HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2017.09.12 09:05 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Labdarúgás: rajt az UEFA Ifjúsági Ligában

Vége a futballkedvelők hosszú várakozásának, kedden elkezdődik a Bajnokok Ligája, vele párhuzamosan pedig az Ifjúsági Liga, amit immáron ötödik éve rendez meg az európai szövetség. A sorozatban a magyar színeket ezúttal – története során először – a Budapest Honvéd-MFA képviseli, de a kispestiek csak szeptember végén kapcsolódnak be a küzdelmekbe.

Leiner Soma Nehéz vitába szállni azzal, hogy a Bajnokok Ligája a világ egyik legkedveltebb sportsorozata, Európa legjobb csapatainak összecsapásait sokszor azok is élvezettel követik, akik nem különösebben rajonganak a labdarúgásért. Talán ezen sikerek hozták az ötletet, hogy a fiataloknak is szükség van hasonló megméretésre. Négy évvel ezelőtt megszületett az Ifjúsági Liga, kísérleti szándékkal, kétéves próbaidővel. A népszerűség láttán az UEFA hamar teret adott a versenynek, a klubok is kedvezően fogadták az új sorozatot, hiszen az alapvető cél az, hogy a fiatalok minél több nemzetközi mérkőzésen mutathassák meg magukat.

Ugyan Ausztriában kiváló képzés folyik, a Red Bull Salzburg idei sikere komoly meglepetésnek számított Fotó: uefa.com

Ugyan Ausztriában kiváló képzés folyik, a Red Bull Salzburg idei sikere komoly meglepetésnek számított  •  Fotó: uefa.com

Az első két idényben az indulási jogot összekötötték a Bajnokok Ligája főtáblával, azok indulhattak az ifjúságiak mezőnyében, akik a felnőttek között kivívták a csoportkörbe jutást. A lebonyolítás megegyezett a két sorozatban, a fiatalok a „nagyok” meccsét megelőző órákban csaptak össze. Nem lesz ez másképp az idén sem, kedd és szerda délután az ifjúsági meccsek vezetik fel a felnőttek rangadóit.

Két éve azonban felmerült, hogy miért nem kapnak lehetőséget olyan klubok is, amelyek kiváló utánpótlással rendelkeznek, de a felnőttegyüttesük nem kvalifikálta magát a BL-be. Jó példa erre a Red Bull Salzburg, amelynek U19-es gárdája megnyerte az előző kiírást. Az UEFA engedett a követelésnek, és kidolgozta az új szabályt: a bajnoki ágon azok a klubok szerepelnek, akik hazájukban megnyerték a korosztályos bajnokságot, de nagycsapatuk nem jutott a legrangosabb európai sorozatba, míg a Bajnokok Ligája-ágon megmaradt az eredeti lebonyolítási forma. Fontos, hogy a bajnoki ágon nem csoportkörben, hanem egyenes kieséses rendszerben vívnak meg a csapatok, a legjobb nyolc pedig csatlakozik a BL-ág csoportgyőzteseihez a legjobb tizenhat között.

A regnáló magyar bajnok Budapest Honvéd-MFA értelemszerűen a bajnoki ágon szerzett indulási jogot, első ellenfele a montenegrói FK Szutjeszka lesz. Az idegenbeli mérkőzést szeptember 27-én játsszák Niksicsben, a hazai találkozót pedig október 18-án rendezik a Bozsik Stadionban. Párharcának megnyerése esetén a kazah Kajrat Almati, vagy az orosz Krasznodar lesz a kispestiek ellenfele. Ha Simon Miklós együttese túljut az első körön, már túlszárnyalja a Puskás Akadémia tavalyi teljesítményét, a felcsútiakat egy éve a PAOK állította meg. A két esztendővel ezelőtti próbálkozás ennél sikeresebb volt, hiszen akkor a ciprusi APOEL nem jelentett akadályt a Puskásnak, sőt a Celtic együttesét is sikerült itthon legyűrni, de idegenben alulmaradt, és kiesett a PFLA.

A sorozat legsikeresebb együttese a londoni Chelsea, amelynek aktuális U19-es együttese az eddigi négy trófeából kettőt is hazavitt. A Guttmann-átok pedig nem csak a felnőtteknél érvényes: a Benfica 2014-ben, illetve az idén is döntőbe jutott, de mindkétszer elbukta azt.

Ugyan a magyar érdekeltségű párharc csak szeptember végén kezdődik, érdemes már most figyelemmel követni az Ifjúsági Liga meccseit, hiszen jó eséllyel olyan játékosok bukkannak majd fel ezúttal is, akik egy-két éven belül már nem kora délután, hanem főműsoridőben szórakoztathatják a közönséget.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.03.23 21:13:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A norvégok elleni döntetlent követően a házigazda horvátoktól vereséget szenvedett U19-es labdarúgó-válogatottunk az Európa-bajnokság elitkörében. Ezzel eldőlt, hogy Németh Antal együttese nem végezhet a csoport első helyén, és lemarad az örményországi kontinensviadalról.

2019.03.17 21:13:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Szép számmal léptek pályára az utánpótláskorú kézilabdázók a női Magyar-kupa debreceni négyes döntőjében; az FTC fiataljai a sírból visszahozták, és kis híján megfordították a Győr elleni finálét, a végén azonban a rutin győzött. Összefoglaló a 1998. január 1. után született játékosok hétvégi teljesítményéről.

2019.03.17 14:03:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Sorozatunkban utazásra invitáljuk olvasóinkat – a sportágak birodalmába. Túrakalauzunk egy-egy utánpótláskorú sportoló, edző és felnőtt klasszis lesz; az ő segítségükkel igyekszünk bemutatni, milyen adottságok birtokában érdemes belevágni egy-egy sportágba, no meg azt, hogy mire számíthatnak azok a fiatalok, akik már ki is nézték maguknak valamelyik edzőtermet, pályát vagy uszodát. Ezúttal annak járunk utána, miért jó a súlyemelés?

2019.03.08 11:23:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

MIÉRT MORZSOLÓDNAK LE A GYEREKSPORTOLÓK? – tette fel tanulmányában a kérdést Tek Dangi és Peter A. Witt, az amerikai Texas A&M Egyetem két kutatója. Két másik tudós, Jeff Crane és Viviene Temple három kontinensen felvett adatai segítségével kirajzolódtak a fő okok. Mi a helyzet itthon?

2019.03.03 19:02:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bár a foggiai korosztályos vívó Európa-bajnokság zárónapján a vártnál többet bukdácsoltak fiataljaink, azért a végére megint fölfelé görbülhettek a szájak: a junior leány tőrcsapat bronzérmes lett, minek nyomán a mérleg tizenhárom dobogós helyezés. A szám a kabbalisztikában nem szerencsés, egy világversenyen kifejezetten az.