utanpotlassport.hu 2018.01.28 17:19 Frissítve: 2018.01.31 00:00

Atlétika: Kozák Luca az új utánpótlás-csúcsáról és a szombati győzelméről

Nagyszerű új utánpótlás-rekordot állított fel (8.09), és első lett a női 60 méteres gátfutásban a 21 éves Kozák Luca a Val de Reuil-i nemzetközi fedett pályás atlétikai viadalon. A felnőtt világbajnokságra készülő debreceni futó most stabilizálni szeretné ezt az eredményt, s csak néhány év múlva célozza meg Siska Xénia több mint három évtizedes, 8 másodperces rekordját.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu Pontosan egy héttel a budapesti régiós idénynyitó atlétikai bajnokságon futott nagyszerű ideje (8.17) után, a 21 éves Kozák Luca ezúttal Franciaországban ejtett mindenkit ámulatba. A normandiai Val de Reuil-ben rendezett nemzetközi fedett pályás viadalon 8.09-es új magyar utánpótlásrekorddal megnyerte a 60 méteres női gátfutás döntőjét. A második a finn Nooralotta Neziri  és az ukrán Hanna Ploticina lett 8.15-tel, a táv kétszeres fedett pályás világbajnoka, az amerikai Nia Ali 8.34-gyel az ötödik helyen ért célba.

Az U23-as korosztálynak idén nem rendeznek világversenyt, ezért a fiatal debreceni a március elején Birminghamben sorra kerülő felnőtt fedett pályás világbajnokságra készül. S úgy tűnik, nem is kell félnie a nagyok mezőnyétől, egyre jobb és jobb formába lendül.

Kozák Luca nem vétett technikai hibát, csak a rajton javítana még Forrás: dehir

Kozák Luca nem vétett technikai hibát, csak a rajton javítana még  •  Forrás: dehir

− Nagyon jó volt a mezőny, azt hiszem, annak köszönhetem ezt a nagyszerű eredményt – mondta el honlapunknak hazaérkezése után. – Igazából azon lepődtem meg a legjobban, hogy nyerni tudtam. A verseny előtt megnéztem a nevezési listát, s azonnal a harmadik negyedik helyre saccoltam magamat. Annyi tudtam, hogy a két francia lány verhető, de az amerikai és az ukrán nagyon jó, a finn szintén, de ő tavaly sérült volt. Még azt sem mondhatom, hogy nagyon jól éreztem magam. Hideg volt, fáztam, a mozgás sem esett igazán jól. A videót nem láttam még, de szerintem nem követtem el technikai hibákat. Csak az a rajt ne lenne!...

− Mi a probléma az indulással?

− Még mindig nem az igazi. Az biztos, hogy soha nem lesz az erősségem, de lehet rajta javítani. Sőt, kell is. És én fogok is. Egyébként az volt a legjobb az egészben, hogy hihetetlenül élveztem a versenyt. Szerencsére, nem úgy állok oda, hogy most ezt a távot valahogy le kell gyűrnöm, hanem tiszta örömmel. Hazudnék, ha azt mondanám nekem nem számít a dicsőség, meg valamennyit keresünk is az atlétikával, de szerintem ezt csak szeretetből lehet jól csinálni.

− Új utánpótláscsúcsot ért el, de ennél az eredménynél Magyarországon még a felnőtt mezőnyben is csak kétszer futottak jobbat. Siska Xénia közel harminchárom évvel ezelőtt és egy évvel később Palombi Margit állította be ugyanezt a kerek nyolc másodperces rekordot. Most már önnek is ez a cél?

− Rövid távon semmiképp. Most az a célom, hogy stabilizáljam ezt az időmet, és szinte bármikor meg tudjam ismét futni. Ez fontosabb, mint újabb rekordokat felállítani. A felnőtt-világbajnokság szempontjából viszont nagyon biztató a tegnapi eredmény, tényleg a legnagyobb nyugalommal tudok készülni. Hosszútávon persze szeretném Siska Xénia szabadtéri és fedett pályás rekordjait megdönteni. Hatvan méteren most kilenc századmásodpercre vagyok tőle, ami azért elég sok. Ezen a szinten már egyre nehezebb javulni. Úgy érzem, hogy szabadtéren, száz gáton tudom előbb utolérni, ott most tizenhárom tíznél tartok és tizenhárom másodpercen belül kéne kerülnöm. Mindent megteszek, futok, kondizom, gyógytornászhoz járok, és az edzőmnél, Suba Lászlónál a legjobb kezekben vagyok. De nem is lehet elkényelmesedni, dolgozni kell tovább. Jövő héten ismét Franciaországba utazom, újabb két viadalon indulok, utána jön az ob és a vb. Kicsit zsúfolt program, de én élvezem!

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".