utanpotlassport.hu 2018.07.04 15:33 Frissítve: 2018.07.04 15:55

Atlétika: éremesélyek a győri ifjúsági Eb-n

Távolugrásban, 400 síkon, 400 gáton is érmet nyerhetünk a csütörtöktől vasárnapig tartó győri U18-as atlétikai Európa-bajnokságon – de nem is ez a lényeg. Éremesélyeseinkkel és a szakvezetővel beszélgettünk a viadal előtt, és kiderült, melyek az igazán nagy célok ebben az életkorban.

Arday Attila – utanpotlassport.huNem elsősorban az érmek száma határozza meg az ifjúsági Eb szakmai sikerességét. Lengyák György utánpótlás-referens haladó szemlélettel gondolkodik a korosztályról:

„Bevezettünk egy gyógytornász programot, ennek köszönhetően mindenki ép és egészséges, nagy dolog, hogy így tudunk odaállni egy Európa-bajnokságra. A jövő szempontjából a legfontosabb, hogy sok fiatal ott legyen a legjobbak közelében. Nem most kell még a csúcson lenni, a junior Eb és vb sokkal jobban számít abból a szempontból, hogy kiből lesz nagy versenyző. Onnan már egyenes út vezet a felnőttek közé.”

Ezzel együtt azért beszélt medálokról, célokról:

„Három-négy éremmel és sok döntős hellyel elégedett lennék. A tavalyi EYOF-on is rengeteg döntősünk volt az érmek mellett. Nagyon szeretném, ha mintegy tíz versenyzőnk kijuthatna az ifjúsági olimpiára.”

Versenyszámonként változik, Győrből hányan kvalifikálhatják magukat Buenos Airesbe. Fiú 400 gáton például csak hárman, itt ugyanis az amerikai kontinens rendkívül erős.

Huller Dániel Győrben Buenos Airesre is pályázik Fotó: Lakatos Krisztián

Huller Dániel Győrben Buenos Airesre is pályázik  •  Fotó: Lakatos Krisztián

„Elsődleges célom, hogy kerüljek a döntőbe, ehhez háromszor kell lefutni a távot. Természetesen szeretnék ott lenni a három kvótás között” – mondja Dunakeszi reménysége, Huller Dániel, aki 51.85-tel az európai ranglistán második. Valaha azért kezdett sportolni, mert édesanyja nem akarta, hogy egész nap a számítógép előtt üljön, aztán kiderült, hogy őstehetség az egyik legnehezebb számban.

Az alkata alapján Kőszegi Mira is az, neki pedig elég a játékokhoz a hétbe kerülnie.

„Én sokkal jobban szeretem a négyszáz gátat, mint a négyszáz síkot, itt mindig csak azon kell gondolkozni, hogy a következő gátig hogyan jussak el. Nagyokat lépek, ami segít, hogy jól kijöjjenek a lépések a gát előtt. Elég magas vagyok, és hosszúak a lábaim, ezért viszonylag könnyen veszem a gátakat” – mondja az európai ranglista 11. helyezettje (60.75), akinek ez lesz az eddigi legnagyobb versenye, de a dobogó így is  ott lebeg a szeme előtt.

Budafoki klubtársa, Molnár Janka 400 síkon éremesélyes, 54.26-tal jelenleg a negyedik legjobb Európában.

„A négyszáz gát mellett ez a másik leggyilkosabb szám, sokan kérdezik, mit szeretek benne. Nekem sokkal jobban tetszik, mint a száz méter, nemcsak odaállsz és lefutod, hanem megmondja az edződ, hogy milyen részidőt kell elérned kétszáznál vagy háromszáznál. Elsősorban a dobogó és az egyéni csúcs a cél. Ötvennégy másodpercen belül  akarok teljesíteni” – mondja a tizenegy kvóta egyikének biztos esélyeseként.”

A távolugró Endrész Klaudiának a nyolc közé kerülés érne Buenos Airest. A tavalyi EYOF-on egyetlen centivel maradt le a nyolcas döntőről, két hete viszont a győri magyar bajnokságon 625 centit ért el, ami az addigi legnagyobb európai ugrásnak számított. Azóta négyen is messzebbre repültek, de a lényeg most jön.

„Az Eb-n szeretném a legnagyobbat ugrani, javítani akarok – mondja a fehérvári ARAK dunaújvárosi atlétanője. – Nagyon jó kis verseny lesz. Az országos bajnokság után pedig azt is bátran kijelenthetem, hogy most már biztosan elvisznek a junior világbajnokságra, Tamperébe is.”

De előbb Győr jön. Aztán pedig, ha minden jól megy, Buenos Aires. A szerdai sajtótájékoztató alapján a győri U18-as atlétikai Európa-bajnokságon 50 ország 1063 vesz részt.

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

A magyar indulók
Fiúk: Illovszky Dominik (100 m), Dienes Mátyás (100 m), Farkas Bence (200 m), Halász Kristóf (200 m), Molnár Attila (400 m), Csahóczi Csanád (400 m), Sós Barnabás (800 m), Apáti Bence (1500 m), Zsetnyai Ákos (3000 m), Almási Olivér (110 m gát), Nagy Richárd (110 m gát), Huller Dániel (400 m gát), Bánóczy Árpád (400 m gát), Felber Balázs (2000 m akadály), Hodossy-Takács Sámuel (magas), Török Gergely (távol), Antal Bálint (távol), Iván Zsombor  (hármas), Fejes Karsa (hármas), Fekete István (súly), Péringer Márk (diszkosz), Doma Benedek (kalapács), Sztupák László (kalapács), Jancsik Tamás (gerely), Canea Zoltán (gerely), Tóth Norbert (10 km gyaloglás), Varga Dávid –(10 km gyaloglás), Tímár Gergely (tízpróba)
Lányok: Takács Boglárka (100 m), Göblyös Csenge (100 m), Simon Virág (200 m), Nagy Pálma (200 m), Molnár Janka (400 m), Répássy Hanna (800 m), K. Szabó Gabriella (800 m), Véber Cintia (1500 m), Heffner Hédi (1500 m), Zatykó Luca (3000 m), Bacsa Fanni (100 m gát, távol), Petrozsényi Júlia (100 m gát), Kőszegi Mira (400 m gát), Kiszel Zsófia (400 m gát), Urbán Zita (2000 m akadály), Szőke-Kiss Anna (2000 m akadály), Kárpáti Enikő (magas), Gebauer Maja (rúd), Kulcsár Boglárka  (rúd), Endrész Klaudia (távol), Áts Viktória (hármas), Radócz Viktória (hármas), Beregszászi Renáta (súly), Giczi Eszter (diszkosz), Losonczi Blanka (diszkosz), Brandl Lilla (kalapács), Rajczi Bianka (kalapács), Szabó Eszter (gerely), Misák Dominika (gerely), Zahorán Petra (5000 m gyaloglás), Csörgő Dóra (5000 m gyaloglás), Szűcs Szabina (hétpróba)

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.