Teke: magyar bronzérem az U18-as világbajnokságról

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.21. 10:43
Címkék
Bronzérmet nyert a Németh Máté és Ivanyik Richárd alkotta páros az U18-as teke-világbajnokságon a németországi Dettenheimben. Ugyanott, az U14-es egyéni Világ Kupán Hegedűs Tímea első lett. Napirendre került, hogy a teke elválik a bowlingtól, és önálló szövetséget alapít.

Leiner Soma A két évvel ezelőtti mintát követve idén is Németországban rendezték az U18-as tekecsapat-világbajnokságot. illetve az U14-es egyéni Világ Kupát. Ezúttal a francia határ melletti Dettenheim adott otthont a kétviadalnak. A magyarok az idősebb korosztályban két ötfős csapatot indítottak, míg a fiatalabbaknál 1-1 fiú és lány játékos képviselhette hazánkat.Leiner Soma A két évvel ezelőtti mintát követve idén is Németországban rendezték az U18-as tekecsapat-világbajnokságot. illetve az U14-es egyéni Világ Kupát. Ezúttal a francia határ melletti Dettenheim adott otthont a kétviadalnak. A magyarok az idősebb korosztályban két ötfős csapatot indítottak, míg a fiatalabbaknál 1-1 fiú és lány játékos képviselhette hazánkat.

Az U18-as korosztályban a papírformának megfelelően a horvát csapat szerezte a legtöbb aranyat, szám szerint ötöt, amivel az éremtáblázat élén végzett, csakúgy, mint két éve. Meglepetést jelentett az osztrákok szereplése, akik az előző, speichersdorfi vébén egyetlen érmet sem szereztek, most azonban két első, egy második, és négy harmadik helyezést értek el. Juhász Tibor szerint ők szolgáltatták a torna pozitív meglepetését a fiúk mezőnyében, míg a nőknél a szlovének fejlődtek óriásit. A házigazda németek is konkurenciát jelentettek a horvátoknak, két aranyérem mellett hatszor állhattak fel a dobogó második, egyszer pedig a harmadik fokára.

A leányok közül Sabján Csenge lehet a legboldogabb, hiszen az egyéni döntőben 596 ütött fával megdöntötte saját rekordját, ezzel pedig a hatodik, pontszerző helyen végzett. A csapatversenyben 12 ország harcolt a helyezésekért, itt a magyar lányok a középmezőnyben, a hetedik helyen zártak. Tandemben nem volt szerencséje sem a Soltész, Németh, sem a Sabján, Varga párosnak, mindkét duó szétlövésben szenvedett vereséget a legjobb 16 között. A lányok tehát érem nélkül maradtak idén, amit a szakemberek is csalódásként éltek meg: „Kiegyensúlyozott a mezőny, a lányok gyengébb szereplését inkább pszichés, mint fizikai tényezőknek tudhatjuk be. Sajnos, a nőknél nagyon kicsi a merítés itthon, nehéz felvenni a versenyt a többi országgal.”

A bronzérmes páros és a kapitány
A bronzérmes páros és a kapitány

A bronzérmes páros és a kapitány

A fiúk jó előjelekkel várhatták a tandemversenyt, hiszen két éve ebben a számban bronzérmet szereztek. Jól is kezdett a Németh Máté és Ivanyik Richárd alkotta páros, szlovén, majd szlovák duót búcsúztatva jutott a legjobb négy közé. Az elődöntőben az esélyes horvátok vártak rájuk, és bár a fiúk mindent megtettek, szétlövésben alulmaradtak, ám így is bronzérmet szereztek, mely a magyar U18-as keret idei egyetlen dobogós helyezése is egyben. Csapatban 13 ország indult, a fiúk itt a kilencedik helyen végeztek. Sprintszámban Cserpnyák Martin a második körig jutott.

Juhász Tibor a fiúkkal sem maradéktalanul elégedett: „Közepes eredményt értek el. A párosban elért bronz szép eredmény, nagyon kevés hiányzott a döntőhöz. Összességében itt is igaz, hogy fizikailag megfelelő állapotban voltak a versenyzőink, de mentálisan alulmaradtak.”

KÜLÖN ÚTON?
A világbajnokság elnevezés csalóka, hiszen hiába tűnik globális megmérettetésnek, valójában kontinensviadalról van szó, amelyre Európa középső és keleti régiójából érkeztek válogatottak. A fiúk szövetségi kapitánya, Juhász Tibor szerint hamarosan bővülhet a résztvevő országok száma. Arról szól a színhelyen kezdődő nemzetközi konferencia is, amelynek a célja az önálló tekeszövetség létrehozása, azaz elszakadás a bowlingtól. „Ez lehet az egyik első komoly lépés, hogy a teke, mint önálló sportág, a világ többi pontján is népszerűbbé váljon” – fogalmazott Juhász.

A fiatalabb korosztályban, az U14-ben a leányok mezőnyében Hegedűs Tímea, a fiúkéban Karba Noel szerepelt a Világ Kupán. Párosban és tandem mixben is harmadik helyen végeztek, de egyéniben is komoly sikereket értek el, Tímea 577 ütött fával első helyezett, Világ Kupa-győztes lett, míg Noel 546 fával a negyedik helyet szerezte meg. Boldogan beszélt róluk a kapitány is:
„Nagyon jó mentális állapotban voltak, igazi tehetségek, óriási eredmény, hogy ebben a korosztályban olyan nagy múltú és sikeres országokat sikerült megelőznünk, mint Szerbia vagy a házigazda Németország. Az ember azt gondolná, hogy a fiatalabbakkal nehezebb bánni, mint az idősebbekkel, de velük nem ez a helyzet. Végig a játékra tudtak koncentrálni.”

Az U14-es páros kiváló szereplése az összetett verseny első helyéig repítette Magyarországot, az itthoni tekesport történelmében ez egyedülálló siker a korosztályban.

És hogy merre tovább? „Vannak itthon tehetségek, ezt az U14-esek szereplése is alátámasztja. Inkább a felfedezésükkel van baj, a sportág komoly népszerűsítésre szorul a fiatalok körében. Ennek az egyik módja a beépítése az iskolai testnevelésórákba, vagy újabb létesítmények építése, illetve a régiek modernizálása. Ez utóbbi projekt egyébként jól halad.”

A teke a harmadik legsikeresebb nem olimpiai sportág hazánkban, erre alapozva bíznak abban a szövetség, hogy az elmúlt két évhez hasonlóan idén is nő az állami támogatás, és két év múlva a fiatalok túlszárnyalják az idei eredményt.

Egyéb korosztályos hírek TEKÉBEN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik