HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2019.03.14 16:29 Frissítve: 2019.03.14 16:33

Autósport: egyetemi katedrán a márka 18 éves nagykövet asszonya

A Budapest Business Club szervezésében tartott előadást a Corvinus Egyetemen Keszthelyi Vivien, illetve az Audi márkaigazgatója, Mátrabérci Sándor. A középpontban a 18 éves autóversenyző állt, aki a kezdetekről és a következő célkitűzésekről egyaránt mesélt a hallgatóknak.

Leiner Soma - utanpotlassport.hu„A szüleim megkérdezték, nem szeretnék-e inkább balettozni” – neveti el magát Keszthelyi Vivien, a Team VRS 18 esztendős pilótája, aki a Budapest Business Club meghívására a Corvinus Egyetemen tartott előadást. Való igaz, az autósport továbbra sem a legnépszerűbb választás a hölgyek körében, a debreceni születésű versenyző azonban hamar belecsöppent a motorok és a kipufogók világába.

Keszthelyi Vivien a Corvinus Egyetemen tartott előadást Fotó: Budapest Business Club

Keszthelyi Vivien a Corvinus Egyetemen tartott előadást  •  Fotók: Budapest Business Club

„Négy éves korom óta érdekelnek az autók, akkor kaptam egy műanyag dzsipet a szüleimtől. Látták, hogy lenyűgöz a motorsport világa, 12 évesen kivittek a Red Bull Ringre, ahol testközelből figyelhettem a pilótákat. Az első profi sorozat, amelyben elindultam, a Swift Cup volt, rögtön a felnőttek között álltam rajthoz. Az első balesetem után a szüleim nem igazán támogatták a folytatást, egy hétre rá azonban már versenyt nyertem. Fiatal voltam, vagyok, talán ezért sincs félelemérzetem, ha beülök egy nagy teljesítményű autóba.”

Viviennek a gokartozás, illetve a szimulátorok világa kimaradt pályafutása korai szakaszában, így nem volt meglepő, hogy a túraautózás mellett tette le a voksát.

„Szerencsém volt, hiszen azon a szlovák futamon, amelyen ott voltak az Audi Sport Racing Academy megfigyelői, minden klappolt. Hamar családi közegbe kerültem, összetett képzést kaptam. A versenyzői kvalitásaim mellett figyelték a viselkedésem, kudarckezelésem, személyiségfejlődésem – ez a hozzáállás teljesen új volt.”

„Meglepődtünk, amikor hallottuk, hogy egy magyar versenyző is bekerült az akadémiára – veszi át a szót Mátrabérci Sándor, az Audi márkaigazgatója. – Három fiatal kapott abban az évben lehetőséget, Vivien volt az egyik, illetve az egyetlen lány a csapatban. Rögtön felvettük a kapcsolatot a menedzsmentjével, s azóta kölcsönösen támogatjuk a másikat. Az Audi és a motorsport régóta szoros kapcsolatban van: noha Forma-1-es indulást továbbra sem tervezünk, a Formula E-ben jelenleg is gyári csapattal rendelkezünk. Arra pedig különösen büszkék vagyunk, hogy Vivien a márka magyar nagykövete.”

AudiAz ifjú pilóta a TT-kupán, illetve 2018-ban az R8-as versenysorozatban is remekelt, mára háromszoros túraautó-bajnoknak vallhatja magát. Karrierje mégis fordulatot vett 2019 elején, hiszen a BlackArts Racing versenyzőjeként formaautóra váltott, és elindult az ázsiai F3-as téli bajnokságon. Ezzel ő lett a legfiatalabb, illetve az első női pilóta a magyar autósportban, aki eljutott a Forma 3-as kategóriáig.

„A formaautózás teljesen más világ, hiszen alacsonyabban ülünk, nincs szervó, ráadásul az ázsiai sorozatban a pályaismeret is hiányzott... Ennek ellenére remek tanulófázis volt, az utolsó versenyen már a tempó is rendben volt. A következő álmom is ezzel kapcsolatos, hiszen szeretnék bekerülni a Women Series mezőnyébe – a legjobb 28-ba beválogattak, a cél a top 18.”

Az előadás záró felvonásában a hallgatók kérdéseket intézhettek a bajnoknőhöz, aki példaképének Michael Schumachert nevezte meg, míg a jelenlegi Forma 1-es mezőnyből Lewis Hamiltont emelte ki. A következő időszakról pedig csak annyit árult el: pozitív változások vannak készülőben, és az autósportban egyre inkább teret nyerő elektromosság is bejöhet a képbe...

További korosztályos hírek AUTÓSPORTBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.03.17 21:13:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Szép számmal léptek pályára az utánpótláskorú kézilabdázók a női Magyar-kupa debreceni négyes döntőjében; az FTC fiataljai a sírból visszahozták, és kis híján megfordították a Győr elleni finálét, a végén azonban a rutin győzött. Összefoglaló a 1998. január 1. után született játékosok hétvégi teljesítményéről.

2019.03.17 14:03:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Sorozatunkban utazásra invitáljuk olvasóinkat – a sportágak birodalmába. Túrakalauzunk egy-egy utánpótláskorú sportoló, edző és felnőtt klasszis lesz; az ő segítségükkel igyekszünk bemutatni, milyen adottságok birtokában érdemes belevágni egy-egy sportágba, no meg azt, hogy mire számíthatnak azok a fiatalok, akik már ki is nézték maguknak valamelyik edzőtermet, pályát vagy uszodát. Ezúttal annak járunk utána, miért jó a súlyemelés?

2019.03.08 11:23:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

MIÉRT MORZSOLÓDNAK LE A GYEREKSPORTOLÓK? – tette fel tanulmányában a kérdést Tek Dangi és Peter A. Witt, az amerikai Texas A&M Egyetem két kutatója. Két másik tudós, Jeff Crane és Viviene Temple három kontinensen felvett adatai segítségével kirajzolódtak a fő okok. Mi a helyzet itthon?

2019.03.03 19:02:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bár a foggiai korosztályos vívó Európa-bajnokság zárónapján a vártnál többet bukdácsoltak fiataljaink, azért a végére megint fölfelé görbülhettek a szájak: a junior leány tőrcsapat bronzérmes lett, minek nyomán a mérleg tizenhárom dobogós helyezés. A szám a kabbalisztikában nem szerencsés, egy világversenyen kifejezetten az.

2019.02.26 15:52:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A címvédő Genk ugyan távol marad a tizenkettedik Puskás−Suzuki-kupától, így is bombaerős mezőny gyűlik össze a hagyományosan pünkösdkor rendezett felcsúti U17-es tornán. A Honvéd, a Real Madrid és a Panathinaikosz mellett zsinórban harmadszor érkezik a Bayern München, míg Európán kívülről a brazil Flamengo jelezte részvételét. A szomszédos országokból ezúttal a román Hagi Akadémia, illetve az újonc Eszék igyekszik megakadályozni a házigazdák első sikerét a torna történetében.