Atlétika: Varga Gréta már ötezer méteren is ifjúsági csúcstartó

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
2020.07.03. 16:26
Címkék
Az SVSE 16 éves atlétalánya, Varga Gréta ott folytatta a versenyzést, ahol a kényszerszünet előtt abbahagyta: ezúttal az ötezer méter 24 éves ifjúsági csúcsát döntötte meg.

Újabb nagyszerű sikert ért el a veszprémi SVSE 16 éves akadályfutója, Varga Gréta. A fedett pályás 1500 méteren ifi, 3000 méteren ifi és junior csúcstartó atlétalány nevéhez immár szabadtéren is fűződik valaha volt legjobb korosztályos eredmény. Tóthné Stupián Anikó tanítványa csütörtökön az egyesülete „Egyéni csúcsok” versenysorozatának első, veszprémi állomásán 5000 méteren futott 16:28.44 percet. Ez majdnem hét másodperccel jobb, mint amit Szentgyörgyi Katalin tudott ifjúsági korúként – 24 évvel ezelőtt.Varga Gréta. A fedett pályás 1500 méteren ifi, 3000 méteren ifi és junior csúcstartó atlétalány nevéhez immár szabadtéren is fűződik valaha volt legjobb korosztályos eredmény. Tóthné Stupián Anikó tanítványa csütörtökön az egyesülete „Egyéni csúcsok” versenysorozatának első, veszprémi állomásán 5000 méteren futott 16:28.44 percet. Ez majdnem hét másodperccel jobb, mint amit Szentgyörgyi Katalin tudott ifjúsági korúként – 24 évvel ezelőtt.

„Nagyon örültem, hogy sikerült, de nem volt számomra akkora meglepetés – mondja Gréta. – Tudtuk, hogy mennyi az országos csúcs és a felkészülésem eredményei alapján reális célnak tűnt a megdöntése. Jól esett újra versenyezni. Meleg volt, de amikor futottunk, már lement a nap, így ez nem zavart. Kicsit gyorsabban kezdtem, mint előzetesen megbeszéltem az edzőmmel. Úgy gondoltam, inkább elfutok azokkal, akik erősebb tempót diktálnak, minthogy egyedül fussak végig, mert ha nem így teszek, talán nem lesz ilyen az időeredményem. Ameddig tudtam, ezt csináltam, utána pedig egyedül vittem az utolsó métereket.”

Varga Gréta ezúttal 5 ezer méteren futott ifjúsági csúcsot Fotó: Pesti János
Varga Gréta ezúttal 5 ezer méteren futott ifjúsági csúcsot Fotó: Pesti János

Varga Gréta ezúttal 5 ezer méteren futott ifjúsági csúcsot  •  Fotó: Pesti János

A mezőny eleje igen komoly iramot diktált a versenyszámban. A győztes, a Budapesti Honvéd 21 éves futója, Tóth Lili Anna 16:12.53-as egyéni rekorddal nyert, mögötte a román Claudia Prisecaru 16:26.26-tal végzett. Őket követte a célban Gréta, aki ezzel bizonyította, hogy az elmúlt, rendhagyó felkészülési körülményeket megkívánó hónapokban sem vette félvállról az edzéseket.

„Rengeteget futottunk, elképesztően hosszú alapozás van a hátunk mögött, ezért is vagyok boldog, amikor kifizetődik. Most sorban jönnek a versenyek, az egész szezont belesűrítik egy félnek az idejébe, szóval lesz alkalmam további rekordokat is megjavítani.”

A tinédzser idei fő viadala a jövő évre halasztott U18-as Európa-bajnokság lett volna, amelyen 2000 méter akadályon (ebben a számban lett EYOF-ezüstérmes) tervezte indulását – egyik éremesélyesként. Alternatívát a még bizonytalan sorsú junior-vb kínálhat számára, amennyiben megrendezik.

„Remélem, hogy megtartják és én is részt vehetek rajta. Hogy melyik versenyszámban? Azt nem tudom. De ha nem rendezik meg, nem fog olyan rosszul érinteni, mint az ifi Eb-vel kapcsolatos határozat, mert nem ez az elsődleges számomra. Alapvetően ennél hosszabb távon gondolkozom.”

Ha lesz az idén korosztályos világverseny, ha nem, a magyar utánpótláskorúak tanúbizonyságot tettek arról, hogy itthon is képesek a kiemelkedő teljesítményre. A kényszerszünetet követő első megméretéseken a számos egyéni rekord mellett több országos csúcs is született.

A sort múlt héten a Kopp Békéscsabai AC 17 éves 400 méteres síkfutója kezdte. A táv fedett pályás ifjúsági bajnoka, Nadj Levente ezúttal 300 méteren remekelta klubja által rendezett viadalon. A fiatal 33.82 másodperces időeredményt ért el, ezzel nem csak az U18-as, de az U20-as országos csúcsot is megjavította. A távon Deák Nagy Marcell tartotta a legjobb eredményt: mindkét korosztályban 34.11 másodperc volt a plafon még 2007-ből. Nadjot meglepte a teljesítménye, amely véleménye szerint a hazai pályának és a népes szurkolótáborának is köszönhető volt.

A lányok között a gerelyhajítás ifjúsági országos csúcsát 500 grammos szerrel Szilágyi Réka (55.03 m) hét, 600 grammossal Frajka Xénia (54.29 m) huszonegy éve tartotta. A Gödöllőn rendezett versenyen a veszprémi VEDAC 16 éves ígérete, Kövér Fanni mindkét rekordot túlszárnyalta. A kisebbik súlyú gerellyel hatodik kísérletre dobott 55.36 métert, majd a nehezebbel – a változatosság kedvéért – elsőre érkezett az 55.05 méter. A nagyszerű produkció feltehetően a munkának köszönhető, de azt is megemlítette, a nagy dobás előtt belga csokival és túróval töltött rétest ebédelt.

További korosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek