utanpotlassport.hu 2019.05.25 09:10 Frissítve: 2019.05.30 17:56

Sakk: a sportág három kiválósága a játék szépségeiről

Sorozatunkban utazásra invitáljuk olvasóinkat – a sportágak birodalmába. Túrakalauzunk egy-egy utánpótláskorú sportoló, edző és felnőtt klasszis; az ő segítségükkel igyekszünk bemutatni, milyen adottságok birtokában érdemes belevágni egy-egy sportágba, no meg azt, hogy mire számíthatnak azok a fiatalok, akik már ki is nézték maguknak valamelyik edzőtermet, pályát vagy uszodát. Ezúttal annak jártunk utána, miért jó a sakk?

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu „Kortalanul” régi táblajáték és a föld megannyi fertályán milliók és milliók által űzött szellemi sport is a fekete-fehér mezőkön figurákkal vívott sakk, amely perzsa eredetű szó (jelentése: uralkodó). Első világbajnokságát már 1886-ban megrendezték, s 1924 óta tartanak sakkolimpiát is, amelynek nyílt versenyei közül a rendre a világ legjobbjai között jegyzett magyarok eleddig ötször végeztek az élen, a női tornán pedig két ízben szerezték meg az aranyérmet.

A sakk tükröt tart erényeink és hibáink elé, így kiváló önismereti eszköz is Forrás: hegyvidek.hu

A sakk tükröt tart erényeink és hibáink elé, így kiváló önismereti eszköz is  •  Forrás: hegyvidek.hu

GAÁL ZSÓKA
A Bányász SK Ajka 12 éves sakkozója, női FIDE-mester, háromszoros utánpótlás Európa-bajnok, kétszeres korosztályos világbajnoki ezüstérmes

„Három és féléves korom óta sakkozom. El sem tudom képzelni az életemet sakk nélkül. Nagyon izgalmas játék, és nekem a játékon túl már a sportot is jelenti. Óriási motivációt ad, hogy olyan sakkozókkal lehetek egy versenyteremben, tanulhatok tőlük, akiket eddig csak könyvekből ismerhettem. Rengeteg országban jártam, sok kiváló embert ismertem meg, s kötöttem velük barátságot. A sakk megtanított rá, hogy egy-egy partiban nem mindig a jobb nyer, bármi megtörténhet. Az első versenyemen, óvodás koromban utolsó lettem, aztán három év múlva megnyertem az uniós tagállamok bajnokságát. Arra is megtanított, hogy a parti végéig koncentráljak, hogy a döntéseimért csak én vagyok felelős. Megtanított tisztelni az ellenfeleimet, alázatra, kitartásra, szorgalomra nevelt. A sakk talán az egyetlen sport, amelyben a gyerekek sikerrel vehetik fel a küzdelmet a felnőttek ellen, akik általában rosszul viselik a vereséget…”

POLGÁR JUDIT
Nemzetközi nagymester, minden idők legjobb női sakkozója, kétszeres női sakkolimpiai bajnok, korosztályos ifjúsági világbajnok a fiúk között, a nemzetközi szövetség (FIDE) tiszteletbeli alelnöke

„Nekem sok mindent jelent a sakk, úgy egészében: a sakk az életem. Azért lettem az, aki, mert ötévesen kezdtem el. Egyértelműen játéknak indult, aztán elég gyorsan sporttá alakult, s több mint három évtizeden keresztül űztem ebben a formában, de közben a tudományos része is nagyon fontos volt, hogy sikereket tudjak elérni. Később, visszavonulásom után jött az oktatás, amelyben fontos szerepet játszik az én programom kapcsán a Sakkpalota és a Sakkjátszótér az óvodások és az iskolások számára – nemcsak itt Magyarországon, hanem gyakorlatilag a világ minden táján. A sakk nagyon aktív oktatási eszköz. Mi arra használjuk, hogy a gyerekek játékos formában, kreatívan foglalkozzanak a sakkjáték részletgazdagságával, a figurák értékével. Játékosságot ad a gyerekeknek, kiváló képességfejlesztő, növeli a kreativitást, emeli az önbizalmat. Ha csak a táblán játsszuk, ott is különleges dolgok történnek, az ember megvilágosodik egy-egy feladvány megfejtésekor. A sakk, amelynek az internet hatalmas lehetőségeket kínál, napjainkban a legnépszerűbb korszakát éli.”

KÁLLAI GÁBOR
Nemzetközi nagymester, a férfi válogatott korábbi szövetségi kapitánya

„Aki a sakkban tehetséges, aki energiát fektet bele, az előbbre jut, itt nem lehet levágni, megrövidíteni az utat, hogy úgy kerüljön valaki a másik elé. Hálás és igazságos sport, amelyben a befektetés azonnal visszatérül. Manapság jómagam már leginkább azért játszom, hogy az általam mozgatott gyerekcsapatot az ősztől megint a legfelsőbb osztályba vezessem. A sakkozáson keresztül el tudok jutni a világ összes szintjéhez, el tudok jutni a mesterséges intelligenciához, a számítógépekhez, a művészetekhez, a tudományokhoz, más sportágakhoz. A sakk intellektuális eszköz, sok mindenre megtanít, én azonban csak egyet említek: önmagunk megismerését. Arról ad jó alapos, kegyetlen, könyörtelenül objektív visszajelzést, hogy én magam milyen vagyok. Hibáim és erényeim éppúgy visszatükröződnek, mint a lustaságom és a szorgalmam. A sakk – mondják – fekete-fehér játék, de, teszem hozzá, ennél színesebb nincs… Hogy másokat ne is említsek, sakkozott Albert Einstein, Szentgyörgyi Albert és Erkel Ferenc, és természetesen sakkozott Polgár Judit, az egész Polgár család, Lékó Péter, Portisch Lajos, de sakkoztak a szüleim, édesanyám is, akitől megtanultam ezt a játékot.”

Egyéb korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.06.18 16:57:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Andrásfi Tibort csupán a negyeddöntőben tudta megállítani jóval rutinosabb olasz ellenfele, de a 19 éves magyar párbajtőröző így is a nap legjobb magyar eredményét érte el a düsseldorfi felnőtt vívó Európa-bajnokságon.

2019.06.12 18:46:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Története legsikeresebb szezonját zárta a Nemzeti Kézilabda Akadémia. A balatonboglári mind a négy korosztályos bajnokság döntőjébe bejutottak, ebből kettőt meg is nyertek. Jövőre pedig mind a férfi, mind a női mezőnyben megcéloznák az NB I-es tagságot.

2019.06.12 14:16:09

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Ferencváros U17-es labdarúgócsapata egy éven belül másodszor vívta meg sikerrel a három korosztály élvonalbeli szerepléséről döntő osztályozót. A Fradi idén a Mol Vidit verte meg, a fővárosiak a párharc mindkét meccsét megnyerték, 10–3-as összesítéssel győztek, és maradtak első osztályúak.

2019.06.05 09:16:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A lengyelországi U20-as labdarúgó-világbajnokságon kialakult a negyeddöntő mezőnye. A legjobb tizenhat között két olyan csapat is búcsúzott, amelyik a csoportmeccsek során mind a három mérkőzését megnyerte, Uruguay és a végső győzelemre is esélyes Franciaország, de kiesett Argentína is.

2019.06.02 12:27:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A lengyelországi U20-as labdarúgó-világbajnokságon pénteken befejeződött a csoportkör. A hat csoport első két helyezettje, illetve a négy legjobb harmadik vasárnaptól a nyolcaddöntőben folytathatja a küzdelmet. A vb első szakasza után két hibátlan csapat maradt a mezőnyben, Franciaország és Uruguay, ugyanakkor Ukrajna, Olaszország, Szenegál és Japán is veretlenül jutott tovább.