Vívás, kadét Eb: arany, ezüst és bronz az első napon

Vágólapra másolva!
2018.03.02. 19:48
Címkék
Aligha számított bárki erősebb kezdésre a magyar válogatottól a Szocsiban zajló kadét vívó Európa-bajnokságon. A leány párbajtőrözők mezőnyében Muhari Eszter és Dékány Kinga vívta a döntőt, amelyből előbbi került ki győztesen. A fiú kardozók között Kaiser Balázs bronzérmet szerzett.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huNagy várakozásokkal kezdte meg a magyar válogatott az oroszországi kadét és junior vívó Európa-bajnokságot. A más félhetes esemény első felében a fiatalabbaké a főszerep, a nyitónapon a fiú kardozók és a leány párbajtőrözők léptek pástra Szocsiban, a 12 ezer férőhelyes Iceberg elnevezésű sportcsarnokban, amely a négy évvel ezelőtti téli olimpiára épült.Bruckner Vince – utanpotlassport.huNagy várakozásokkal kezdte meg a magyar válogatott az oroszországi kadét és junior vívó Európa-bajnokságot. A más félhetes esemény első felében a fiatalabbaké a főszerep, a nyitónapon a fiú kardozók és a leány párbajtőrözők léptek pástra Szocsiban, a 12 ezer férőhelyes Iceberg elnevezésű sportcsarnokban, amely a négy évvel ezelőtti téli olimpiára épült.

A délelőtti programot tökéletesen oldották meg a fiatalok, hiszen mindkét számban valamennyi magyar versenyző kvalifikálta magát a táblára. Ráadásul nem is akárhogyan: Büki Lili az első, Muhari Eszter a harmadik, Kaiser Balázs pedig a negyedik helyen lépett tovább a selejtezőből.

Ekkor elkezdődött a verseny érdemi része.

Muhari Eszter (jobbra) és Dékány Kinga a magyar aranycsata után Fotó: Augusto Bizzi
Muhari Eszter (jobbra) és Dékány Kinga a magyar aranycsata után Fotó: Augusto Bizzi

Muhari Eszter (jobbra) és Dékány Kinga a magyar aranycsata után  •  Fotó: Augusto Bizzi

A leány párbajtőrözők között Büki Lili, Muhari Eszter, Dékány Kinga és Kolczonay Borbála is a 32 közé jutott, a következő lépés utóbbinak már nem sikerült. Kolczonayt az olasz színekben induló Sara Maria Kowalczyk búcsúztatta. A nyolcaddöntőben szoros csörtéket vívtak a magyarok, de valamennyi még versenyben lévő leány továbblépett, Büki Lili 14:12-ről fordított az izraeli Fejgin ellen.

A legjobb nyolc közé tehát Büki, Muhari és Dékány is bejutott, s a következő, már éremért zajló körben ketten újra sikerrel jártak, Muhari és Dékány is ukrán versenyző ellen aratott magabiztos győzelmet, így már biztos érmesnek mondhatták magukat. A tatai Büki Lili kikapott a már említett Kowalczyktól, viszont így is az előkelő ötödik helyen zárt.

Az elődöntő a lehető legfényesebben alakult. Előbb a Budapesti Honvéd vívója, Muhari Eszter lépett pástra a már két magyart is kiejtő Kowalczyk ellen. A mérkőzés az első etap nagy részében kiegyenlített csatát hozott, viszont a hajrában sikerült ellépni 12:10-re. Az egyperces szünet után pedig már nem engedett több tust Muhari az ellenfélnek, s 15:10-tel a döntőbe jutott. Őt rögtön követte Dékány Kinga. A békéscsabai Alföldi Vívó Akadémia párbajtőrözője kitűnő, taktikus vívással szinte végig vezetett a lengyel Staszolnek ellen az elődöntőben, végül 15:7-es győzelemmel jutott a fináléba.

A „magyaros” aranycsatát Eszter kezdte jobban, az első felvonásban 4:1-re elhúzott, és az előnye az asszó végéig kitartott. Dékány ugyan még feljött 9:7-re, de ekkor a fővárosi versenyző váltani tudott, 15:9-re megnyerte a mérkőzést, és Európa-bajnoki címet szerzett.

Jól kezdtek a táblán a fiú kardozók is. A 16 közé kerülés négyből három magyarnak sikerült, Baaken Mátyás, Urbán Tamás és Kaiser Balázs is nyolcaddöntőbe jutott, a viadal előtt első kiemeltként rangsorolt Rabb Krisztián ezúttal nem tudott továbblépni.

Kaiser Balázs remek vívással szerzett bronzérmet Szocsiban
Kaiser Balázs remek vívással szerzett bronzérmet Szocsiban

Kaiser Balázs remek vívással szerzett bronzérmet Szocsiban

A legjobb nyolc közé jutásért Urbán végig kiélezett mérkőzésen végül nem bírt a román Pastinnal, ellenben Baaken és Kaiser győzött, így leányok után újabb érmekben reménykedhetett a magyar tábor. Mint kiderült, joggal, hiszen az UTE kardozója, Kaiser Balázs óriási küzdelemben legyőzte Pastint, 14:11-ről fordította meg a negyeddöntőt. A Kertvárosi VSE versenyzője, Baaken Mátyás viszont elesett az éremtől, viszonylag simán kapott ki az orosz Halimbekovtól.

A hazaiak versenyzőjével vívott a döntőbe kerülésért Kaiser is. Úgy tűnt, felülkerekedhet az orosz riválison, hiszen 11:7-re is vezetett, ezúttal azonban ő jött ki rosszabbul a végjátékból, s 15:12-re kikapott, s így bronzérmes lett.

A versenyt az Európa-ranglistán mindössze 77. helyen álló Halimbekov nyerte, a britek versenyzője, Ian Ren ellen győzött a fináléban 15:10-re.

Az Európa-bajnokság szombaton a fiú párbajtőrözők és a leány tőrözők versenyével folytatódik.

KADÉT EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZOCSI (OROSZORSZÁG)
Fiú kard egyéni (56 induló)
A csoportmérkőzéseken:
Kaiser Balázs 6 győzelem/0 vereség, Baaken Mátyás 5/1, Urbán Tamás 4/2, Rabb Krisztián 4/2 (valamennyien továbbjutottak)
A 16 közé jutásért: Baaken–Schmitz (német) 15:7, Urbán–Richards (brit) 15:10, Kaiser–Jeremenko (ukrán) 15:13, Rabb–Ailinca (román) 14:15
Nyolcaddöntő: Baaken–Zmau (román) 15:9, Urbán–Pastin (román) 13:15, Kaiser–Broniszewski (lengyel) 15:8
Negyeddöntő: Baaken–Halimbekov (orosz) 12:15, Kaiser–Pastin 15:14
Elődöntő: Kaiser–Halimbekov 12:15
Döntő: Halimbekov–Ren 15:10
Európa-bajnok: Magamed Halimbekov (Oroszország), 2. Ian Rend (Nagy-Britannia), 3. Kaiser Balázs (Magyarország) és Oleg Juzsakov (Oroszország), …8. Baaken Mátyás, …11. Urbán Tamás, …20. Rabb Krisztián
Leány párbajtőr egyéni (81 induló)
A csoportmérkőzéseken:
Büki Lili 6 győzelem/0 vereség, Muhari Eszter 6/0, Dékány Kinga 5/1, Kolczonay Borbála 4/2 (valamennyien továbbjutottak)
A 32 közé jutásért: Kolczonay–Dzekevics (fehérorosz) 15:8, Muhari–Thim (svéd) 15:8, Dékány–Durau (román) 15:10
A 16 közé jutásért: Büki–Bursova (szlovák) 15:8, Kolczonay–Kowalczyk (olasz) 10:15, Muhari–Klasik (lengyel) 15:8, Dékány–Skoblov (észt) 15:13
Nyolcaddöntő: Büki–Fejgin (izraeli) 15:14, Muhari–Bieleszová (cseh) 15:13, Dékány–Beken (belga) 15:13
Negyeddöntő:
Büki–Kowalczyk 8:15, Muhari–Zelencova (ukrán) 15:7, Dékány–Szadova (ukrán) 15:10
Elődöntő:
Muhari–Kowalczyk 15:10, Dékány–Staszulonek (lengyel) 15:7
Döntő: Muhari–Dékány 15:9
Európa-bajnok: MUHARI ESZTER (MAGYARORSZÁG), 2. Dékány Kinga (Magyarország), 3. Sara Maria Kowalczyk (Olaszország) és Karolina Staszulonek (Lengyelország), 5. Büki Lili (Magyarország), …25. Kolczonay Borbála

Az Európa-bajnokságról írt korábbi cikkünk:
En garde! Prêts? Allez! – beharangozó

Egyéb korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik