B. Z. utanpotlassport.hu 2020.07.04 20:34 Frissítve: 2020.07.04 20:35

Atlétika: Kriszt Sarolta a pályán is családi körben készülhet

A sokszoros korosztályos és diákolimpiai bajnok 13 éves többpróbázó, Kriszt Sarolta hattagú családjában mindenkinek jutott szerep az atlétikában.

Szombaton az MTK Budapest által rendezett felkészülési verseny női magasugrói között a legfiatalabbként szerepelt a 13 éves többpróbázó, Kriszt Sarolta és javította meg egyéni csúcsát 164 centiméterre a számban. Érdekesség, de nem meglepő, hogy a mezőnyben ott szerepelt hét évvel idősebb nővére, Katica is, hiszen a Kriszt családban mindenki kötődik az atlétikához.

A családfő, dr. Kriszt Balázs a Gödöllői EAC elnökeként tevékenykedik, felesége, Körmendy Katalin az atlétikai szakosztály edzője. Legidősebb gyermekük, Botond, már többszörös felnőttbajnok tízpróbában, de az ikerlányok, Annamária és Katica is szép sikereket értek el a sportágban. Őket követi a sorban a már hétszeres korosztályos országos bajnok és háromszoros diákolimpiai győztes Sarolta.

Kriszt Sarolta ígéretesen kezdte pályafutását az atlétikában Fotó: Berényi Ibolya

Kriszt Sarolta ígéretesen kezdte pályafutását az atlétikában  •  Fotó: Berényi Ibolya

„Már mindenki atletizált, amikor abba a korba kerültem, hogy edzésekre járhassak – idézi fel a kezdetek az atlétalány. – Bár előtte is mindig a pályán voltam. Amikor csak lehetett, elkísértem az edzésekre anyut és alig vártam, hogy én is munkába álljak. A testvéreimmel folyamatosan követjük egymás teljesítményét, szurkolunk egymásnak, és ha tehetjük, ki is megyünk a másikunk versenyeire.”

Körmendy Katalin szerint nem volt nyilvánvaló, hogy a legkisebb gyermekük is az atlétika mellett teszi le a garast.

„Mindenki megkapta a lehetőséget, hogy más sportágat is kipróbáljon. Kézilabdáztak, kosaraztak, sőt Saci indult szertorna- vagy úszóversenyen is. Csak az volt a lényeg, hogy sportoljanak. Az ő helyzete annyiban volt másabb, hogy előtte az egész család az atlétikához kötődött” – mondja az anyuka, egyben lánya edzője, aki hangsúlyozza, ebben a korban még nagyon fontos a többirányú képzés.

„Az atlétikán belül sok minden van a kezükben, hogy sokoldalúan fejlesszük a gyerekeket, és én ragaszkodom hozzá, tizennyolc éves korig vagy még későbbig is toljuk ki ezt. Elég akkor is szakosodni egyetlen számra. A gyerekeknek persze szükségük van sikerélményre, hogy a sportágban maradjanak, és emiatt elég nagy a nyomás a szakosodás felé, de az eredményeknél nekem sokkal fontosabb, hogy egészségesek legyenek és jó csapatba tartozzanak a fiatalok.”

Katalin és Saci a pályán és azon kívül is jól megértik egymást Forrás: MASZ

Katalin és Saci a pályán és azon kívül is jól megérti egymást  •  Forrás: MASZHa Saroltának most kellene választania, akkor nagy bajban lenne. Az ígéret a többpróba mindegyik versenyszámát szereti. Egyelőre még azt sem tudja megmondani, hogy a következő országos bajnokságon melyik számban méreti meg magát. Ezt természetesen addig majd megbeszéli édesanyjával, akivel otthon és a pályán is remek a kapcsolata.

„Nagyon jól megoldjuk a helyzetet, a körülmények nem befolyásolják a viszonyunkat – jelenti ki. – A pályán sosem veszekszünk, otthon is csak igen ritkán. A sportot nem is akarjuk elválasztani a magánélettől. Sokszor a vacsora közben is az atlétika a téma.”

„Ő a negyedik gyerekem, akivel foglalkozom – veszi át a szót Katalin. – A fiammal nehezen jöttem ki, a két nagyobbik lányom nagyon intelligensen állt a dologhoz. Rajtuk megtanultam, hogyan lehet ezt jól csinálni. Sacival semmi gondom nincs. Egyrészt van már tapasztalatom, másrészt ő is jól alkalmazkodik ehhez a szerephez. Édesanyaként vele is az a célom, hogy egészséges és boldog legyen. Edzőként azért nem szeretek előre gondolkodni, mert a lányoknál a serdülőkor elég izgalmas időszak, genetikailag is sok minden változhat. Az edzésmunkát beletesszük, de számomra a korai sikerek egyáltalán nem fontosak, és úgy gondolom, nagy jelentőséggel sem bírnak.”

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.

2020.07.17 20:07:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökének, Kulcsár Krisztiánnak a véleményét kértük az után, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kongresszusa elfogadta a 2022-es dakari ifjúsági olimpia négyéves halasztásáról szóló javaslatot.

2020.07.16 15:57:01

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nemcsak az NB I-es csapatban, hanem a dunaújvárosi utánpótlásban is szerepet vállal a visszatérő Bulath Anita. A 106-szoros válogatott irányítót a számára nem is annyira ismeretlen feladatról kérdeztük.

2020.06.08 14:13:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Kovács Bálint, a H-Moto Team 18 éves gyorsaságimotorosa harmadik lett a cseh bajnokság elmúlt hétvégén rendezett brnói fordulójának első futamán.