utanpotlassport.hu 2017.12.06 16:26 Frissítve: 2017.12.06 16:34

Sportlövészet: két junior lett az év versenyzője

A szövetség szerdán este köszönti legjobb sportolóit. Az év sportlövője címet idén a női és a férfi mezőnyben egyaránt utolsóéves junior érdemelte ki. Major Veronikában és Péni Istvánban a tehetségükön és fiatal korukat meghazudtoló eredményeiken túl az is közös, hogy másodszor választották őket a sportág legjobbjának. A keszthelyi sportlövő hölgy Zágrábból, nemzetköz felnőttviadalról hazatérve nyilatkozott honlapunknak, ahol olimpikonokat megelőzve szerzett aranyérmet.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.huElég ritka az olyan sportág, ahol az év végi legjobbak kiválasztásakor utánpótláskorú versenyzők is szóba kerülnek. A kivételek inkább erősítik a szabályt, ezért a legeredményesebb fiatalokat egyre több helyen külön díjban részesítik, hiszen a felnőttkor küszöbén van a legnagyobb szükségük a motivációra.

A sportlövők helyzete azonban mindenképpen különleges. Idén a hölgyeknél és az uraknál egyaránt utolsó éves juniorversenyző, a keszthelyi Major Veronika és az UTE-s Péni István érdemelte ki az év sportlövője címet. Fiatal koruk ellenére, egyikükre sem először esett a választás, Major tavaly is a hazai női mezőny élén végzett, Péni pedig három évvel ezelőtt lett első a férfiak között. A sportág két magyar egyénisége most stílszerűen együtt, ugyanazzal a megtisztelő címmel zárja le utánpótlás-karrierjét.

− Hiába másodszor nyerem meg a díjat, ugyanolyan megtisztelőnek érzem, mint tavaly, és most is ugyanúgy örülök neki – nyilatkozta honlapunknak a szerda esti díjátadót megelőzően Major Veronika, a DEFAG Keszthelyi Erdész Lövész Klub 20 éves versenyzője. – Különlegesnek érzem, hogy ilyen fiatalon, juniorkorúként történik ez velem. Jó érzés így átlépni a felnőttek közé.

Major Veronika nem fél a nagybetűs élettől Forrás: zaol.hu

Major Veronika nem fél a nagybetűs élettől  •  Forrás: zaol.hu

− Melyik idei győzelmére emlékszik vissza a legszívesebben?

− Mindenképpen a maribori 10 méteres Európa-bajnokságon szerzett három korosztályos aranyérmem a legkedvesebb, ráadásul onnan összesen öt éremmel térhettem haza. A junior-világbajnokságon is elsők lettünk csapatban, s elvileg az fontosabb viadal, nekem mégis inkább a kontinensviadal maradt meg jobban az emlékezetemben. De ez már teljesen szubjektív.

− Csalódások nem érték az év folyamán?

− Nem, azt hiszem nem történt velem semmi olyan, amit bánnom kellene. Talán azért nem, mert sohasem a győzelmet tűzöm ki célként magam elé. Mindig önmagamhoz képest szeretnék jobb eredményt elérni, vagyis magamat legyőzni. Az kevésbé érdekel, hogy az adott helyzetben az éppen milyen helyezésre elegendő. Ez ugyanis nemcsak rajtam, de tőlem teljesen független dolgokon is múlik. Minek aggódjak azért, amibe nincs beleszólásom?

− A nemrégiben, Nyíregyházán megrendezett 10 méteres Hungarian Open nemzetközi viadalon második lett a juniorok között. Ezzel is elégedett volt?

− Miután a célom a döntőbe kerülés volt, mindenképpen. Egy nappal később, a nyílt kategóriában az alap és a döntő is jól ment, az előttem végzett ukrán és szerb versenyzővel megtiszteltetés volt egy dobogóra állni. A hét végén viszont Zágrábban indultam rangos nemzetközi viadalon, ahol a felnőttek között lettem aranyérmes. Hatalmas élmény volt a döntő, ahol korábbi olimpikonokat legyőzve szereztem meg az első helyet.

− A korosztályváltást illetően, ezek szerint a legjobb úton halad.

− Azt hiszem igen. Viccesen úgy is mondhatnám, hogy nem félek a nagybetűs élettől!

További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.

2020.01.14 21:07:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elstartolt a junior leánykosarasok bajnokságának felsőházi rájátszása, amelyben a Csata DSE, a DVTK Akadémia és a Vasas Akadémia hozta ez idáig minden meccsét. A miskolciak eddig két mérkőzésből kétszer nyertek ugyanolyan arányú különbséggel: 68−67-re verték az NKA Pécs és a BEAC-Újbuda KA alakulatát is.