képzést kaptam. A versenyzői kvalitásaim mellett figyelték a viselkedésem, kudarckezelésem, személyiségfejlődésem – ez a hozzáállás teljesen új volt.”

„Meglepődtünk, amikor hallottuk, hogy egy magyar versenyző is bekerült az akadémiára – veszi át a szót Mátrabérci Sándor, az Audi márkaigazgatója. – Három fiatal kapott abban az évben lehetőséget, Vivien volt az egyik, illetve az egyetlen lány a csapatban. Rögtön felvettük a kapcsolatot a menedzsmentjével, s azóta kölcsönösen támogatjuk a másikat. Az Audi és a motorsport régóta szoros kapcsolatban van: noha Forma-1-es indulást továbbra sem tervezünk, a Formula E-ben jelenleg is gyári csapattal rendelkezünk. Arra pedig különösen büszkék vagyunk, hogy Vivien a márka magyar nagykövete.”

AudiAz ifjú pilóta a TT-kupán, illetve 2018-ban az R8-as versenysorozatban is remekelt, mára háromszoros túraautó-bajnoknak vallhatja magát. Karrierje mégis fordulatot vett 2019 elején, hiszen a BlackArts Racing versenyzőjeként formaautóra váltott, és elindult az ázsiai F3-as téli bajnokságon. Ezzel ő lett a legfiatalabb, illetve az első női pilóta a magyar autósportban, aki eljutott a Forma 3-as kategóriáig.

„A formaautózás teljesen más világ, hiszen alacsonyabban ülünk, nincs szervó, ráadásul az ázsiai sorozatban a pályaismeret is hiányzott... Ennek ellenére remek tanulófázis volt, az utolsó versenyen már a tempó is rendben volt. A következő álmom is ezzel kapcsolatos, hiszen szeretnék bekerülni a Women Series mezőnyébe – a legjobb 28-ba beválogattak, a cél a top 18.”

Az előadás záró felvonásában a hallgatók kérdéseket intézhettek a bajnoknőhöz, aki példaképének Michael Schumachert nevezte meg, míg a jelenlegi Forma 1-es mezőnyből Lewis Hamiltont emelte ki. A következő időszakról pedig csak annyit árult el: pozitív változások vannak készülőben, és az autósportban egyre inkább teret nyerő elektromosság is bejöhet a képbe...

További korosztályos hírek AUTÓSPORTBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.

2020.01.14 21:07:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elstartolt a junior leánykosarasok bajnokságának felsőházi rájátszása, amelyben a Csata DSE, a DVTK Akadémia és a Vasas Akadémia hozta ez idáig minden meccsét. A miskolciak eddig két mérkőzésből kétszer nyertek ugyanolyan arányú különbséggel: 68−67-re verték az NKA Pécs és a BEAC-Újbuda KA alakulatát is.

2020.01.14 13:07:01

Utánpótlássport G. G. utanpotlassport.hu

Fantasztikus hangulatú összecsapáson az LSU nyerte az amerikai egyetemi amerikaifutball-liga nagydöntőjét. A Tigrisek harcában – merthogy mindkét együttest Tigersnek hívják – 42–25-re diadalmaskodtak, ezzel 2007 óta az első, történetük negyedik végső sikerét aratták az NCAA-ben. Joe Burrow tovább halmozta a rekordokat.

2020.01.12 11:35:15

Utánpótlássport P. K. utanpotlassport.hu

Januárban még nem jellemzőek a kimondott utánpótlás-futballesemények, de februárban már indul a Premier League Cup, az UEFA Ifjúsági Liga, folytatódnak a hazai küzdelmek, majd márciustól már egyre több válogatott mérkőzést is rendeznek. Összegyűjtöttük a fontosabb, magyar vonatkozású futballesemények időpontjait, helyszíneit 2020-ból.