utanpotlassport.hu 2017.11.08 09:02 Frissítve: 2017.11.08 13:34

Vízilabda: Dömsödi Dalma 14 évesen az OB I-ben

A Szentesi Vízilabda Klub OB I-es felnőttcsapatában a Honvéd elleni mérkőzésen mutatkozott be Dömsödi Dalma. A serdülőcsapat 14 éves centere a magyar vízilabda-utánpótlás egyik legnagyobb tehetsége edzői szerint. S bár a mérkőzéseken egyáltalán nincs könnyű dolga, úgy érzi a felnőttek azonnal befogadták.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.huA női OB I-es vízilabda-bajnokság második fordulójában a Szentes a Honvéd csapatát fogadta. Az izgalmak nélküli mérkőzésen 17–6-ra nyertek a hazaiak, a házigazdák 8-asa, Dömsödi Dalma számára mégis örökre emlékezetes marad a találkozó. Merthogy az volt élete első felnőtt mérkőzése – tizennégy évesen…

 „A magyar vízilabdának pillanatnyilag ő az egyik legnagyobb tehetsége. Pici kora óta ismerem, amióta labda van a kezében, az én játékosom. Kiugró képessége azonban csak az egyik erénye. Amellett alázatos, példaértékű hozzáállású játékos is. Igazi sportcsaládból származik, így minden támogatást megkap a szüleitől. Az idén nyáron a nála három évvel idősebb ifikkel lett bronzérmes az Európa-bajnokságon. Ritkán fordul elő ilyesmi a mi sportágunkban, de ez is azt bizonyítja, nagy jövő előtt áll” – jellemzi Dömsödi Dalmát a Szentesi Vízilabda Klub gyermekcsapatának edzője, Győri Eszter, aki a korosztályos leányválogatott mestereként is nyomon követheti tanítványa bontakozó karrierjét.

Dömsödi Dalma (szemben) nem csak a legfiatalabb, de centerként azonnal a legforróbb helyzetekbe került a szentesi felnőttcsapatban Forrás: Szentesi VK

Dömsödi Dalma (szemben) nem csak a legfiatalabb, de centerként azonnal a legforróbb helyzetekbe került a szentesi felnőttcsapatban  •  Forrás: Szentesi VK

Tizennégy évesen felnőtt csapatban edzeni és játszani, embert próbáló feladat. A szentesi kislányon azonban egyáltalán nem látszik az elfogódottság. A rá jellemző vidámsággal gyakorol korabeli csapattársaival a délutáni edzésen, majd ugyanilyen természetességgel ugrik medencébe a felnőttek között is. És közben mosolyog. De miért is ne tenné? Azt csinálja, amit szeret. Vízilabdázik.

„Nagyon örültem a lehetőségnek, amikor a felnőttcsapat vezetőedzője meghívott hozzájuk edzésre. A nagyok között szerepelni igazi kihívás, de ha valaki eredményeket akar elérni, akkor annak komolyan kell edzenie és vállalnia az ezzel járó nehézségeket. A nagy korkülönbség ellenére úgy érzem, befogadtak, mindenki nagyon rendes velem” – mesél első felnőttek között szerzett benyomásairól Dalma. A mérkőzések persze nem hasonlíthatók a tréningekhez. A fiatal pólós ugyanis centerposzton játszik, ahol nemcsak az ügyesség és a tehetség, hanem a fizikum is számít.

„Bevallom, az eddigi találkozókon nagyon kellett küzdenem. Itt nem akkor állok ám be centerbe, amikor én akarok. Van, hogy sikerül, van, hogy nem. De majd belejövök. Egészen más a ritmus, sokkal pörgősebb, mint nálunk a gyerek- vagy a serdülőmezőnyben. De ők, ugye, már profik, fel kell nőni hozzájuk. Szerencsére van még időm.”

Dömsödi Dalma korai OB I-es bemutatkozása ellenére óvatosan nyilatkozik a céljairól. S bár bevallja, hogy egyszer mindenképpen olimpián szeretne a válogatott tagja lenni, nem hiszi, hogy a következő játékokra már meghívót kapna. Inkább a 2024-es szereplésben gondolkodik.

„Szerintem hét év múlva már beférhetek a csapatba. A nyáron megtapasztalhattam, milyen is sikeres válogatottban játszani. Az ifjúsági Európa-bajnokság hatalmas élményként marad meg bennem. Szenzációs csapatszellemben törtünk előre, csak az érem lebegett a szemünk előtt, semmi más. És sikerült! A bronzmeccsen mindent kiadtam magamból, remélem segíteni tudtam a csapatnak a játékommal. Nagyon hálás vagyok Faragó Tamásnak és Petőváry Zsoltnak, hogy kislányként bizalmat szavaztak nekem. Hasonló sikert szeretnék egyszer az olimpián is átélni.”

Ám a szentesi center a hétköznapokban most még nem olimpiai vagy világbajnoki címekről álmodozik. Motivációját sokkal egyszerűbb dolgokból meríti.

„Imádok gólt lőni! Meg ötméterest kiprovokálni. Vagyis mindent, amivel a csapatom hasznára lehetek.”

További korosztályos híreink VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.02.21 15:37:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Az U18-as és az U21-es mezőnyben is nyert mérkőzést a mindössze 11 éves (!) Révész Bulcsú a szófiai sznúker Európa-bajnokságon. Az ötödikes fiú az összes meccsén kiválóan helytállt, még a sportág egyik legígéretesebb fiataljától, az angol Sean Maddocks-tól is sikerült frémet lopnia.

2018.02.11 14:55:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka is részt vett a kecskeméti úszóünnepen, az Univer 24-en. A maratoni versenyen az iskolások óránkénti váltásban szálltak vízbe, a hatfős felnőttváltók pedig szombat éjjel 12 órás versenyen mérték össze tudásukat. Hosszú Katinka köszöntőjében a világ legjobb sportjának nevezte az úszást.

2017.11.26 14:58:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Nagyszerű szezont zártak idén a korosztályos nyílt vízi úszók. A most kijelölt ifjúsági válogatottba még az idei eredmények alapján kerültek a versenyzők, ám a tavasz végi válogatóversenyek alaposan átrendezhetik a világversenyekre készülő csapatot. Gellért Gábor szakágvezető szerint a felkészülésükben annyi lesz a változás, hogy több felnőtt Európa-kupán is „mély vízbe” dobnák a fiatalokat.

2017.11.14 13:14:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (EHF) sem ment el szó nélkül az FTC fiatal játékosainak kiváló teljesítménye mellett: a 18 éves Márton Grétát a forduló újoncának választották a Vardar Szkopje elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés után.

2017.10.04 15:21:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Kedvezően fogadta a szakma a szövetség által meghirdetett utánpótlás-reformokat. A Postás SE női tornaszakosztályában utánpótlásedzőként tevékenykedő Bozi András szerint jó irányba mutatnak az újítások. A koncepció kidolgozását irányító Jordanov Zoltánnal rendszeres kapcsolatban állnak, így a megvalósításban nem számítanak nagyobb nehézségekre. Az egyesület a napokban kisbuszt kapott a MTSZ-től, amely csökkenti a fiatalok utaztatásával járó költségeket.