utanpotlassport.hu 2019.05.14 13:33 Frissítve: 2019.05.17 20:45

Sakk: a szövetség új elnöke iskolai tananyaggá tenné a sportágat

Nagy fába vágta a fejszéjét a sakkszövetség nemrég megválasztott, új elnöke, Szabó László, akinek 64 pontos akciótervének egyik alappillére, hogy hogy a sakk oktatása a nemzeti alaptanterv része legyen, azaz minden óvodás és iskolás gyermek tanuljon meg sakkozni. Segítségére lehet a sportág magyar nagysága, Polgár Judit is, aki a Sakkpalota-programmal fejlesztené az ifjúság tudását.

A szövetség új elnöke nagy terveket sző Fotó: origo

A szövetség új elnöke nagy terveket sző  •  Fotó: origo

UP-info – utanpotlassport.hu Szabó László kommunikációs szakember, a sakkszövetség új elnöke az origo.hu-nak adott terjedelmes interjúban kifejtette: nagyon fontos lenne, hogy minden magyar ember ismerje, tudja a sakk szabályait. Valamint az, hogy a sakk oktatása a nemzeti alaptanterv része legyen, azaz minden óvodás és iskolás gyermek megtanuljon sakkozni.

„Ehhez persze még nagyon hosszú út vezet. Hogy mást ne mondjak, meg kell találni azokat a pedagógusokat, akik tanítani tudják a sakkozást – akár az óvodákban, akár az általános iskolákban. Ne feledjük, a sakk globális játék, a szabályai a világ minden országában ugyanazok, a sakk nyelvét mindenki érti. A magyar sakksport egyik világsztárja, Polgár Judit elindította a Sakkpalota-programot” – mondta. Ennek a programnak segítségével a gyerekeket az óvodáskor végén, iskolás kor elején be lehet vezetni a tudatos ismeretelsajátítás világába. Abban rejlik a képességfejlesztő sakk haszna az oktatásban, hogy előmozdítja a különböző tantárgyak elsajátítását, vagyis egészében a jövőre készít fel.

A beszélgetésben elhangzott, hogy Szabó László szívesen hozná Magyarországra a sakkolimpiát. Ahhoz legalább hétszáz asztalt kell felállítani hatalmas területen. Például a Hungexpo – ahol nemrég asztalitenisz-világbajnokságot rendeztek – megfelelő helyszín lenne.

Egyéb korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.11.12 14:33:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A Törökországban rendezett U16-os sakkvilágbajnokságon kevés hiányzott a magyar csapatnak ahhoz, hogy a kiszámíthatatlan mezőnyben megtartsa kiinduló helyezését. Ruck Róbert csapatvezető a verseny összegzése mellett külön kiemelte a hibátlan Juhász Judit teljesítményét.

2019.11.09 15:03:15

Utánpótlássport P. K. utanpotlassport.hu

A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) októberben tette közzé azt a tanulmányát, amely a 2000-ben vagy azt követően született labdarúgókat a felnőttek között szerzett rutinjuk alapján rangsorolta. Mint ismeretes, Szoboszlai Dominikot a 23. helyre sorolták. A 100-as listát október 1-gyel bezárólag készítették, de az elmúlt hetekben is több 19 éves vagy annál fiatalabb labdarúgó tette le a névjegyét az európai topligákban vagy a nemzetközi kupákban – folyamatosan bővül a lista, itt az új generáció!

2019.11.08 11:46:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elkészítették a 2021-es U21-es labdarúgó Európa-bajnokság előzetes menetrendjét, amely szerint mindkét rendező ország, vagyis Magyarország és Szlovénia válogatottja már a nyitónapon pályára lép. Az U21-es Európa-bajnokságok történetében most először lesz két ország a torna házigazdája.

2019.11.01 20:14:15

Utánpótlássport Krasznai Bence utanpotlassport.hu

Nem sikerült jól kötöttfogású birkózóink bemutatkozása a budapesti U23-as világbajnokság ötödik versenynapján: öt, esélyes versenyzőnkből csupán ketten, a minszki Európa Játékok ezüstérmese, Torba Erik (63 kg) és Rácz Richárd (55 kg) folytathatja a vigaszágon szombaton a Ludovika Arénában. Lévai Zoltán (77 kg), Papp Bertalan (87 kg) és Érsek Róbert (130 kg) kiesett.

2019.11.01 17:54:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az 57 kilogrammos Kovács Kitti ötödik helyezésével indult az oroszországi Izsevszkben zajló U23-as Európa-bajnokság, amelyen a magyar válogatott 14 (köztük 11 juniorkorú) versenyzővel igyekszik minél eredményesebben helytállni. A nyitónapon négy magyarért szoríthattunk, közülük egyedül a Budapesti Honvéd SE dzsúdósa léphetett tatamira éremért, Varga Brigitta (57 kg), Monori Dániel (60 kg) és Boros Bence (67 kg) számára hamar véget ért a megméretés.