utanpotlassport.hu 2017.11.30 09:23 Frissítve: 2017.11.30 09:35

Tollaslabda, U17-es Eb: Sándorházi Vivien bronzérmes

„Sose legyen rosszabb!” – jellemezte a Prágában rendezett tollaslabda U17-es Európa-bajnokságot Csorba József, a szövetség elnöke. Utalva arra, hogy Sándorházi Vivien bravúros teljesítménnyel bronzérmet szerzett egyéniben. A leánynak remek visszajelzést adott a kontinensviadal: ezen az úton érdemes tovább haladnia.

Krecsik Adrienn – utanpotlassport.hu A csehországi Prágában rendezett U17-es Európa-bajnokságra vegyes reményekkel utaztak a magyarok. A delegáció ugyanis roppant fiatal: a fiú egység némely tagja például még a tizennégyet sem töltötte be. Ezzel szemben számítani lehetett Sándorházi Vivien éremesélyes remeklésére. Nos, borítékolható eredmény született, hiszen a Fővárosi Vízművek 16 esztendős játékosa, medálra váltotta tudását, és az U15-ös Európa-bajnoki ezüstérme mellé ezúttal a tizenhét éves korosztályban bronzérmet szerzett.

Sándorházi Vivien Európa-bajnoki bronzérmes Fotó: Peter Nagy Photography

Sándorházi Vivien Európa-bajnoki bronzérmes  •  Fotó: Peter Nagy Photography

Az egyéni versenyszámban Sándorházi nagyszerű teljesítménnyel menetelt az elődöntőig, ahol nem túl szerencsés módon a dán leány érkezett ellenfélnek. Az első, szinte végtelenségig tartó szett az idegek játszmája volt. Vivien megilletődötten kezdett, olyannyira, hogy 9:1-es hátrányból kellett kirángatnia magát. Ez sikerült, téthelyzetben mutatta meg, mire képes valójában: 21:20-as előnyre tett szert, ám a legvégén a dán 23:21-re fordított, és sikerült hoznia a játszmát. A második szettet a magyar játékos nyomás alatt játszotta, így 21:12-re adta meg magát Sophia Grundtvignak. Talán vigasztalja, hogy végül a későbbi Eb-győztestől kapott ki, aki Vivi után a második kiemelt orosz Anasztaszija Pusztyinszkaja skalpját begyűjtve nyerte meg a kontinensbajnokságot.

Vivien aludt rá egyet, s így már fényesebbnek látja a nyakába akasztott érmet:
– Megvan, amiért mentem, az pedig az érem. Nem vagyok teljesen elégedett, játékban többet is mutathattam volna, de ahogy távolodunk Prágától, egyre értékesebbnek találom a bronzot.

A kondíciója átlagon felüli, cseppet sem azon múlott. Sokkal inkább észjáték volt kettejük elődöntője. A dánok jó szakembergárdával rendelkeznek, mozzanatról mozzanatra elemezték Vivien játékát, és megtalálták a célravezető taktikát. Volt is alkalmuk kivesézni mindent, hiszen a lányok a csapatversenyben előzőleg már találkoztak: akkor Vivi hozta az egyetlen pontot a mieinknek azzal, hogy 21:18, 21:17-re legyőzte Grundtvigot.

– Sokkal jobban felkészült belőlem, mint én belőle. Taktikailag jobb volt. Lelkileg biztosabb volt magában. Az első szett után újra fel kellett vennem a ritmust, míg neki az első szett inkább lendületet adott. Utána meg már nagy volt a különbség – magyarázta Vivien, aki szerint a kontinensviadaloknak megvan a maguk jellegzetes atmoszférája, szeret régi és új ismerősökkel összefutni.

Olyannyira, hogy ezúttal nem a megszokott cseh partnerével játszott párosban, hanem a moldovai Vlada Gyngával, akinek a többszöri felkérésére most adta be a derekát. A páros nem bizonyult rossznak, sőt, ketten együtt a legjobb nyolcig jutottak: ezúttal ugyancsak a későbbi győztes, a Bengisu Ercetin és Zehra Erdem török kettős ütötte ki őket (21:13, 21:6).

Szoták Kittinek nem sikerült a bravúr: a skót Rachel Sugden 21:12, 26:24-re bizonyult jobbnak nála a legjobb tizenhatban. Nagy Sebestyén 21:13, 21:14-re veszített első meccsén az észt Hans-Kristjan Pilve ellen, míg Tóth Kristófot a svájci Yann Orteu győzte le 23:21, 21:14-re. A Szoták Kitti, Kiss Fanni Dóra páros nem bírt az orosz riválisokkal (21:16, 21:9) a kontinensviadal első körében. Fiú párosban mindkét magyar duó elvérzett már az elején: a Kiss Bene Benjamin és Tóth Kristóf alkotta kettős 21:10, 21:18-ra kikapott a szlovák párostól, és a Nagy Sebestyén, Szita Gergely duó is vereséget szenvedett török ellenfelétől. Szita vegyes párosban Kiss Fanni Dóra oldalán sem jutott előbbre, ugyanis a svédek jobbnak bizonyultak náluk (21:17, 21:8), de a Kiss Bene Benjamin, Kónya Bernadett alkotta duónak sem jött ki a lépés, alulmaradt a francia kettőssel szemben (21:18, 21:14)

Nem csupán az egyéni viadalok kaptak helyet az Európa-bajnokságon. Az elején a csapatversenyt rendezték meg, amelyben Magyarország roppant nehéz csoportban a negyedik lett a dánok, az észtek és a litvánok mögött két 3:2-es és egy 4:1-es vereséggel.

Csorba József, a szövetség elnöke összegezte honlapunknak a kontinensviadal tapasztalatait:
– Meglehetett volna az aranyérem, ha Vivinek is meglett volna az első játszma, ám nem így alakult. Meg aztán a sportban különben sincs „ha”. Ezzel együtt azt mondom, sose legyen rosszabb, hogy két egymás utáni évben éremmel térünk haza utánpótlás-kontinensviadalról. Vivien borzasztó céltudatos, ez a bronzérem még inkább motiválja, abban biztos vagyok.

És valóban, Vivien ugyanígy nyilatkozott:
– Tökéletes visszajelzés ez a kontinenstorna, hogy ezen az úton kell tovább haladnom. Számtalan, rangosnál rangosabb viadal vár rám, ahol letehetem a névjegyem. A vereségnek is van értelme, ha tanul belőle az ember, ami ugyebár nem megy egyik napról a másikra, de nagyon igyekszem.

Az U17-es Európa-bajnokság beharangozóját IDE kattintva olvashatják.

Egyéb korosztályos hírek TOLLASLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".