Sportlövészet: lezárult a válogatósorozat a februári győri Eb-re

Vágólapra másolva!
2018.01.21. 20:00
Címkék
A hétvégi Budapest-bajnokságot követően a szakágak vasárnap estig megtették javaslataikat a februári Európa-bajnokságon és ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenyen induló korosztályos válogatottakra. A keretek a három válogatóverseny eredményeit összesítve, a legjobb teljesítményt nyújtó versenyzőkből álltak össze. Az elnökség hétfőn hagyja jóvá a csapatokat, amelyek kedden már főpróbára utaznak Münchenbe, egy színvonalas nemzetközi viadalra.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA hétvégi Budapest-bajnoksággal lezárult a sportlövők nagy menetelése, amely kijelölte a februári győri ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenyen, valamint a korosztályos Európa-bajnokságon induló csapatokat. Ez volt a harmadik válogató verseny a sorban, így akiknek még nem volt biztos a helyük, azoknak ez volt az utolsó lehetőségük a bizonyításra. A szombati junior puskás versenyszámokat kicsit megzavarta, hogy ezen a napon országszerte középiskolai felvételiken vettek részt a fiatalok, a szervezők azonban senkit sem akartak emiatt „büntetni”, így délután lőhettek, akik egyenesen az iskolapadból érkeztek.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA hétvégi Budapest-bajnoksággal lezárult a sportlövők nagy menetelése, amely kijelölte a februári győri ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenyen, valamint a korosztályos Európa-bajnokságon induló csapatokat. Ez volt a harmadik válogató verseny a sorban, így akiknek még nem volt biztos a helyük, azoknak ez volt az utolsó lehetőségük a bizonyításra. A szombati junior puskás versenyszámokat kicsit megzavarta, hogy ezen a napon országszerte középiskolai felvételiken vettek részt a fiatalok, a szervezők azonban senkit sem akartak emiatt „büntetni”, így délután lőhettek, akik egyenesen az iskolapadból érkeztek.

Gáspár Lalita szombaton remekül lőtt, a fiúk mezőnyében második lett volna az eredményével Forrás:APLE-Vasas
Gáspár Lalita szombaton remekül lőtt, a fiúk mezőnyében második lett volna az eredményével Forrás:APLE-Vasas

Gáspár Lalita szombaton remekül lőtt, a fiúk mezőnyében második lett volna az eredményével  •  Forrás:APLE-Vasas

A Budapest-bajnokság ugyan csak kétnapos volt, de az ifjúsági olimpiai kvalifikáció sajátságos rendezése miatt az oda eljutni igyekvő leányoknak már pénteken lőállásba kellett lépniük. A győri kvótaszerző versenyen ugyanis negyven lövést várnak el tőlük, ezért a válogatót is hasonló szabályok szerint kellett megrendezni. A fiúkat ez nem érintette, ők korábban is és most is hatvan lövéssel versenyeznek. Kis csavar azonban ebben a történetben is van. Időközben változtak a szabályok, és Győrben ugyan negyven lövéssel kell selejtezni, ám októberben, Buenos Aieres-ben végül mind a két nem képviselői hatvan lövést adnak le. A magyar vezetőknek, miként a többi ország szakembereinek, és persze leginkább a versenyzőknek nincs más választásuk, mint alkalmazkodni a kicsit túl gyakran változó szabályokhoz.

A puskás fiúk mezőnyében, miután Pekler Zalán már Bakuban az első lehetséges alkalommal megszerezte a kvótát, gyakorlatilag különösebb tét nélkül indulhat a Hammerl Soma, Wittmann Péter, Takács Csaba összeállítású együttes. Őket Kiss Viktor és Kurucz Máté egészíti ki tapasztalat- és nemzetköziminősítés-szerző célzattal. A Horváth Lea, Hurai Viktória, Gáspár Lalita leány puskás trió jó esélyekkel vág a kvótaszerzésnek, a kiegészítő ember pedig Mészáros Eszter és Tarr Vivien lesz. Valamivel szerényebb reményekkel indulhat a pisztolyos lányoknál Nagy Vivien, Komáromi Krisztina és Fábián Sára Ráhel, a plusz kettő pedig Kiszely Boglárka és Varga Zalán Babett. A fiú pisztolyos szakágat a Polgár János, Iszprávnik Péter, Tamási Péter hármas valamint Vareha Attila és Joó Attila képviseli az Európa-bajnokságot megelőző ifjúsági olimpiai selejtezőn.

A Budapest-bajnokságon a kontinensviadalon induló juniorválogatottak összetétele is kialakult, a puskás leányok között Gáspár Lalita, Toma Dorina és Dénes Eszter, a fiúk mezőnyében pedig Pekler Zalán, Vass Péter és Hammerl Soma teljesített legjobban a három válogató során. Az ő esetükben a puskás szakág már szombaton este elkészítette a jelölést, amelyet az elnökség hétfői ülésén hagy jóvá.

A pisztolyos versenyzőkről csak vasárnap este dönt a szakág, ám szinte biztos, hogy ebben az esetben is a három válogató viadal összesített eredménye számítani. A pisztolyos lányok mezőnyében Egri Viktória, Nagy Vivien és Komáromi Krisztina volt a legjobb, a fiúk között pedig Geier Dániel, Nagy Máté és Polgár János.

Az utolsó válogató igazolta a papírformát, s bár van egy-két meglepetés ember az Eb-csapatban, mint például Komáromi Krisztina, Hammerl Soma vagy Tamási Péter, azért az együttesek gerincét a már ismert és rutinos versenyzők adják – összegezte az utolsó válogató tanulságait Joó Éva szövetségi koordinátor. – A légpuskás lányok pénteken ugyan még átlagosan lőttek, de szombaton a juniorversenyben már olyat produkáltak, hogy még a fiúk mezőnyében is helytálltak volna. Az ő esetükben a kontinensviadalon reális esély van a döntős szereplésre. Ugyanez elmondható Pekler Zalánról és Vass Péterről is, a fiatal, először csapatba kerülő Hammerl Soma remélhetően jó csapatemberként egészíti ki a két húzóembert. A légpisztolyos Egri Viktória és Nagy Vivien is rutinos versenyző, de nehéz megmondani, mire lesznek képesek az új szabályok szerinti, hatvan lövéses rendszerben. Az újonc meglepetésember, Komáromi Kitti az öttusázóktól rándul át hozzánk, így a kondíciójával biztosan nem lesz probléma. A pisztolyos fiúknak lesz a legnehezebb dolguk, ha döntőbe akarnak kerülni az Európa-bajnokságon.

A három válogatóverseny eredményei alapján kijelölt kereteket hétfőn hagyja jóvá az elnökség. A juniorok már másnap Münchenbe utaznak, ahol csütörtökön és pénteken rangos nemzetközi versenyen tartanak főpróbát. Az ellenfelek között pedig jórészt azok a lövők lesznek, akik szintén a győri kontinensviadalra készülnek.

Egyéb korosztályos hírekSPORTLÖVÉSZETBENa sportági aloldalunkon

A harmadik válogató verseny eredménye
Légpuska
Fiúk. Ifjúságiak és juniorok: 1. Pekler Zalán 627.0, 2. Hammerl Soma 617.5, 3. Takács Csaba 614.6
Leányok. Ifjúságiak (40 lövés): 1. Gáspár Lalita 415.2, 2. Horváth Lea 414.9, 3. Hurai Viktória 414.9
Juniorok: 1. Gáspár Lalita 624.6, 2. Toma Dorina 623.1, 3. Hurai Viktória 622,7
Légpisztoly
Fiúk. Ifjúságiak és juniorok: 1. Joó Attila 560-9x, 2. Polgár János 559-13x, 3. Tamási Péter 557-10x
Leányok. Ifjúságiak (40 lövés): 1. Nagy Vivien 377-12x, 2. Fábián Sára Ráhel 364-8x, 3. Komáromi Krisztina 363-5x
Juniorok: 1. Komáromi Krisztina 562-9x, 2. Egri Viktória 560-10x, 3. Nagy Vivien 559-14x

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik