Öttusa: a KSI SE szakosztálya futópályáért futkos

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.08.26. 10:18
Címkék
Mozgalmas nyarat zár a KSI SE öttusaszakosztálya. Utánpótláskorú sportolóik korosztályos és felnőttvilágversenyeken egyaránt indultak. Takács Péter szakosztályvezetővel nemcsak a klubban zajló nevelőmunkáról, hanem a sportág összetettségéből fakadó különleges helyzetről is beszélgettünk.

Gy. Szabó CsillaA világ- és Európa-bajnok Földházi Zsófia tavaly még maga is juniorkorú volt, ám Gulyás Michelle személyében máris meg van az utóda a szakosztály utánpótláskorú élversenyző „posztján”. A juniorvébén és az Eb-n is bronzérmet szerzett a csapat tagjaként, majd Portugáliában hibátlan teljesítménnyel nyerte meg az kontinens ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenyét. A fiúk közül Regős Gergely és Bereczki Richárd szintén állandó tagja a korosztályos válogatottnak. A szakosztálynak átlagosan százhúsz-százharminc igazolt versenyzője van, bár Takács Péter szakosztályvezető szerint a gyermeklétszám a kellemes problémák közé tartozik.Gy. Szabó CsillaA világ- és Európa-bajnok Földházi Zsófia tavaly még maga is juniorkorú volt, ám Gulyás Michelle személyében máris meg van az utóda a szakosztály utánpótláskorú élversenyző „posztján”. A juniorvébén és az Eb-n is bronzérmet szerzett a csapat tagjaként, majd Portugáliában hibátlan teljesítménnyel nyerte meg az kontinens ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenyét. A fiúk közül Regős Gergely és Bereczki Richárd szintén állandó tagja a korosztályos válogatottnak. A szakosztálynak átlagosan százhúsz-százharminc igazolt versenyzője van, bár Takács Péter szakosztályvezető szerint a gyermeklétszám a kellemes problémák közé tartozik.

Gulyás Michelle hibátlan teljesítménnyel győzött a jövő évi ifjúsági olimpia európai kvalifikációs versenyén Forrás: pentathlon.hu
Gulyás Michelle hibátlan teljesítménnyel győzött a jövő évi ifjúsági olimpia európai kvalifikációs versenyén Forrás: pentathlon.hu

Gulyás Michelle hibátlan teljesítménnyel győzött a jövő évi ifjúsági olimpia európai kvalifikációs versenyén  •  Forrás: pentathlon.hu

„A legkisebbek esetében nincs gondunk a beiskolázással, sőt... Néha úgy érzem, túl is nő a kereteinken az érdeklődők és a jelentkezők száma. A sportág összetettségéből fakadóan nálunk később jönnek a gondok. Az időigény nehezen egyeztethető össze a tanulással. Megértem, ha a szülőknek fontosabb az iskola, de ez oda vezet, hogy a nagyobbak között már jelentős lemorzsolódással kell számolnunk. Ha léteznének megfelelő ösztöndíjak, talán több tehetséges fiatalt tudnánk megtartani az idősebb korosztályokban is.”

A szakosztály eredményessége azonban nem pusztán annak függvénye, hogy sok gyerek látogatja a vívótermet vagy az uszodát. Takács szerint a titok a kiváló szakembergárdában keresendő, amely náluk egyértelműen adott. Verrasztó Gabriella, Takács Gyula, Schumacher Ákos, Hegedűs Ferenc és Karácsony Gyula alkotja a team magját, ők elsősorban a legjobbakkal foglalkoznak.

„Mi is feladási rendszerben dolgozunk, ezért fontos, hogy a legalsó szinten tevékenykedő edzőink is jó szakemberek legyenek. Ebben a struktúrában középen helyezkedik el Fűri Csilla, tőle kerülnek fel a legjobbak. Hangsúlyt fektetünk arra, hogy a korosztályok szorosan egymásra épüljenek, és zökkenőmentesek legyenek az életkori váltások.”

Hiába azonban a gondosan felépített és megtervezett szakmai munka, ha a szakosztálynak nap mint nap létesítménygondokkal kell megküzdenie. A Puskás Ferenc Stadion újjáépítési munkálatai miatt egy évvel ezelőtt elveszítették nélkülözhetetlen futópályájukat, s most a Tüzér utcába járnak edzeni. Rossz hír, hogy a Budapesti Honvéd vezetősége is felújításokat tervez, tehát könnyen az utcára kerülhetnek a KSI SE öttusázói.

„Az lenne a legfontosabb, hogy ezt az égető kérdést itt, az Istvánmezei út közelében tudjuk megoldani. Nemrégiben állami támogatással sikerült a vívótermet felújítani, viszont bezárták a lovardát, a versenyzőink most Pasarétre járnak, a futópálya kérdése pedig teljesen megoldatlan, főleg, ha a Tüzér utcába sem mehetünk többé. Pedig az öttusázó az, akinek a legkevesebb ideje van utazásra. Nagyon bízunk benne, hogy a lehető leggyorsabban sikerült megoldást találni.”

További korosztályos hírekÖTTUSÁBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik