UP-info utanpotlassport.hu 2020.02.23 11:56 Frissítve: 2020.02.23 11:57

Atlétika: a rúdugró Garamvölgyi Petra újabb ifi csúcsa a felnőtt ob-n

A 16 éves rúdugró, Garamvölgyi Petra 410 centiméteres mutatványa ezüstérmet, újabb ifi csúcsot és korosztályos világranglista-vezető helyet ért a fedett pályás felnőtt országos bajnokságon. A versenyszám bajnoka, a 20 éves Klekner Hanga is nagy lépést tett célja irányába.

Míg a világ a 20 éves svéd rúdugró, a férfiak világcsúcsát kétszer is megjavító Armand Duplantis ámokfutására figyel a hetekben, addig hazánkban is régen látott sorozatot követhetünk nyomon a versenyszámban. A 16 éves Garamvölgyi Petra szombaton 410 centiméterre emelte az országos ifjúsági rekordot – ezzel a negyedik rekorddöntését bemutatva idén. A pécsi PSN Zrt. atlétalánya januárban 22 éves korosztályos csúcsot szárnyalt túl 392 cm-es ugrásával, majd a 396 centis és a 4 méteres magasságot is bevette. A budapesti BOK-csarnokban rendezett felnőtt fedett pályás országos bajnokságon erre pakolt rá 10 centit, a nagyszerű teljesítménye pedig amellett, hogy kvalifikációs szint a junior-világbajnokságra, a korosztály világranglistájának élére repítette, idén azonban még senki nem ugrott nagyobbat nála.

Garamvölgyi Petra céljai felét már elérte Forrás: Garamvölgyi Petra/Facebook

Garamvölgyi Petra ezüstérmes a felnőtt ob-n  •  Forrás: Garamvölgyi Petra/Facebook

„Elképesztő drukk volt bennem, hiszen tudtam, ennek a versenynek már komoly tétje van: ez a felnőtt országos bajnokság. Soha életemben nem izgultam még ennyire! Az volt a cél, hogy dobogós legyek, elhatároztam, másodikként szeretnék végezni. A 410-nek hihetetlenül örülök. Úgy éreztem, ennyinek meg kell lennie, de féltem, elszúrom. Szerencsére jól jött ki minden. Jövő héten lesz a saját korosztályom bajnoksága, ott még szeretnék javítani, aztán jön a szabadtér. Boldogsággal tölt el, hogy a világranglista elejére ugrottam, elég sűrűn nézem azóta. Természetesen, tisztában voltam vele, hogy 410-zel az első helyre kerülök. Ez még mindig nem volt igazán jól kivitelezett produkció, számos olyan technikai hiba maradt benne, ami eddig nem jelentkezett. Ezt annak az izgulásnak tudom be, ami egyébként úgy tűnik, összességében pozitív hatással van rám.”

Az ezüstérmes Petra előtt a debreceni Klekner Hanga 430 centiméterrel győzött. A 20 éves versenyző egyéni csúcsa is igazán biztató eredménynek számít. A tavaly betegséggel és sérüléssel is sokat bajlódó atlétanő év elején úgy fogalmazott honlapunknak, a fedett pályás országos bajnokságra már szeretne újra formába lendülni, javítani 420 cm-es egyénijén, továbbá…

„A nyári felnőtt Eb-re 445 a szint. A cél, hogy ehhez minél közelebb kerüljek. Nyilván sok munka kell, és nem egyik napról a másikra fogok 25 centit javulni, de nem tartom lehetetlennek, hogy megugorjam.”

Hanga már csak 15 centire a céljától.

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.04.04 14:29:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztrál bajnokságban vitézkedő Illawara Hawks kosárlabdacsapata súlyos anyagi gondokkal küzd, a klub év újoncának választott fiatalja, LaMelo Ball pedig a jelek szerint nem tétlenkedik: az NBA-be igyekvő 18 éves srác nemes egyszerűséggel megvásárolja imádott együttesét – minderről az ifjú menedzsere, Jermaine Jackson számolt be az ESPN-nek.

2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.