Tenisz: Piros Zsombor lendített az egész utánpótlás ügyén

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.27. 17:35
Címkék
A magyar teniszutánpótlás idei legnagyobb sikerét Piros Zsombor aratta az Australian Open egyéni juniorversenyének megnyerésével. Juhász Gábor sportigazgató szerint a legfontosabb esemény pedig a hazai rendezésű U16-os csapat-világbajnokság volt. A szövetség tervszerű versenyeztetési programjának köszönhetően egyre több fiatal indulhat világszerte színvonalas viadalokon. Nem véletlen tehát, hogy az idei 100. nemzetközi tornagyőzelmünket is tinik szerezték.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huHa csak egyetlen pillanatot lehetne kiemelni a magyar teniszutánpótlás 2017-es szerepléséből, akkor az csakis Piros Zsombor győzelme lehetne az Australian Open juniorviadalán. Hiába, a tenisznek megvannak a saját hagyományai, s vele a saját topversenyei. S ez korántsem egyezik más sportágak ízlésvilágával. Világbajnokság ide, kontinensviadal oda, a teniszben még mindig a négy Grand Slam az, ami igazán számít. A január végén még csak 17 éves magyar fiú tehát megütötte a korosztályos főnyereményt, amikor szetthátrányból fordítva megverte az izraeli Isai Olielt. S bár már azzal történelmet írt, hogy első magyar fiúként döntőbe jutott, a győzelemmel volt teljes a diadal. Igaz, a biztonság kedvéért azért július végén, Svájcban, az U18-as Európa-bajnokságot is megnyerte. A fiúk között ő az első magyar, akinek ez utóbbi sikerült. Bár 2009-ben egy bizonyos Fucsovics Márton már játszott döntőt a korosztályos kontinensviadalon. És vesztett francia ellenfele ellen. Zsombor viszont legyőzte a szintén francia riválisát. Lehet-e jobb előjellel felnőtt karriert kezdeni?Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huHa csak egyetlen pillanatot lehetne kiemelni a magyar teniszutánpótlás 2017-es szerepléséből, akkor az csakis Piros Zsombor győzelme lehetne az Australian Open juniorviadalán. Hiába, a tenisznek megvannak a saját hagyományai, s vele a saját topversenyei. S ez korántsem egyezik más sportágak ízlésvilágával. Világbajnokság ide, kontinensviadal oda, a teniszben még mindig a négy Grand Slam az, ami igazán számít. A január végén még csak 17 éves magyar fiú tehát megütötte a korosztályos főnyereményt, amikor szetthátrányból fordítva megverte az izraeli Isai Olielt. S bár már azzal történelmet írt, hogy első magyar fiúként döntőbe jutott, a győzelemmel volt teljes a diadal. Igaz, a biztonság kedvéért azért július végén, Svájcban, az U18-as Európa-bajnokságot is megnyerte. A fiúk között ő az első magyar, akinek ez utóbbi sikerült. Bár 2009-ben egy bizonyos Fucsovics Márton már játszott döntőt a korosztályos kontinensviadalon. És vesztett francia ellenfele ellen. Zsombor viszont legyőzte a szintén francia riválisát. Lehet-e jobb előjellel felnőtt karriert kezdeni?

Piros Zsombor aratta az idei év legnagyobb utánpótlás-sikerét Ausztráliában Forrás:australianopen
Piros Zsombor aratta az idei év legnagyobb utánpótlás-sikerét Ausztráliában Forrás:australianopen

Piros Zsombor aratta az idei év legnagyobb utánpótlás-sikerét  •  Forrás:australianopen

„Az utánpótlásban Zsombor ausztráliai győzelmét tartom az idei év legnagyobb sikerének, a legfontosabb eseményének viszont a Budapesten megrendezett U16-os csapat-világbajnokságot – idézi fel a fiatalok szempontjából legfontosabb történéseket Juhász Gábor, a szövetség sportigazgatója. – A fiúk a hetedik, a lányok pedig a tizedik helyen végeztek. Pontosan ott, ahol szerintem éppen tartunk. Most futott ki a nagy generáció, amelyet Valkusz Máté, Piros Zsombor, Gálfi Dalma, Stollár Fanny és Bondár Anna neve fémjelzett. A hazai viszonyok között nem tudunk kétévente hasonlóan erős generációkat felnevelni, így az újabb kiugró eredményekre most kicsit várnunk kell. Azzal viszont büszkélkedhetünk, hogy a négy évvel ezelőtt indított szakmai programok és a megnövekedett állami támogatás révén megerősített versenyeztetési rendszerünknek köszönhetően átlagos, de a korábbiaknál sokkal szélesebb és erősebb bázisunk alakult ki az alsóbb korosztályokban. A sport törvényszerűsége szerint pedig csakis innen nőhetnek ki az új Piros Zsomborok.”

A tenisz azon kevés sportok közé tartozik, ahol a folyamatos nemzetközi jelenlét már utánpótláskorban is elengedhetetlen. A hazai szövetség ezért is tekinti a fiatalok külföldi versenyeztetését egyik legfontosabb feladatának. A szövetségbe érkező, megnövekedett állami támogatás nagy részét ezért lassan négy éve a fiatal teniszezők képzésére, versenyeztetésére fordítják. Ennek köszönhetően a magyar teniszezők december elején már meg is szerezték az idei esztendő 100. nemzetközi tornagyőzelmét. S bár ezt a szép kerek számot felnőttek és fiatalok együtt érték el, utóbbiak vállaltak nagyobb részt. Jelképes is lehet, tehát hogy a 100. is éppen két fiatal, a 16 éves Kovács Zita és a 17 esztendős Lukács Lívia nevéhez fűződött. Egyiptomban nyertek meg G5-ös ITF-tornát párosban, ahol egyébként mindketten az elődöntőig jutottak.

A korosztályos válogatottaknak az említett U16-os csapatvilágbajnokság mellett a kontinentális versenyek jelentették a legnagyobb kihívást. A négy nemzeti együttesből azonban csupán kettő, az U16-os leány és az U18-as fiú válogatott harcolta ki a csapat Európa-bajnokság nyolcas döntőjében való részvétel jogát. Előbbiek a negyedik, utóbbiak pedig a nyolcadik helyen végeztek. A fiúk voltak az esélyesebbek, arra azonban senki sem számított, hogy húzóemberük, Piros Zsombor nélkül kell pályára lépniük. Az év legsikeresebb magyar utánpótláskorú játékosa olyan hosszú és megterhelő szezont játszott végig, hogy augusztusra szinte minden ereje elfogyott. A túlterheltség jeleit a hazai szakvezetés komolyan vette, és a csapat így az első számú játékosa nélkül utazott el La Rochelle-be, ahol végül az utolsó helyen végzett. A tizenhat év alatti lányok Budapesten finálézhattak, s bár a Nagy Adrienn, Gécsek Fanni és Kovács Zita alkotta együttes csupán egyetlen meccset nyert, azt a lehető legjobbkor. Az ukránok elleni első mérkőzést kiélezett, nagy csatában hozták, s ezzel a legjobb négy közé jutottak, ahol végül a negyedik helyen végeztek.

Október elején Olaszországban rendezték meg az U14-es és az U16-os korosztályok mesterversenyét. Idén, egész éves teljesítménye alapján négy magyar vívta ki az indulás jogát, közülük Drahota-Szabó Dorka érte el a legjobb helyezést, aki a 16 éven aluli lányok között az 5. helyen végzett, honfitársnőjét, Kovács Zitát legyőzve a helyosztókon. Tóth Amarissa a 14 évesek között szerezte meg a hatodik helyet, míg az egyetlen fiú résztvevő, Fajta Péter hetedik lett a tizenhat éven aluliak mezőnyében. A küldöttséget elkísérő szövetségi edző, Gulyás István szerint előzetesen ugyan jobb eredményt vártak a résztvevőktől, de már azt is sikernek kell elkönyvelni, hogy négy magyar harcolta ki az indulás jogát a szezonzáró mesterversenyre. A szakember szerint a 2002-es születésű fiúk között van idehaza jó néhány tehetség, akik hamarosan a nemzetközi mezőnyben is jó eredményekre lehetnek képesek, így jövőre is többen kvalifikálhatják magukat a viadalra.

További korosztályos hírekTENISZBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik