Atlétika: parádéztak a fiatalok a fedett pályás ob-n

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.02.24. 08:59
Címkék
A rúdugró Garamvölgyi Petra és a középtávfutó Varga Gréta tovább halmozta korosztályos csúcsait, a szintén rúdugró Nagy Marcell szokatlanul nagy egyéni rekorddal győzött, a többpróbázó Szűcs Szabina hihetetlen módon lett a hármasugrás felnőttbajnoka – számos fiatal szerzett érmet a fedett pályás felnőtt atlétikai országos bajnokságon.

garamv_511x365_acf_cropped_511x365_acf_cropped
garamv_511x365_acf_cropped_511x365_acf_cropped

Garamvölgyi Petra 410 centinél tart • Forrás: Garamvölgyi Petra/Facebook

garamv_511x365_acf_cropped_511x365_acf_cropped
garamv_511x365_acf_cropped_511x365_acf_cropped

Garamvölgyi Petra 410 centinél tart  •  Forrás: Garamvölgyi Petra/Facebook

Számukra is meglepően, ezzel együtt fantasztikusan szerepeltek az utánpótláskorúak a budapesti BOK-csarnokban rendezett kétnapos, fedett pályás felnőtt atlétikai országos bajnokságon. Szombaton a női rúdugrást a 20 éves Klekner Hanga 430 centis egyéni csúccsal nyerte, a második helyen pedig a még csak 16 éves Garamvölgyi Petra végzett, aki sorozatban negyedszer döntötte meg az ifjúsági rekordot és a 410 centi már a korosztálya világranglistájának tetejére is felrepítette.

„Elképesztő drukk volt bennem, hiszen tudtam, ennek a versenynek már komoly tétje van: ez a felnőtt országos bajnokság – mondta a pécsi PSN Zrt. versenyzője, Garamvölgyi Petra. – Soha életemben nem izgultam ennyire! Az volt a cél, hogy dobogós legyek, elhatároztam, másodikként szeretnék végezni. A 410-nek hihetetlenül örülök. Úgy éreztem, ennyinek meg kell lennie, de féltem, elszúrom. Szerencsére jól jött ki minden. Jövő héten lesz a saját korosztályom bajnoksága, ott még szeretnék javítani, aztán jön a szabadtér. Boldogsággal tölt el, hogy a világranglista elejére ugrottam, elég sűrűn nézem azóta. Ez még mindig nem volt igazán jól kivitelezett produkció, számos olyan technikai hiba maradt benne, ami eddig nem jelentkezett. Ezt annak az izgulásnak tudom be, ami egyébként úgy tűnik, összességében pozitív hatással van rám.”

Szűcs Szabina (középen) a hármasugrás bajnoka Forrás: KARC
Szűcs Szabina (középen) a hármasugrás bajnoka Forrás: KARC

Szűcs Szabina (középen) a hármasugrás bajnoka  •  Forrás: KARC

A fiatalok 400 méteren sem találtak legyőzőre. A nők között a 19 éves Molnár Janka 54.37-tel lett bajnok, a férfiak mezőnyében Huller Dániel 48.25-tel nyert. Továbbá a dobogó tetejére állhatott súlylökésben a 2000-es születésű Tóth Balázs 16.85 méteres eredményével és a 20 éves Farkas Petra is, miután 60 méteren (7.45) hat századdal megelőzte a 18 esztendős Takács Boglárkát.Farkas távolugrásban sem maradt érem nélkül, 656 centivel nyert ezüstöt.

Vasárnap a többpróbázó, 18 esztendős Szűcs Szabina előbb első felnőtt bajnoki aranyérmét ünnepelte hármasugrásban (12.84), majd bronzérmet szerzett magasugrásban (1.79) – mindkét eredménye egyéni csúcs.

„Én vagyok a legjobban meglepve! Egyáltalán nem számítottam ezekre az eredményekre. Miután a szombati távolugrás igen rosszul sikerül, vasárnap már nem vártam magamtól nagy dolgokat. Így kicsit felszabadultabban álltam oda mindkét számhoz. A hármasugrást most kezdtem el, az első versenyemen 12.28-at ugrottam, ez volt a második. Ezért is hihetetlen. Az egyik edzőmmel épp azon viccelődtünk nemrégiben, életem első felnőtt dobogós helyét lehet, hogy hamarabb megszerzem hármasugrásban, mint magasban vagy távolban, és tessék.”

Nagy Marcell először lett felnőttbajnok Forrás: atletika.hu
Nagy Marcell először lett felnőttbajnok Forrás: atletika.hu

Nagy Marcell először lett felnőttbajnok  •  Forrás: atletika.hu

A kecskeméti KARC atlétájának bajnoki eredménye 13 centivel marad el a 21 éves fedett pályás juniorcsúcstól.

Férfi rúdugrásban az MTK Budapest versenyzője, a 17 éves Nagy Marcell 20(!) centit javítva eddig legjobbján, 520 centivel lett először győztes a felnőttek között, a második helyen a nála egy évvel idősebb Mihály Ádám Bence zárt kerek öt méterrel.

„Ezt az eredményt még kicsit nehéz elhinni – értékelt Nagy Marcell. – Azötmétert kint ugrottam, fedett pályán 493 volt az egyénim, most 520. Teljesen átlagos versenynek indult, viszont már melegítés közben éreztem, ma valami összejöhet. Mindenki remek formát hozott, ha csak a harmadik helyet nézem, Böndör Márton egyéni csúcsot ugrott, de ugyanúgy Mihály Ádám is. Nélkülük nem jött volna össze. Az 520 harmadikra sikerült. Előtte ott motoszkált bennem a gondolat, ez már lehet nem lesz meg, mert nagyon puha a rúd, majd keresnem kell erősebbet, ezzel már nem tudok nagyobbat ugrani. Aztán egy belső hang azt mondta: azért is csináld meg!”

Varga Gréta újra rekordot javított Fotó: Berényi Ibolya
Varga Gréta újra rekordot javított Fotó: Berényi Ibolya

Varga Gréta újra rekordot javított  •  Fotó: Berényi Ibolya

Női 200 méteren a 21 éves Csóti Jusztina (24.55) Takács Boglárka előtt nyert öt századdal, ugyanitt a férfiaknál az U23-as Máté Tamás győzött 21.31-gyel, Farkas Bence 17 évesen lett ezüstérmes (21.47).

És hogy vasárnapra is maradjon korosztályos országos csúcs: a 16 éves Varga Grétamiután szombaton ezüstérmet szerzett 1500 méteren, nagy fölénnyel és új ifjúsági, egyben juniorrekorddal lett bajnok. A Veszprémi SVSE versenyzője 9:24.99-es idejével a már ő általa tartott 9:28.40-es csúcsot adta át rövid időn belül a múltnak és stabilizálta helyét a korosztályos világranglista élén.

A fedett pályás felnőtt országos bajnokságon az említettek mellett több fiatal is élete eddig legjobb teljesítményét mutatta be, az eredményeket ITT lehet böngészni.

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik