utanpotlassport.hu 2018.01.24 17:32 Frissítve: 2018.01.24 17:34

Öttusa: nemzetközi idénynyitó itthon, sok fiatallal

Sok fiatal vesz részt az öttusázók idénynyitó nemzetközi versenyén. Tájékoztató jellegű lesz, így az ifjú szereplők komoly, megfogalmazott igények nélkül szokhatnak a felnőttmezőnyhöz. A leányok között több junior-válogatott betegség vagy sérülés miatt nem tud rajthoz állni. Idén a válogatásban már egy nemzetközi verseny is sokat nyom a latban.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu Egyelőre csak fedett pályán, de az öttusában is kezdődik a szezon. Csütörtöktől 16 ország 140 versenyzője méri össze tudását a hazai szövetség hagyományos idénynyitóján. A 76 férfi induló közül 36 lesz magyar, míg a 64 fős női mezőnyből 25. Mindkét nemben selejtezőket is rendeznek a résztvevők nagy száma miatt, amelyekre csütörtökön és pénteken kerül sor. A viadal amúgy felnőttverseny, de a hazai rendezést kihasználandó mindkét nemben sok utánpótláskorú öttusázó fog elindulni.

Viczián Bence, Szép Balázs és Burcsik Barnabás (balról jobbra) tavaly bronzérmet nyert csapatban az U19-es világbajnokságon.  Forrás: MÖSZ

Viczián Bence, Szép Balázs és Burcsik Barnabás (balról jobbra) tavaly bronzérmet nyert csapatban az U19-es világbajnokságon  •  Forrás: MÖSZ

− A fiatalok közül szinte mindenki indul, de a válogatott szempontjából csak tájékoztató jellegű lesz a verseny – nyilatkozta honlapunknak a férfikapitány, Martinek János. – A márciusi junior bajnokság lesz az első válogatóverseny, amelyet lengyelországi nemzetközi viadal, majd a felnőtt ob követ. A junioroknak két út vezet a korosztályos világversenyekre, egy objektív (a válogatókon megszerzett helyezés alapján), valamint egy szubjektív (amelyben a kapitányok véleménye is számít). A kettő együttesen adja a csapatot. Minden versenyzőnek lehet rossz napja, kifoghat rossz lovat... Ezért én annak vagyok a híve, hogy mindenki kapjon esélyt, aki megérdemli. A fiúk mezőnyében nem számítok nagy változásokra, az idén is Szép Balázs, Burcsik Barnabás és Viczián Bence lehet a húzóember. Sportágunkban sok munkát kell befektetni, hogy valaki az élmezőnybe kerüljön, ezért nehéz egyszer csak, a semmiből feltűnni.

A válogatott keretek november végén december elején már edzőtáboroztak Tatán, így Martinek találkozott a versenyzőivel, akikre az idén is számíthat. S bár az október végi U24-es Európa-bajnokság miatt többen később kezdték a felkészülést, mostanra mindenki utolérte magát.

A női mezőnyben is sok fiatal lesz, jóllehet a legjobb juniorok közül többen is betegséggel vagy sérüléssel küzdöttek az utóbbi hetekben. Barta Lucának csonthártya-, Boros Alexandrának pedig elhúzódó arcüreggyulladása volt, így egyikük esetében sem érdemes kockáztatni a korai versenyzéssel, Kalincsák (korábban Varga) Eszter pedig lábműtét miatt nem indulhat.

− A női felnőttmezőny egyébként sem túl népes, ezért nekünk teljesen magától értetődő, hogy az utánpótláskorúak is elindulnak a versenyen – értékelte Kállai Ákos, a női szakág kapitánya a helyzetet. – Ezért nyitottuk meg, életkorra való tekintet nélkül, mindenki előtt a selejtező kapuit. Ezúttal úgy szokhatnak a felnőtt mezőny légköréhez, hogy semmilyen igényt nem támasztunk velük szemben. Az én nézőpontomból szintfelmérés lesz, látni szeretném, hol tartanak, mire építkezhetünk. A válogatási szabályok változtak némileg, idén a lengyelországi, tehát külföldi verseny is számít a korosztályos és a felnőtt országos bajnokság mellett, ami kifejezetten jó ötlet. Az is fontos, hogy a kapitánynak maradt némi játéktere, az első két embert az első két válogató, a harmadikat pedig a felnőtt ob jelöli ki, a többiek kiválasztásában pedig figyelembe vehetjük a személyes érveket is. Mindig meg kell találni a helyes középutat, inspirálni versenyzőinket a válogatókkal, ugyanakkor túlzott terheket sem szabad a vállukra tenni. Az az ideális, ha a világversenyekre kerülnek csúcsformába, és nem azelőtt.

Kállai Ákos szerint a női mezőnyben azért elő-előfordul „új arc” váratlan felbukkanása. A kapitány most például a 18 éves, miskolci Guzi Blankától vár meglepetést. S bár nem öttusázik olyan régen, mint a társnői, hihetetlen akarattal küzdötte fel magát az élvonalba. S hogy a jóslat megalapozott, azt mi sem bizonyíthatja jobban, mint az, hogy a korosztályában a vetélytársai már figyelnek rá, tartanak tőle. A versenyzők pedig egymás megítélésében ritkán tévednek.

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.04.04 14:29:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztrál bajnokságban vitézkedő Illawara Hawks kosárlabdacsapata súlyos anyagi gondokkal küzd, a klub év újoncának választott fiatalja, LaMelo Ball pedig a jelek szerint nem tétlenkedik: az NBA-be igyekvő 18 éves srác nemes egyszerűséggel megvásárolja imádott együttesét – minderről az ifjú menedzsere, Jermaine Jackson számolt be az ESPN-nek.

2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.