Asztalitenisz: a hétvégi utánpótlás nemzetközi bajnokság margójára

Vágólapra másolva!
2019.11.11. 15:45
Címkék
A szombathelyi ifjúsági és serdülő magyar nemzetközi asztalitenisz-bajnokságot egy bronzéremmel zárta a magyar küldöttség: a serdülők között Huzsvár Erik és Szántosi Dávid állhatott párosban a dobogóra. A hazai szövetség sportigazgatójával, Fazekas Péterrel beszélgettünk a történtekről, a szakember ráadásul őszinte kritikával is illette a hazai utánpótlás-nevelő rendszert.

„Bátran állíthatjuk, hogy az utánpótlás nemzetközi bajnokságok közül a magyar a legnépszerűbbek közé tartozik. Volt már arra is példa, hogy négyszáznál több résztvevő mérte össze tudását. Ennek egyszerű az oka: nagyon jó időpontban van, mindig november első hétvégéjére tervezzük. Ez idő tájt nem zsúfolt a nemzetközi naptár. Tavaly óta a kínaiak is részt vesznek a versenyen, emiatt jóval erősebb a mezőny”− nyilatkozta honlapunknak a Magyar Asztalitenisz Szövetség főtitkára, Lajtai Kristóf a vasárnap véget ért szombathelyi ifjúsági és serdülő magyar nemzetközi bajnokság előtt.nyilatkozta honlapunknak a Magyar Asztalitenisz Szövetség főtitkára, Lajtai Kristóf a vasárnap véget ért szombathelyi ifjúsági és serdülő magyar nemzetközi bajnokság előtt.

Huzsvár Erik (balról) és Szántosi Dávid bronzérmet szerzett Szombathelyen Forrás: moatsz.hu
Huzsvár Erik (balról) és Szántosi Dávid bronzérmet szerzett Szombathelyen Forrás: moatsz.hu

Huzsvár Erik (balról) és Szántosi Dávid bronzérmet szerzett Szombathelyen  •  Forrás: moatsz.hu

Szavaival a hazai szövetség sportigazgatója, Fazekas Péter is egyetértett a viadal után:

„A szervezés kiemelkedően jól sikerült, a társaság pedig bivalyerős volt. Nem véletlenül prémiumkategóriás megméretés a szombathelyi: a kínaiakon kívül dél-koreaiakkal és szingapúriakkal egyaránt találkozhattunk, de arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy Európa legkiemelkedőbb fiataljai is asztalhoz álltak. Összesen negyvenegy ország háromszáznegyvenkét sportolója mérte össze tudását.”

Lajtai arról beszélt, hogy több magyar érmet is remél az Arena Savariában. Ha többre nem is, egy bronzmedálra futotta: serdülő párosban Huzsvár Erik és Szántosi Dávid állt a dobogó harmadik fokára− rendkívül meggyőző menetelést követően.

„Mindenképpen dicséret illeti a srácokat, szépen helytálltak, és nem utolsósorban megmentették a magyar küldöttség becsületét az éremszerzéssel. Erik utolsóéves serdülőként, Szántosi viszont még újonckorúként ütötte a labdát, így még nagyobb értéke van a sikernek. Ha pedig már a fiatalokról beszélünk, a még csak 12 éves Lei Balázs is brillírozott: serdülő egyesben eljutott a legjobb harminckettőig− idegtépő ütközetet követően”− értékelt Fazekas.

Október elején, a hollandiai Európa top10-bajnokságon kiemelkedőt nyújtott András Csaba és Tölgyes Dorottya. Előbbi az ifik mezőnyében lett negyedik, utóbbi pedig a serdülők között zárt a hatodik helyen, így méltán várhatták tőlük egyesben a jó szereplést Szombathelyen. András végül a 64-es, Tölgyes pedig a 32-es tábláig jutott. Igaz, Dorottya serdülőként játszott az ifikkel, és a saját korosztályában− vállsérülés miatt− nem tudott elindulni.

A sportigazgató úgy véli, a magyarokkal szemben egy érem volt a valós elvárás Szombathelyen ilyen erős mezőnyben:

„Vannak tehetséges, kiemelkedő kvalitású pingpongosaink, akikből nagy játékos válhat. Az arénában láttam pozitív és negatív dolgokat is a fiatalok teljesítményében; többször tapasztaltam, hogy sorozatban két-három pont elveszítése után gyakorlatilag feladták a meccset. A helyzet az, hogy még Európához képest is el vagyunk maradva, a játékosaink java része a középmezőny szintjén vagy az alatt van, ráadásul az utánpótlásbázisunk egyre inkább leszakad a rivális országokétól. Nincs más megoldás: meg kell reformálni a nevelőrendszerünket.”

További korosztályos hírekASZTALITENISZBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik