utanpotlassport.hu 2017.10.13 08:57 Frissítve: 2017.10.13 09:02

Sportlövészet: a 18 éves Toma Dorinának jót tett a klubváltás

Felnőtt országos bajnoki címmel zárta a tűzfegyveres idényt Toma Dorina, az UTE 18 éves versenyzője. Kezdeti gyors sikerei után néhány éve hullámvölgybe került, ám idén újra rátalált jó formájára. Ebben nemcsak edzője, Kissné Oroszi Edit, hanem sportpszichológusa is nagy segítségére volt.

Gy. Szabó Csilla A sportlövőknek a puskások 50 méteres összetett versenye a legbonyolultabb, legösszetettebb erőpróba. Királyszámnak is nevezik, hiszen nagy a távolság, és három különböző pozícióból kell egyforma pontossággal célozni. A legjobbak, a rutinos bajnokok többnyire éppen a nehézsége miatt szeretik. Dehogy egy juniorkorú, fiatal lánynak is ez legyen a kedvence, azért az mégsem szokványos. Az UTE 18 éves versenyzője, Toma Dorina azonban nemcsak szóban lelkesedik az összetett versengésért. Az idei tűzfegyveres szezont lezáró 50 méteres országos bajnokságon a junior lányok 3x20-as döntőjében ugyan csak a második helyen végzett, ám az alapszakaszban kiugróan jó eredményt ért el 581 találattal.

„Idén ez az eredmény volt a kitűzött célom, nagyon boldog vagyok, hogy sikerült meglőnöm. A felnőtt bajnoki címemnek is örülök, de a fejlődésemet inkább a számszerű eredményekben mérjük, arra tudunk a továbbiakban építkezni. A júniusi juniorvébén ugyan csak a tizennyolcadik lettem, de a fekvő számban ezt egyéni csúccsal értem el. Nagyon sok munka van ezekben a teljesítményekben, úgy érzem, életem legjobb szezonja volt az idei. Végre kijött belőlem az, amit tudok. Az összetettet pedig szó szerint imádom. A különlegessége és a bonyolultsága miatt sajátos varázsa van. Igazi kihívás” – mesélt lelkesen a nemrég lezárult tűzfegyveres versenyidényéről Toma Dorina.

Toma Dorina  a junior-világbajnokságon fekvő  testhelyzetben lőtt egyéni csúcsot

Toma Dorina a junior-világbajnokságon fekvő testhelyzetben lőtt egyéni csúcsot

A fiatal sportlövő három éve váltott klubot, hogy az UTE-ban Kissné Oroszi Edittel dolgozhasson. Korábbi jó eredményeit követően abban az időszakban kissé megakadt a fejlődésben, s most úgy tűnik, jó döntést hozott. Jót tett neki a környezetváltozás. Erről így vall jelenlegi mestere:

„Az alapoktól újrakezdtünk mindent Dorinával, szinte újraépítettük őt versenyzőként. Szerencsére példaértékű sportoló, borzasztóan szorgalmas, jó vele együtt dolgozni. Mindent megtesz, amit kérek, tudatosan készül a jövőre. Úgy tűnik, kilábalt a hullámvölgyből, edzéseken legalábbis most már nagyon meggyőző a teljesítménye. Biztos vagyok benne, hogy mostantól a versenyeken is egyre jobban fog teljesíteni. Erre a felnőtt országos bajnoki címe a legjobb példa. Még akkor is, ha a juniorok között lőtt ötszáznyolcvanegy körnek örültem a legjobban, hiszen az már nemzetközi szinten is döntőt ér.”

Amikor Toma Dorinát javuló formájáról kérdezzük, nem titkolja, hogy egy ideje sportpszichológushoz jár. Úgy érzi, ennek is köszönhető, hogy fejben egyre biztosabbnak, rendezettebbnek érzi magát. Egyetlen percig sem bánja, hogy szakemberhez fordult, a szakszerű segítség jótékony hatását nemcsak a sportban, hanem az iskolai eredményeiben is nap mint nap tapasztalja.  Még akkor is, ha Kissné Oroszi Edit szerint tanítványa tanulóként ugyanolyan jó, mint versenyzőként. De hát a jónál is mindig lehet valaki jobb. Dorina pedig általában jobb szeretne lenni. A suliban és a lőtéren egyaránt.

„Tele vagyok energiával, tervekkel. Szeretnék kijutni a jövő évi junior-világbajnokságra és természetesen a győri kontinensviadalon is jó lenne indulni” – beszél a folytatásról Dorina, aki még két évig versenyezhet az utánpótláskorúak között. Kissné Oroszi Edit szerint tanítványának még kicsit erősödnie kell a felnőttmezőnyhöz. Amíg nem tud folyamatosan nemzetközi szinten teljesíteni saját korosztályában, nem javasolja neki, hogy külföldön az idősebbek között is kipróbálja magát. A korai kudarcok minden fiatalt visszavethetnek a pályáján. Többet árthat, mint használhat, ha valaki túl korán a felnőttek között próbálkozik. Az igazi hajtóerő ugyanis minden esetben a sikerélmény, amit könnyebb a saját korabeli versenyzők között megszerezni.

További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.03.22 18:42:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Tizennégy utánpótláskorú versenyző szerepelhet a budapesti felnőtt párbajtőr Grand Prix-versenyen. A viadalon a korosztályos Európa-bajnokságon aranyérmes junior fiú- és kadét leánycsapat tagjai is pástra lépnek a MOM Sportcentrumban.

2018.03.17 14:23:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A női U20-as kézilabda-világbajnokság után a leány U19-es Európa-bajnokságnak is Magyarország lesz a házigazdája. A kontinensviadalt 2019 júliusában Győrben rendezik meg, ott, ahol ugyanez a korosztály tavaly nyáron EYOF-aranyérmet ünnepelhetett.

2018.03.14 13:14:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Igen tetszetős sikert ért el a zágrábi Európa-kupán a magyar ifjúsági cselgáncsválogatott, hiszen a 37 ország által delegált 793 fős mezőnyben három aranyérmet, ugyanannyi ezüstöt, két bronzérmet, négy ötödik és öt hetedik helyezést szerzett. Ezt azt jelenti, hogy a 49 magyar cselgáncsozó közül tizenhétnek sikerült pontot szereznie.

2018.03.10 09:53:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Csikócsapattal utazik a Kielce elleni idegenbeli kézilabda Bajnokok Ligája-mérkőzésre a Rhein-Neckar Löwen együttese. A németek azért küldik az utánpótlásegyüttesüket Lengyelországba, mert a BL-meccsel egyidőben a Kiel elleni hazai bajnokin is pályára kell lépniük. A Löwen próbált egyeztetni a nemzetközi szövetséggel a halasztásról, hiába…

2018.03.08 15:53:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Három utánpótláskorú játékos is bekerült a hollandok elleni Eb-selejtezőkre készülő női kézilabda-válogatott keretébe. Ezúttal három ferencvárosi fiatal, Háfra Noémi (19), Faluvégi Dorottya (19) és Márton Gréta (18) kapott meghívót Kim Rasmussen egyértelműen fiatalodó együttesébe.