P. K. utanpotlassport.hu 2020.01.12 11:11 Frissítve: 2020.01.12 11:44

A futballutánpótlás 2020-as nemzetközi versenynaptárában lapozgattunk

Januárban még nem jellemzőek a kimondott utánpótlás-futballesemények, de februárban már indul a Premier League Cup, az UEFA Ifjúsági Liga, folytatódnak a hazai küzdelmek, majd márciustól már egyre több válogatott mérkőzést is rendeznek. Összegyűjtöttük a fontosabb, magyar vonatkozású futballesemények időpontjait, helyszíneit 2020-ból.

Labdarúgásban az új év első nagyobb nemzetközi megméretése az utánpótláskorúak számára a Premier League Cup U23-as klubsorozat csoportkörének utolsó fordulója, melyet január 27-29.-én rendeznek. A sorozatban ősszel három magyar játékos lépett pályára – a már továbbjutott Benficában a 19 éves szélső, Csoboth Kevin, a Herthában a 20 esztendős Dárdai Palkó, a West Hamben a 17 éves kapus, Hegyi Krisztián –, de ők a csoportkör utolsó fordulójában már nem érdekeltek. Az International Premier League Cupot az angol élvonalbeli bajnokságot is rendező Premier League szervezi meg minden évben U23-as csapatok részére. A 24 csapatos tornán 12 szigetországi klub (11 angol és a walesi Cardiff City) és 12 egyéb, európai országból érkező együttes vesz részt (három spanyol, két német, két holland, két portugál, két francia és a horvát Dinamo Zagreb). A sorozat hasonló rendszerben zajlik, mint a felnőtt Bajnokok Ligája, de az összes meccset Angliában rendezik, és a csoportokban adott négyesen belül egyszer játszik mindenki mindenkivel. A csoportkör után a negyeddöntővel folytatódik a sorozat februárban (a pontos időrend még nem ismert), az elődöntő áprilisban, a döntő várhatóan májusban lesz.

 

Az U17-es válogatottunk az elitkörös selejtezőben küzdhet meg az észtországi Eb-részvételért Fotó: mlsz.hu

Az U17-es válogatottunk az elitkörös selejtezőben küzdhet meg az észtországi Eb-részvételért  •  Fotó: mlsz.hu

 

Az ifjúsági BL, vagy hivatalos nevén UEFA Ifjúsági Liga februárban az úgynevezett playoff-körrel folytatódik. Ebben február 11-12-én a bajnoki ág még versenyben maradt csapatai találkoznak a csoportkörös ágról érkező, 2. helyen továbbjutott gárdákkal, a nyolcaddöntőért csapnak össze, attól kezdve mindegyik párharcban egy meccs dönt a továbbjutásról, döntetlen esetén rögtön 11-eseket rúgnak a csapatok. A Bukta Csabát (18) és Major Sámuelt (18) is a soraiban tudó Salzburgnak meglehetősen nehéz dolga lesz, ugyanis a címvédő FC Porto otthonában kell kivívnia a továbblépést. A nyolc továbbjutó a nyolcaddöntőben a csoportkörből érkező első helyezettekkel találkozik március 3-4-én, majd március 17-18-án már negyeddöntős meccseket rendezik, a két elődöntőre és a döntőre a svájci Nyonban kerül sor április 17-én, illetve április 20-án.

A hazai utánpótlás-bajnokságok februárban folytatódnak, az U14-es és az U15-ös pontvadászatban február 22-én, U16-ban február 15-én rendezik meg az első tavaszi fordulót, ahogy U17-ben is, ellenben U19-ben csak február 22-én. Viszont az első kerethez tartozó fiatalok akár már január január 25-én pályára léphetnek az NB I-ben, amelyben május 16-án lesz az utolsó tavaszi forduló. Az U-bajnokságok utolsó fordulóit május második felében rendezik meg: az U14-ben, U15-ben május 30-án, az U16-ban, U17-ben és U19-ben május 23-án.

A fiú U-válogatottjaink közül az U17-esek lépnek először pályára tétmeccsen, március 25-31.között között a hazai rendezésű, elitkörös Eb-selejtezőben lesznek érdekeltek, Franciaország, Svédország és Dánia szerepel még a mieink csoportjában. Ahhoz, hogy csapatunk kivívja a május 21-június 6. közötti, észtországi Eb-n való szereplés jogát vagy meg kell nyerni a csoportot vagy be kell kerülni a hét legjobb csoportmásodik közé. Az U19-es Eb-t Észak-Írországban rendezik meg július 19-augusztus 1. között. Erre a tornára már nem juthat el a magyar csapat, mert ősszel nem jutott tovább a selejtezőcsoportjából az elitkörbe. A 2021-es U17-es Eb selejtezőjére november 11-17. között kerül sor: Svájc, Fehéroroszország és a házigazda Luxemburg lesz a mieink ellenfele az elitkörért. A 2021-es U19-es Eb selejtezőjén Norvégiában, október 7-től 13-ig a házigazdák mellett Izlanddal és Andorrával találkozik a magyar csapat. November 10-16. között pedig Cipruson lesz jelenése a 2022-es Eb-t megcélzó U19-es válogatottnak az új típusú, a Nemzetek Ligájára hajazó selejtezőrendszerben, amelynek első csoportkörében Románia, Ciprus és Izland vár a mieinkre.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.

2020.01.14 21:07:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elstartolt a junior leánykosarasok bajnokságának felsőházi rájátszása, amelyben a Csata DSE, a DVTK Akadémia és a Vasas Akadémia hozta ez idáig minden meccsét. A miskolciak eddig két mérkőzésből kétszer nyertek ugyanolyan arányú különbséggel: 68−67-re verték az NKA Pécs és a BEAC-Újbuda KA alakulatát is.