Labdarúgás: melyik topklub szerzi meg a 15 éves, skót szupertehetséget?

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.03.31. 15:09
Címkék
Manchester United, Arsenal, Bayern München, Chelsea. Néhány klub, amelynek a 15 éves skót reménység, Billy Gilmour felkeltette a figyelmét, és amelyek közül – úgy tűnik – a londoni kékek lesznek a befutók. A Glasgow Rangers ifjú futballistája korát meghazudtoló érettségének és technikai felkészültségének köszönhetően már rendszeresen edz a felnőttek között is, edzői azonban óva intik a skót klub elhagyásától.

Majer Dániel Billy Gilmour még csak 15 éves, de már most sorban állnak érte Európa és főként Anglia nagy klubjai. Jelenleg úgy tűnik, a Chelsea nyeri az érte folytatott versenyt, noha még nem dőlt el, hogy csakugyan távozik-e a Rangersből.Majer Dániel Billy Gilmour még csak 15 éves, de már most sorban állnak érte Európa és főként Anglia nagy klubjai. Jelenleg úgy tűnik, a Chelsea nyeri az érte folytatott versenyt, noha még nem dőlt el, hogy csakugyan távozik-e a Rangersből.

Cingár alkat (kékben), de a tudásával kompenzálja a testi erő hiányát Forrás: The Sun
Cingár alkat (kékben), de a tudásával kompenzálja a testi erő hiányát Forrás: The Sun

Cingár alkat (kékben), de a tudásával kompenzálja a testi erő hiányát  •  Forrás: The Sun

Stewart Robertsonnak, a Rangers ügyvezető igazgatójának elmondása szerint megegyeztek a Chelsea-vel arról, a hírek szerint akár 600 ezer fontra is rúgó összegről, amelyet Billy Gilmour Londonba szerződése esetén kapna a skót klub. A 15 éves reménység június 16-án tölti be a tizenhatot, és ha azután váltana csapatot, mindössze nagyjából 90 ezer fontos nevelési költségtérítést kapnának utána a glasgowiak. Robertson, akárcsak a Rangers felnőttcsapatának menedzsere, Pedro Caixinha ugyanakkor még nem adta fel a reményt, utóbbi Billy szüleinél is járt, hogy meggyőzze őket fiuk maradásáról. „Úgy gondolom, hogy mindannyiunk, a szülők, a klub és Billy, de még a Chelsea, vagy más jövőbeli klub érdeke is az, hogy Billy itt maradjon, és új szintre lépve még jobb játékosként vághasson a nagy kalandba” – nyilatkozta a Daily Mailnek a portugál mester.

Gilmourt a Rangers már jó ideje kiemelt tehetségként kezeli, tavaly decemberben például már az U20-as együttesben is bemutatkozott, januárban pedig a felnőttekkel edzett. A klub – a 2012-es csődjét követően – a negyedosztályból verekedte vissza magát az élvonalba, a 2016/17-es szezont már a Premiershipben kezdte, az idénye azonban nem a legfényesebben alakul, jelenleg a nagy rivális Celtictől 33 (!) ponttal lemaradva a tabella harmadik helyén áll.

A 15 éves középpályás mindezek tükrében a fényt jelentethetné a klub jövőjére, most azonban nagyon úgy tűnik: még a felnőttcsapatban sem mutatkozik be soha. „Az angol Premier League-ben elképesztően nehéz a fiatal srácoknak az első csapatba jutni, ezért szeretném azt hinni, hogy meg tudjuk tartani, tovább tudjuk segíteni a fejlődésben, és egy napon a mi klubunkban debütál a felnőttek között” – nyilatkozta korábban a Rangers azóta távozott vezetőedzője.

Ma már tudjuk, erre egyre kisebb az esély.

De nézzük, mitől lett ennyire kapós az ifjú!

A nemzetközi sajtó és a topklubok legtöbbje a tavaly ősszel megrendezett Victory Shielden kapta fel rá a fejét. A tornán szerepelt a másik skót gigász, a Celtic 13 éves csodagyereke, Karamoko Dembele is, aki a korából adódóan ellopta a showt, ő azonban csak a padról szállt be, míg Gilmour a skót csapat egyik legjobbja volt, nagyban hozzájárulva a válogatott második helyéhez.

A szakemberek szerint a legmeggyőzőbb értéke a labdakezelése, az sem zavarja meg, ha a labdát zsebkendőnyi területen kell átvennie, majd több ellenfél által szorongatva tisztára játszania. Az egyensúlyérzéke kivételes, a türelme pedig, amellyel labdabirtoklás alatt nem rohan, hanem kivárja a megfelelő alkalmat a támadás elindítására, nála jóval érettebb játékosokat idéz.

Forrás: thescottishsun.co.uk
Forrás: thescottishsun.co.uk

Hamarosan már a Chelsea kék mezében láthatjuk?  •  Forrás: thescottishsun.co.uk

Az ő korosztályában a többiek közül kiemelkedő játékosok általában a fizikumukkal tűnnek ki, amiért akceleráltabbak a társaiknál. Gilmour azonban nem, ő a technikájának köszönheti. Fizikálisan van még hova fejlődnie, kifejezetten cingár, ennek ellenére nem fél párharcba vagy egy-egy komolyabb szerelésbe bonyolódni, és a labdát is magabiztosan tartja meg.

A középpályán nagyjából bárhol bevethető, a védelem előtt játszva jól tudja szervezni a játékot, diktálni az ütemét, és hosszú passzokkal kiszolgálni a szélsőket, de a kapuhoz közelebb helyezkedve az ellenfél védelmén nyíló réseket is tökéletesen észreveszi, és azokon át ugratja ki a támadókat. A fizikai paramétereit elnézve könnyen lehet, hogy az lesz neki az igazi.

Azt mindenesetre nem szabad elfelejteni: Billy Gilmour a tehetségén túl egyelőre nem tud mást felmutatni. Kár lenne kijelenteni róla, hogy ő lesz Skócia következő nagy csillaga, a felnőttmezőnytől ugyanis még nagyon távol áll, és főként a mentalitásán múlik, hogy mikor lépheti át a nagyok játszóterének küszöbét. A Chelsea is azért fizetne érte több mint félmillió fontot, mert látja benne a potenciált.

A lehetőséget megragadni azonban Billynek kell.

Egyéb korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik