Úszás: mesteri szavak a 14 éves Nagy Rékáról

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.10.12. 14:52
Címkék
A legjobb fiatal európai sportolónak jelölt Nagy Réka szerint az EYOF-on elért sikereit nemcsak magának, hanem edzőjével, Nagy Péterrel meglévő kiváló összhangjának is köszönheti. A BVSC-Zugló vezetőedzője szerint ez még csak az első próba volt a felnőtt győzelmekig vezető hosszú úton. Tanítványa mell- és gyorsúszásban egyaránt kiemelkedő teljesítményre képes, de egyelőre nem az eredmények a legfontosabbak. Lépésről-lépésre kívánják felépíteni a fiatal úszót, mivel hosszú távra terveznek vele.

Gy. Szabó Csilla A győri EYOF legeredményesebb magyar indulója, az úszó Nagy Réka lepődött meg a legjobban azon, hogy az Európai Olimpiai Bizottság jelölte a Piotr Nurowski lengyel teniszező nevét viselő, a legjobb fiatal európai sportolónak járó díjra. S bár júliusi teljesítménye alapján méltán lehet a neve a díjra pályázó öt ifjúé között, a BVSC-Zugló 14 éves sportolója még nem szokott hozzá az efféle népszerűséghez. A Győrben szerzett hat érmét is örömmel, de nagy szerénységgel nyugtázta, s mint ahogy honlapunknak elmondta, élete nem sokban változott azóta. A zuglói vasutasklub vezetőedzője, Nagy Péter szerint Réka még igencsak karrierje elején tart, ám minden esélye megvan arra, hogy az ideihez hasonló sikerekkel folytassa.Gy. Szabó Csilla A győri EYOF legeredményesebb magyar indulója, az úszó Nagy Réka lepődött meg a legjobban azon, hogy az Európai Olimpiai Bizottság jelölte a Piotr Nurowski lengyel teniszező nevét viselő, a legjobb fiatal európai sportolónak járó díjra. S bár júliusi teljesítménye alapján méltán lehet a neve a díjra pályázó öt ifjúé között, a BVSC-Zugló 14 éves sportolója még nem szokott hozzá az efféle népszerűséghez. A Győrben szerzett hat érmét is örömmel, de nagy szerénységgel nyugtázta, s mint ahogy honlapunknak elmondta, élete nem sokban változott azóta. A zuglói vasutasklub vezetőedzője, Nagy Péter szerint Réka még igencsak karrierje elején tart, ám minden esélye megvan arra, hogy az ideihez hasonló sikerekkel folytassa.

„Minden elismerést, díjat, jelölést nagy dolognak tartunk, így ezt is −mondja kérdésünkre Nagy Péter, Réka edzője. – Az EYOF-on elért eredménye az első próba volt a felnőttversenyzés felé vezető, nagyon hosszú úton. Ezt mindenkinek végig kell járnia, nem lehet a lépcsőfokokat megspórolni. Úgy gondolom, hogy a lányok esetében egyébként is nagyon fontos, hogy mindig kizárólag a következő évre és annak feladataira összpontosítsunk.”

Nagy Réka hat érmet nyert az EYOF-on Forrás: facebook
Nagy Réka hat érmet nyert az EYOF-on Forrás: facebook

Nagy Réka hat érmet nyert az EYOF-on  •  Forrás: Facebook

Nagy Réka esetében a következő cél pedig a jövő évi ifjúsági Európa-bajnokság lesz, amelyre edzője szerint már most teljesíteni tudja a kívánt szintet, s így nagy valószínűséggel indulhat rajta. A másik nagy esemény, a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia lesz, ahol a fiatal úszó nagyon szeretne indulni. A kijutás azonban nem lesz könnyű, hiszen az erre pályázók közül ő az egyik legfiatalabb. Pedig milyen szép is lenne az argentin fővárosban érmeket, netán aranyérmeket nyerni. Különösen annak, akinek a nyári olimpiai bajnoki cím élet nagy álma.

„Természetesen cél lehet az olimpiai győzelem, de a mi esetünkben az nagyon messze van – folytatja Nagy Péter tanítványa bemutatását. – Ilyen korban nem szabad még túl nagy terheket tenni a versenyzők vállára, tudatosan és alaposan szeretnénk felépíteni az úszóinkat, hogy felnőttkorukban legyenek képesek igazi, nagy eredményekre. Rékáról persze már most elmondhatom, hogy céltudatos, profi a hozzáállása, jól koncentrál. Alkata megfelelő és a versenyszelleme is jó. A mindennapokban persze neki is vannak hullámvölgyei, mint mindenki másnak, de ez hozzátartozik a munkánkhoz, s általában a versenyző karrierjéhez.”

Nyári sikerei kapcsán Nagy Réka külön hangsúlyozta remek kapcsolatát edzőjével, Nagy Péterrel. A szakember elismeri, hogy félszavakból megértik egymást tanítványával, aki egy éve került fel csoportjába. De erre az összhangra szükségük is van, hiszen a gyakorlatok közötti néhány másodperces szünetekben úgysem telne hosszas magyarázatokra.

A BVSC ifjú úszónője vegyesúszásban szerzett aranyérmet. Edzője azonban a 800 méteres gyorsúszásban elért ezüstérmét is kiemeli. Nem mintha a második helyezés jobb lenne az elsőnél, a szakmai szempontok néha mégis felülírhatják az eredményességet.

„Pillanatnyilag vegyesben a legjobb, ugyanis mellen és gyorson kiemelkedő eredményekre képes – vázolja Réka úszóprofilját edzője. – A háton kellett sokat dolgoznunk az EYOF előtt, szerencsére sikerült elfogadható szintre felhoznunk. Mellúszóként indult, ezért örülök annyira a gyorson kiváló idővel elért eredményének. Hogy melyik lesz az igazi száma, arról még korai beszélnünk. Nem edzünk még túl sokat, az látszik, hogy a szervezete jól terhelhető, figyeljük a visszajelzéseket, s azok tükrében emeljük az adagokat. Réka esetében, ahogy a többi versenyzőnkében is, hosszú távra tervezünk.”

További korosztályos hírekÚSZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik