HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2017.11.08 09:02 Frissítve: 2017.11.08 13:34

Vízilabda: Dömsödi Dalma 14 évesen az OB I-ben

A Szentesi Vízilabda Klub OB I-es felnőttcsapatában a Honvéd elleni mérkőzésen mutatkozott be Dömsödi Dalma. A serdülőcsapat 14 éves centere a magyar vízilabda-utánpótlás egyik legnagyobb tehetsége edzői szerint. S bár a mérkőzéseken egyáltalán nincs könnyű dolga, úgy érzi a felnőttek azonnal befogadták.

HIRDETÉS

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.huA női OB I-es vízilabda-bajnokság második fordulójában a Szentes a Honvéd csapatát fogadta. Az izgalmak nélküli mérkőzésen 17–6-ra nyertek a hazaiak, a házigazdák 8-asa, Dömsödi Dalma számára mégis örökre emlékezetes marad a találkozó. Merthogy az volt élete első felnőtt mérkőzése – tizennégy évesen…

 „A magyar vízilabdának pillanatnyilag ő az egyik legnagyobb tehetsége. Pici kora óta ismerem, amióta labda van a kezében, az én játékosom. Kiugró képessége azonban csak az egyik erénye. Amellett alázatos, példaértékű hozzáállású játékos is. Igazi sportcsaládból származik, így minden támogatást megkap a szüleitől. Az idén nyáron a nála három évvel idősebb ifikkel lett bronzérmes az Európa-bajnokságon. Ritkán fordul elő ilyesmi a mi sportágunkban, de ez is azt bizonyítja, nagy jövő előtt áll” – jellemzi Dömsödi Dalmát a Szentesi Vízilabda Klub gyermekcsapatának edzője, Győri Eszter, aki a korosztályos leányválogatott mestereként is nyomon követheti tanítványa bontakozó karrierjét.

Dömsödi Dalma (szemben) nem csak a legfiatalabb, de centerként azonnal a legforróbb helyzetekbe került a szentesi felnőttcsapatban Forrás: Szentesi VK

Dömsödi Dalma (szemben) nem csak a legfiatalabb, de centerként azonnal a legforróbb helyzetekbe került a szentesi felnőttcsapatban  •  Forrás: Szentesi VK

Tizennégy évesen felnőtt csapatban edzeni és játszani, embert próbáló feladat. A szentesi kislányon azonban egyáltalán nem látszik az elfogódottság. A rá jellemző vidámsággal gyakorol korabeli csapattársaival a délutáni edzésen, majd ugyanilyen természetességgel ugrik medencébe a felnőttek között is. És közben mosolyog. De miért is ne tenné? Azt csinálja, amit szeret. Vízilabdázik.

„Nagyon örültem a lehetőségnek, amikor a felnőttcsapat vezetőedzője meghívott hozzájuk edzésre. A nagyok között szerepelni igazi kihívás, de ha valaki eredményeket akar elérni, akkor annak komolyan kell edzenie és vállalnia az ezzel járó nehézségeket. A nagy korkülönbség ellenére úgy érzem, befogadtak, mindenki nagyon rendes velem” – mesél első felnőttek között szerzett benyomásairól Dalma. A mérkőzések persze nem hasonlíthatók a tréningekhez. A fiatal pólós ugyanis centerposzton játszik, ahol nemcsak az ügyesség és a tehetség, hanem a fizikum is számít.

„Bevallom, az eddigi találkozókon nagyon kellett küzdenem. Itt nem akkor állok ám be centerbe, amikor én akarok. Van, hogy sikerül, van, hogy nem. De majd belejövök. Egészen más a ritmus, sokkal pörgősebb, mint nálunk a gyerek- vagy a serdülőmezőnyben. De ők, ugye, már profik, fel kell nőni hozzájuk. Szerencsére van még időm.”

Dömsödi Dalma korai OB I-es bemutatkozása ellenére óvatosan nyilatkozik a céljairól. S bár bevallja, hogy egyszer mindenképpen olimpián szeretne a válogatott tagja lenni, nem hiszi, hogy a következő játékokra már meghívót kapna. Inkább a 2024-es szereplésben gondolkodik.

„Szerintem hét év múlva már beférhetek a csapatba. A nyáron megtapasztalhattam, milyen is sikeres válogatottban játszani. Az ifjúsági Európa-bajnokság hatalmas élményként marad meg bennem. Szenzációs csapatszellemben törtünk előre, csak az érem lebegett a szemünk előtt, semmi más. És sikerült! A bronzmeccsen mindent kiadtam magamból, remélem segíteni tudtam a csapatnak a játékommal. Nagyon hálás vagyok Faragó Tamásnak és Petőváry Zsoltnak, hogy kislányként bizalmat szavaztak nekem. Hasonló sikert szeretnék egyszer az olimpián is átélni.”

Ám a szentesi center a hétköznapokban most még nem olimpiai vagy világbajnoki címekről álmodozik. Motivációját sokkal egyszerűbb dolgokból meríti.

„Imádok gólt lőni! Meg ötméterest kiprovokálni. Vagyis mindent, amivel a csapatom hasznára lehetek.”

További korosztályos híreink VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.11.11 09:08:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A szombati nap a magyar úszósport ünnepe volt. Százhalombattán, a felnőtt rövid pályás országos bajnokság utolsó napján számos egyéni és korosztályos csúcs dőlt meg, miközben öt újabb taggal (dr. Sós Csaba, id. Knézy Jenő, Gyenge Valéria, Pásztory Dóra, Risztov Éva) bővült a Hírességek Csarnoka. Emellett a Jövő Bajnokai-program 2018-as díjazottjait is kihirdették.

2018.11.10 13:40:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Az év második legjobb európai ifjúsági korú sportolónőjének választották Késely Ajnát. A Kőbánya SC tizenötszörös junior Európa-bajnok és háromszoros ifjúsági olimpiai aranyérmes 17 éves versenyzőjét az osztrák kerékpáros Laura Stigger előzte meg, Késely a díjátadóról nyilatkozott az SzPress Hírszolgálatnak.

2018.11.07 12:08:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Megszerezte első győzelmét a 2018/19-es évadban a női junior kézilabda-válogatott, a fiatalok az MTK Budapest elleni vereség után 28–26-ra legyőzték edzőmeccsen a Kisvárda alakulatát.

2018.11.07 08:18:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Legutóbb egy tizenegyszer újjáélesztett, végül sikerrel meggyógyított tizenhét éves dabasi labdarúgó esetével hallatott magáról Dr. Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora, a városmajori szívklinika igazgatója, aki nagy tapasztalatú szívgyógyászként az életmentő műveletekből is folyamatosan kiveszi a részét, miközben szakértő csapatával szervezetten éppen egy évtizede dolgozik azért, hogy kivédhető legyen a hirtelen szívhalál a sportolóknál. A nemzetközi hírű szakember – aki a fiatalkori szűrések fontosságáról is beszélt honlapunknak – meggyőződéssel vallja: a sportpályán, verseny, mérkőzés közben bekövetkező váratlan tragédia igenis megelőzhető.

2018.11.05 19:18:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Több, mint tíz év után hagyta el az érdi úszóklubot, és igazolt a Budapesti Honvédba a világ úszósportjának egyik legnagyobb ígérete, Milák Kristóf. A 18 éves versenyző, ahogyan ő fogalmazott, kicsit kinőtte előző egyesületét, ezért döntött a váltás mellett. Legfőbb célja, hogy nyugodt és tökéletes körülmények között készülhessen tovább két évvel a tokiói olimpia előtt.

HIRDETÉS
HIRDETÉS