Torna: két nagy ígéret a dunaújvárosi leányok között

Vágólapra másolva!
2018.01.27. 15:29
Címkék
A Dunaferr SE két fiatal tornásza, Mayer Gréta és Makai Lilla nagyszerűen zárta a tavalyi évet. A serdülőmezőnyben alig találtak legyőzőre. Mayer a felnőttek között bronzéremmel mutatkozott be. A vezetőedző, Trenka János gyönyörű ígéretnek tartja őket, de a jövőjükről nem szeretne jósolgatni. A dunaújvárosi egyesület bővelkedik lelkes gyerekekben, ám az edzőhiány határt szab a foglalkoztatásuknak.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huAz év végi korosztályos tornaversenyeken a serdülő leányok mezőnyében két dunaújvárosi tornász vitte el a pálmát. Az egyéni összetett versenyt a 2006-os születésű Mayer Gréta nyerte, a harmadik helyen pedig vele egyidős klubtársa Makai Lilla végzett. A szerenkénti döntőkben még látványosabb volt a fölényük, hiszen minden aranyérmet ők hoztak el. Mayer ugrásban, felemás korláton és talajon, Makai pedig gerendán nem talált legyőzőre, utóbbi felemás korláton klubtársnője mögött végzett a második helyen. Az utolsó viadalon, amely a felnőtt mesterfokú bajnokság volt, Mayer fiatal kora dacára ismét remekelt, két szerenkénti döntőben is érdekelt volt, gerendán végül bronzérmes lett, talajon pedig negyedik.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huAz év végi korosztályos tornaversenyeken a serdülő leányok mezőnyében két dunaújvárosi tornász vitte el a pálmát. Az egyéni összetett versenyt a 2006-os születésű Mayer Gréta nyerte, a harmadik helyen pedig vele egyidős klubtársa Makai Lilla végzett. A szerenkénti döntőkben még látványosabb volt a fölényük, hiszen minden aranyérmet ők hoztak el. Mayer ugrásban, felemás korláton és talajon, Makai pedig gerendán nem talált legyőzőre, utóbbi felemás korláton klubtársnője mögött végzett a második helyen. Az utolsó viadalon, amely a felnőtt mesterfokú bajnokság volt, Mayer fiatal kora dacára ismét remekelt, két szerenkénti döntőben is érdekelt volt, gerendán végül bronzérmes lett, talajon pedig negyedik.

A 11 éves Mayer Géta a felnőtt mesterfokú bajnokságon állhatott a dobogó harmadik fokára. Forrás: MATSZ
A 11 éves Mayer Géta a felnőtt mesterfokú bajnokságon állhatott a dobogó harmadik fokára. Forrás: MATSZ

A 11 éves Mayer Géta tavaly már a felnőtt mesterfokú bajnokságon is dobogóra állhatott. A női gerenda fináléjában harmadik lett  •  Forrás: MATSZ

Dunaújvárosban nagy hagyományai vannak a tornasportnak, a női szakágban 2017-ben megnyerték az egyesületi pontversenyt, az utánpótláskorúak eredményei alapján pedig a hatodik legsikeresebbek voltak az országban.

Trenka János vezetőedző szerint a városukban pillanatnyilag a torna az egyik legnépszerűbb sportág, bár voltak nehéz időszakaik is:
− Tizenhárom évvel ezelőtt még zárva volt a tornacsarnokunk, de mi nagy lelkesedéssel újjáépítettük a sportágat, s ennyi idő alatt is nemzetközi szintű versenyzőket tudtunk nevelni. Dunaújvárosban nagyon népszerű a torna, a gyerekek örömmel jönnek hozzánk sportolni, hihetetlenül széles bázisunk van. Még Paksról is járnak hozzánk nap mint nap. A szabadidősportos ágazatban több mint háromszáz gyerekkel foglalkozunk, versenyzőnk körülbelül negyven van. És még több is lehetne, ha nem szenvednénk edzőhiánytól. Sajnos, az utóbbi időben két kiváló szakemberünk költözött külföldre, egyikük Németországban, másikuk pedig Izlandon tanítja a tornászni vágyó gyerekeket. Megértem, hogy a jobb anyagi körülményeket választják, nekünk viszont hatalmas problémát jelent a távozásuk. Szinte lehetetlen megfelelően képzett új szakembereket találni. Mi, akik maradunk, a lelkesedésünkkel és az elhivatottságunkkal próbáljuk pótolni a hiányzó feltételeket, s az eredmények is mutatják, hogy ebből a gyerekek szinte semmit nem vesznek észre.

Mayer Gréta és Makai Lilla példája egyértelműen alátámasztja Trenka János szavait. De hogy lesz-e belőlük újabb Kovács Zsófia, aki a Dunaferr SE színeiben tavaly EB-ezüstérmet nyert egyéni összetettben, az nagyon nehezen megjósolható. Senki sem tudhatja, hogy hosszútávon lesz-e bennük elegendő kitartás, amely a felnőttsikerekig vezetheti őket. A tornasportban ugyanis annak a hiánya akadályozhatja meg leginkább a fiatalon eredményes versenyzők későbbi érvényesülését.

− Gréti kiváló összetett tornász, felemás korláton, ugrásban és gerendán egyaránt remek teljesítményre képes – mutatja be versenyzőit Trenka János. − A talajgyakorlatát is ki kell emelnem, hiszen olyan adottságai vannak, amelyek révén bármilyen zenére lehet neki koreográfiát készíteni. Azt kell mondjam: ő egyszerűen erre született, ritka az ilyen tökéletes koordinációs készség, mint az övé. Ugyanakkor kitartó, robbanékony, dinamikus. Olyannyira, hogy néha a teste előbbre jár, mint ahogy azt az elméje követni tudná. Ilyenkor néha vissza kell fogni, hogy meg is élje azt, amire a testével képes. Ennek ellenére nem szeretnék jósolgatni, mert a tornászoknak az élsport felnőttkorban kezdődik. Talán az a leghelyesebb, ha azt mondom, Gréti gyönyörű ígéret. Ahogy Lilla is, hiszen ő is nagyon jó a koordinációs feladatokban, felemás korláton elképesztően tudja használni a testét, de gerendán is kiemelkedően tornászik. Vele többet dolgozunk a másik két szeren, mert nekünk az a fontos, hogy fiatal korban összetett tornászokat neveljünk.Lillának a nőies vonásain kell többet csiszolni.

A szakember szerint az edzőhiány ellenére a női szakág utánpótlása nagyon biztató jövő elé néz. Az edzők, a szülők és a gyerekek lelkesedése nagyban segíti azt a szakmai munkát, amelyet nap mint nap, a ma már minden igényt kielégítő tornacsarnokban végeznek. S hogy lesznek-e ismét felnőttsikereik, az csak idő és kitartás kérdése.

Egyéb korosztályos hírekTORNÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik