Vívás: körvonalazódik a kadét Eb-re utazó csapat összetétele

Vágólapra másolva!
2018.01.26. 08:47
Címkék
Alig egy hónap van hátra a kadét vívó Európa-bajnokságig, lassan kirajzolódik az utazó csapat összetétele. Ha az előzetes esélyeket és az elmúlt hónapok eredményeit nézzük a legmerészebb álmai a leány párbajtőrözőknek, illetve a Pusztai Liza vezette leány kardozóknak lehetnek, de természetesen a többi fegyvernemben is utaznak éremesélyes fiatalok.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Január végére már a hajrájukhoz érnek a különböző válogatóversenyek a kadét és junior vívó Európa-bajnokságra. Ezúttal a fiatalabbak mezőnyét néztük át: kik azok, akik a hazai ranglista első négy helyén szerepelnek, azaz nagy eséllyel pályáznak a csapattagságra.Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Január végére már a hajrájukhoz érnek a különböző válogatóversenyek a kadét és junior vívó Európa-bajnokságra. Ezúttal a fiatalabbak mezőnyét néztük át: kik azok, akik a hazai ranglista első négy helyén szerepelnek, azaz nagy eséllyel pályáznak a csapattagságra.

A fiú párbajtőrözők közül az elmúlt hónapok alapján egyértelműen a Vasas versenyzője, Nagy Marcell emelkedik ki. A 16 éves vívó toronymagasan vezeti a hazai rangsort, kétszer is dobogóra állt az európai körverseny állomásain. A korosztályában nemzetközileg is igen magasan jegyzik, a nyolcadik helyen áll az európai ranglistán.

Muhari Eszter az Európa-ranglista második helyezettjeként utazhat Szocsiba Forrás: MTK
Muhari Eszter az Európa-ranglista második helyezettjeként utazhat Szocsiba Forrás: MTK

Muhari Eszter az Európa-ranglista második helyezettjeként utazhat Szocsiba  •  Forrás: MTK

Rajta kívül jelen állás szerint a Osman-Touson Maruan, Keszthelyi Zsombor és Bartkó Levente lehet esélyes a részvételre a kontinensviadalon. Osman-Touson a körverseny klagenfurti állomásán a második helyen zárt.

Talán még szebb reményekkel várhatják a szocsi megméretést a párbajtőröző leányok, miután az utóbbi hónapokban számolatlanul szállították a kitűnő eredményeket a különböző nemzetközi versenyekről. Dékány Kinga Zrenjaninban, Büki Lili Pozsonyban szerzett aranyérmet, míg az Európa-ranglistán második Muhari Eszter két második hellyel büszkélkedhet.

Mellettük még Kolczonay Borbála lehet esélyes az Eb-szereplésre. Az egyéni mellett a csapatversenyben is biztosan számolni kell a mieinkkel, elvégre kevés olyan válogatott van a mezőnyben, amelynek három versenyzője is az első tizenkettőben foglal helyet a rangsorban.

A fiú tőrözők közül kétségkívül az FTC versenyzője, Szemes Gergő emelkedik ki. A nyáron klubot váltott, még csak serdülőkorú fiatal toronymagasan vezeti a hazai ranglistát, ráadásul már a nemzetközi mezőnyben is kezd beérni, legutóbb, a pozsonyi versenyen bronzérmet szerzett. Mellette jelen állás szerint a Törekvés SE tőrözője, Mihályi Andor, a gyulai Horváth Soma és a Budapesti Honvéd vívója, Szántay Benedek kerülhet baz Eb-csapatba.

A leány tőrözők mezőnyében egyértelmű fővárosi fölény figyelhető meg. Most úgy látszik, hogy Zsoldosi Karolina (FTC), Nekifor Erika (Törekvés SE), Kalocsai Virág (Törekvés SE) és Horváth Lilla (Budapesti Honvéd) utazhat Szocsiba. Persze előtte még, ahogy minden korosztályban, hátravan a korosztályos országos bajnokság. A fegyvernem versenyzői a nemzetközi viadalokon még nem értek el átütő sikert a mostani évadban.

Pusztai Liza (jobbra) célja a címvédés lehet az Európa-bajnokságon Forrás: FIE
Pusztai Liza (jobbra) célja a címvédés lehet az Európa-bajnokságon Forrás: FIE

Pusztai Liza (jobbra) célja a címvédés lehet az Európa-bajnokságon  •  Forrás: FIE

Fiú kardban a juniorok között is csapattag Rabb Krisztián (Vasas) magabiztosan vezeti a hazai ranglistát, mellette az újpesti Kaiser Balázs, a Kertvárosi VSE versenyzője, Baaken Mátyás és a BVSC-s Urbán Tamás alkothatja a válogatottat bő egy hónap múlva. További bizakodásra adhat okot a kontinensviadal előtt, hogy Rabb, Kaiser és Baaken is vívott döntőt a mostani évadban az európai körversenyen, Urbán pedig a két héttel ezelőtti mödlingi állomáson jutott a legjobb nyolc közé.

A leány kardozók válogatottját a juniorokéhoz hasonlóan a BVSC-s Pusztai Liza vezetheti, aki természetesen az idén a címvédésért száll harcba Oroszországban. Mellette még két zuglói vívó, Nagy Valentina és Szűcs Luca, valamint a TFSE versenyzője, Battai Sugár Katinka szerepelhet. Pozitív előjel , hogy az elmúlt fél évben Nagy és Battai is állt dobogón nemzetközi versenyen.

A HAZAI KADÉTRANGLISTA ÉLMEZŐNYE
Fiú párbajtőr:
Nagy Marcell (Vasas), Osman-Touson Maruan (BVSC-Zugló), Keszthelyi Zsombor (Alföldi Vívó Akadémia), Bartkó Levente (MTK Budapest)
Leány párbajtőr: Muhari Eszter (Budapesti Honvéd), Dékány Kinga (Alföldi Vívó Akadémia), Büki Lili (OMS-Tata), Kolczonay Borbála (Fless)
Fiú tőr: Szemes Gergő (FTC), Mihályi Andor (Törekvés SE), Horváth Soma (Gyula), Szántay Benedek (Budapesti Honvéd)
Leány tőr: Zsoldosi Karolina (FTC), Nekifor Erika (Törekvés SE), Kalocsai Virág (Törekvés SE), Horváth Lilla (Budapesti Honvéd)
Fiú kard: Rabb Krisztián (Vasas), Kaiser Balázs (UTE), Baaken Mátyás (Kertvárosi VSE), Urbán Tamás (BVSC-Zugló)
Leány kard: Pusztai Liza (BVSC-Zugló), Nagy Valentina (BVSC-Zugló), Szűcs Luca (BVSC-Zugló), Battai Sugár Katinka (TFSE)

Egyéb korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik