utanpotlassport.hu 2017.08.14 22:13 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Öttusa: a mix váltónk ezüstérmével búcsúzott a fehérvári junior-vb

Újabb ezüstéremmel zárta a székesfehérvári junior-világbajnokságot a magyar csapat. A mix váltók versengésében egyedül az orosz kettős bizonyult jobbnak a Varga Eszter, Regős Gergely párosnál, a dobogó harmadik fokára pedig a franciák állhattak. Nagyon szoros, izgalmas küzdelmet hozott a hétfői zárónap.

gy.sz.cs.A világbajnokságon utolsóként rajthoz álló mix váltók magyar hölgytagja, Varga Eszter, furcsa érzéssel készülődhetett a viadalra. A női váltóban, Zs. Tóth Annával ő kezdte a világbajnokságot, most pedig, Regős Gergely oldalán ő zárta. Nagyszerű aranyéremmel nyitottak, nem lehetett tehát könnyű újból nekiállni ugyanannak a pályának, megfelelni a ki nem mondott, de vélhetően hasonló reményeknek. A 19 éves székesfehérvári öttusázó hölgy azonban ezen vélhetően nem sokat gondolkodott, aggódni pedig még kevesebbet aggódhatott, mert remekül indítottak az uszodában. Az ötödik helyen végeztek, de minimális volt csupán a különbség a többiekhez képest, mindössze hat pont választotta el őket az első helyezett oroszoktól. Ritkán látni olyan szoros úszószámot öttusában, mint amilyen ez volt.

A Varga, Regős mix váltó a két szövetségi kapitánnyal Fotó: Buza Virág/pentathlon.hu

A Varga, Regős mix váltó a két szövetségi kapitánnyal  •  Fotó: Buza Virág/pentathlon.hu

A vívásban aztán folytatódott a közelharc, az orosz páros volt az egyetlen, amelyik ellógott a mezőnytől. A többiek fej fej mellett haladtak, egy-két tus különbség volt csupán az egységek között, sikeresen körbeverték egymást.

Így állhatott elő az a furcsa helyzet, hogy a lovaglás előtt az éllovast leszámítva, 20 ponton belül volt a következő tíz csapat. Ez azt is jelentette, hogy egyetlen verőhiba is pillanatok alatt átrendezhette az egész mezőnyt. Ami természetesen meg is történt, s ezúttal a magyar páros javára. Biztos lovaglásával a második helyre jött fel, s onnan várhatta a kombinált számot.

− Az éremért harcoló majd tíz csapatból a mienk nyújtotta a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt – értékelt honlapunknak Kállai Ákos, női szövetségi kapitány – Ám azzal, hogy feljöttünk a második helyre, még semmi sem dőlt el. Legalább hat csapatnak volt esélye az ezüstre rajtunk kívül. A papírforma szerint a franciáknak kellett volna bejönniük vagy az olaszoknak, mindkét váltó kiváló futó hírében áll. Még szerencse, hogy a srácok erre nem gondoltak, csak tették a dolgukat, ahogy kell. Mindketten jól lőttek és elképesztően futottak. Csak gratulálni tudok nekik.

Hasonlóan elégedett volt a férfiak szövetségi kapitánya, Martinek János is, akinek Regős Gergely révén ismét jutott egy „fél ezüst” a vasárnapi teljes után.

− Mivel Geri a világbajnokság előtt beteg volt, azért a fizikális résztől tartottam kicsit, de remekül úszott – szögezte le Martinek János. − Azért az nagyon jól jött ebben a helyzetben, hogy az előző napihoz képest a váltóban feleződtek a távok, elég fáradt volt már így is. Vívásban kicsit későn kapta el a fonalat, de aztán nagyszerűen belejött, szerencsére pozitív mérleggel várhattuk a lovaglást. Nem kapott könnyű lovat, elég rohanós volt, sokat kellett vele birkóznia. Egy veréssel megúszta, soha rosszabb ne legyen, én azt mondom. Ami ezután jött, az egyszerűen fantasztikus volt. Ilyen franciák és olaszok mellett kevés esélyünk volt arra, hogy meglegyen az ezüst. De Geri nagyon jól futott, és hideg fejjel, pontosan lőtt. Az utolsó körben egyszerűen elképesztő volt. Nagyon jó érzés így befejezni a világbajnokságot.

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, SZÉKESFEHÉRVÁR
Mix váltó

Junior-világbajnok: Oroszország (Kszenyija Fralcova, Nyikolaj Matvejev) 1466, 2. Magyarország (Varga Eszter, Regős Gergely) 1424, 3. Franciaország (Lisa Riff, Jean-Baptiste Mourcia) 1422.

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.10.25 16:41:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Az utánpótláskorú magyarok közül Özbas Szofi (63 kg) és Naji Dávid (60 kg) szerepelt legjobban a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs dzsúdó Grand Slam-versenyen; előbbi a harmadik, utóbbi pedig az ötödik helyen zárt.

2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.