HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2017.11.08 09:02 Frissítve: 2017.11.08 13:34

Vízilabda: Dömsödi Dalma 14 évesen az OB I-ben

A Szentesi Vízilabda Klub OB I-es felnőttcsapatában a Honvéd elleni mérkőzésen mutatkozott be Dömsödi Dalma. A serdülőcsapat 14 éves centere a magyar vízilabda-utánpótlás egyik legnagyobb tehetsége edzői szerint. S bár a mérkőzéseken egyáltalán nincs könnyű dolga, úgy érzi a felnőttek azonnal befogadták.

HIRDETÉS

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.huA női OB I-es vízilabda-bajnokság második fordulójában a Szentes a Honvéd csapatát fogadta. Az izgalmak nélküli mérkőzésen 17–6-ra nyertek a hazaiak, a házigazdák 8-asa, Dömsödi Dalma számára mégis örökre emlékezetes marad a találkozó. Merthogy az volt élete első felnőtt mérkőzése – tizennégy évesen…

 „A magyar vízilabdának pillanatnyilag ő az egyik legnagyobb tehetsége. Pici kora óta ismerem, amióta labda van a kezében, az én játékosom. Kiugró képessége azonban csak az egyik erénye. Amellett alázatos, példaértékű hozzáállású játékos is. Igazi sportcsaládból származik, így minden támogatást megkap a szüleitől. Az idén nyáron a nála három évvel idősebb ifikkel lett bronzérmes az Európa-bajnokságon. Ritkán fordul elő ilyesmi a mi sportágunkban, de ez is azt bizonyítja, nagy jövő előtt áll” – jellemzi Dömsödi Dalmát a Szentesi Vízilabda Klub gyermekcsapatának edzője, Győri Eszter, aki a korosztályos leányválogatott mestereként is nyomon követheti tanítványa bontakozó karrierjét.

Dömsödi Dalma (szemben) nem csak a legfiatalabb, de centerként azonnal a legforróbb helyzetekbe került a szentesi felnőttcsapatban Forrás: Szentesi VK

Dömsödi Dalma (szemben) nem csak a legfiatalabb, de centerként azonnal a legforróbb helyzetekbe került a szentesi felnőttcsapatban  •  Forrás: Szentesi VK

Tizennégy évesen felnőtt csapatban edzeni és játszani, embert próbáló feladat. A szentesi kislányon azonban egyáltalán nem látszik az elfogódottság. A rá jellemző vidámsággal gyakorol korabeli csapattársaival a délutáni edzésen, majd ugyanilyen természetességgel ugrik medencébe a felnőttek között is. És közben mosolyog. De miért is ne tenné? Azt csinálja, amit szeret. Vízilabdázik.

„Nagyon örültem a lehetőségnek, amikor a felnőttcsapat vezetőedzője meghívott hozzájuk edzésre. A nagyok között szerepelni igazi kihívás, de ha valaki eredményeket akar elérni, akkor annak komolyan kell edzenie és vállalnia az ezzel járó nehézségeket. A nagy korkülönbség ellenére úgy érzem, befogadtak, mindenki nagyon rendes velem” – mesél első felnőttek között szerzett benyomásairól Dalma. A mérkőzések persze nem hasonlíthatók a tréningekhez. A fiatal pólós ugyanis centerposzton játszik, ahol nemcsak az ügyesség és a tehetség, hanem a fizikum is számít.

„Bevallom, az eddigi találkozókon nagyon kellett küzdenem. Itt nem akkor állok ám be centerbe, amikor én akarok. Van, hogy sikerül, van, hogy nem. De majd belejövök. Egészen más a ritmus, sokkal pörgősebb, mint nálunk a gyerek- vagy a serdülőmezőnyben. De ők, ugye, már profik, fel kell nőni hozzájuk. Szerencsére van még időm.”

Dömsödi Dalma korai OB I-es bemutatkozása ellenére óvatosan nyilatkozik a céljairól. S bár bevallja, hogy egyszer mindenképpen olimpián szeretne a válogatott tagja lenni, nem hiszi, hogy a következő játékokra már meghívót kapna. Inkább a 2024-es szereplésben gondolkodik.

„Szerintem hét év múlva már beférhetek a csapatba. A nyáron megtapasztalhattam, milyen is sikeres válogatottban játszani. Az ifjúsági Európa-bajnokság hatalmas élményként marad meg bennem. Szenzációs csapatszellemben törtünk előre, csak az érem lebegett a szemünk előtt, semmi más. És sikerült! A bronzmeccsen mindent kiadtam magamból, remélem segíteni tudtam a csapatnak a játékommal. Nagyon hálás vagyok Faragó Tamásnak és Petőváry Zsoltnak, hogy kislányként bizalmat szavaztak nekem. Hasonló sikert szeretnék egyszer az olimpián is átélni.”

Ám a szentesi center a hétköznapokban most még nem olimpiai vagy világbajnoki címekről álmodozik. Motivációját sokkal egyszerűbb dolgokból meríti.

„Imádok gólt lőni! Meg ötméterest kiprovokálni. Vagyis mindent, amivel a csapatom hasznára lehetek.”

További korosztályos híreink VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.08.05 10:06:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Senki nem akar túl nagy terhet rakni Halász Bence vállára, de a szakma sem tehet mást, minthogy legalább finoman utal rá: simán dobogós lehet már ilyen fiatalon is a berlini felnőtt Eb-n. Pedig a kalapácsvetés nem a húszévesek száma. És akkor még van egy 22 éves triónk is, sok tehetséggel megáldva.

2018.07.31 21:57:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Szőke Alex a 87 kilogrammosok között ezüstérmet szerzett, míg Váncza István a 63 kilósok dobogójának a harmadik fokára állt fel a Rómában zajló junior birkózó Európa-bajnokság kötöttfogású küzdelmeinek második versenynapján. A 72 kilogrammos Lévai Tamás pedig bronzéremért lép szőnyegre szerdán.

2018.07.24 17:56:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Az elmúlt szezon bronzérmes együttesében, Érden folytatja pályafutását a Nemzeti Kézilabda balszélsője, Schatzl Natalie. A 18 éves játékos a megtisztelő megkeresésről, a NEKÁ-ról és a következő évadról is beszélt az utanpotlassport.hu-nak. A játékos mindenekelőtt az augusztus eleji U18-as világbajnokságra koncentrál.

2018.07.24 12:06:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Lezárult a finnországi U19-es labdarúgó Európa-bajnokság csoportköre, s meglepetéseket már most regisztrálhattunk. Ugyan az A-csoportban érvényesült a papírforma, azaz továbbjutott az olasz, illetve a portugál válogatott, a B jelű kvartettben az ukránok csoportelsőként, veretlenül zártak. Északkeleti szomszédunk meglepetéssikere egyben a címvédő angolok búcsúját is jelentette, a második helyen a franciák jutottak tovább.

2018.07.24 11:16:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Pusztai Liza jutott legtovább az utánpótláskorú magyarok közül a vuhszi felnőtt vívó-világbajnokságon. A BVSC-Zugló kardozója a tizenhat közé jutásért búcsúzott Kínában. Rajta kívül a másik három versenyző is jól helytállt élete első felnőttvébéjén.

HIRDETÉS
HIRDETÉS