B. Z. utanpotlassport.hu 2020.01.29 17:45 Frissítve: 2020.01.29 17:46

Atlétika: csak jó időt akart futni Varga Gréta, ifi csúcs lett belőle

A veszprémi Varga Gréta úgy tűnik, már az év első versenyére remek formába került. A 16 éves középtávfutólány Pozsonyban 1500 méteren javított fedett pályás ifjúsági országos csúcsot és egyből a korosztályos világranglista élén találta magát.

Tulajdonképpen várható volt, hogy a veszprémi SVSE középtávfutója, Varga Gréta előbb-utóbb megdönti korosztályának valamelyik országos csúcsát, hiszen még csak decemberben ünnepelte 16. szülinapját, de eredményei már tavaly igen előremutatónak bizonyultak. Az előző év igazi áttörést hozott Tóthné Stupián Anikó tanítványa pályafutásában, az addig „csak” nagy reménységként elkönyvelt lányból a nemzetközi korosztályos mezőnyben is élversenyző lett. A 2019-es év női ifjúsági atlétájának választott Gréta ezüstérmet szerzett a bakui Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál 2000 méter akadályfutás számában, egyéni csúcsot javított 800, 1500, 3000, 5000 méteren, a végén pedig a junior mezei futó Eb-n (négy évvel idősebbek között) ért célba hetedikként.

Itt még az EYOF-ezüstéremmel Fotó: MOB/Szalmás Péter

Itt még az EYOF-ezüstéremmel  •  Fotó: MOB/Szalmás Péter

A kitartásáról híres versenyző ugrásszerű fejlődésének hátterében többek között azt látja, a sok biztatás és támogatás mellett immáron elhiszi, hogy a legjobbak közé tartozik. Vasárnap is így állt rajthoz a pozsonyi fedett pályás 1500 méteres verseny felnőttmezőnyében, amelyet nagyszerű futással nyert meg. A 4:24.00-ás fedett pályás országos csúcsa több mint két másodperccel jobb, mint Czebei Réka közel 12 éven át tartott korosztályos rekordja és több mint öt másodperccel előzi meg a legfrissebb ifjúsági világranglista második helyezettjének idejét.

„Ez az első országos csúcsom. Igazából csak szerettem volna minél jobb eredményt elérni. Anikó nénivel már beszéltük, lesz esélye, hogy sikerül, de nem gondoltam, hogy az első versenyemen. Nagyon vártam, versenyezhessek, és a jó időeredményben az is segített, hogy erős mezőnyben, felnőttek között indultam. Tudtam, mennyi az ifi rekord, éreztem, hogy jól futok, éppen ezért verseny közben nem mertem ránézni az órára. Az utolsó körben, amikor befordultunk a célegyenesbe, akkor pillantottam rá, és láttam, meglesz. Nagyon boldog vagyok. A fő versenyemnek majd a nyári ifjúsági Eb-n a 2000 méter akadályt tartom, remélem, ebben a számban is közel kerülök a csúcshoz.”

Az U18-as leány fedett pályás 1500 méter világranglistája ITT érhető el.

Varga Gréta pozsonyi futása:

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.