utanpotlassport.hu 2017.08.10 14:52 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Labdarúgás: közeledik a kiemelt utánpótlás-bajnokságok rajtja

Másfél hét múlva megkezdődik a tavaly nyolccsapatosra szűkített kiemelt bajnokságok új évada az utánpótlásban. A rajt kapcsán a fővárosban és vidéken is utánajártunk, az élvonalbeli klubok hogyan töltik a nyarat, miképpen állnak a felkészülésben, milyen előjelekkel várják az előttünk álló idényt.

Leiner Soma, Molnár GergelyAhány egyesület, annyi szokás: az idén sem párhuzamosan indult meg a kiemelt akadémiák felkészülése a következő idényre. A helyzetet bonyolítja, hogy másfél héttel a bajnokságok kezdete előtt a szövetségben még mindig téma az egy éve kitalált szisztéma, amelyet a hírek szerint egyetlen klub kivételével az összes érintett kritizált.

A csapatok persze – viták ide, eltérő álláspontok oda – készülnek közelgő szezonrajtra.

A Magyar Futball Akadémián önbizalommal telve várják az idényt, ami nem csoda, hiszen az előző évadban a kispestiek teljesítettek a legjobban az összesített eredmények alapján. Simon Miklós, a korábbi U19-es bajnokcsapat edzője pozitívan értékelte a felkészülés eddigi szakaszát.

„Három hete kezdtük a munkát, a hazai edzőmeccsek helyett nemzetközi tornákon vettünk részt, voltunk például Csehországban, ahol a fiúk egy évvel idősebbek ellen mérették meg magukat. Ezek a mérkőzések nagyon hasznos tapasztalatokkal szolgáltak, s azokon természetesen fontos volt az eredmény is, de semmiképpen nem elsődleges.”

A legutóbbi évadban a Budapest Honvéd-MFA csapatai teljesítettek a legjobban az összesített eredmények alapján Forrás: Magyar Futball Akadémia

A legutóbbi évadban a Budapest Honvéd-MFA csapatai teljesítettek a legjobban az összesített eredmények alapján  •  Forrás: Magyar Futball Akadémia

A Budapest Honvéd felnőttcsapatában az idén két 19 éves futballista, Tömösvári Bálint és Herjeczki Kristóf is rendszeres játéklehetőséghez jut, a piros-feketéknél az elsődleges cél továbbra is az, hogy fiataljaik eljussanak az NB I-ig.

„Minden korosztályban akadnak játékosaink, akik képesek lehetnek az elkövetkezendő években bekerülni a felnőtt élvonalbeli együttesbe. A nyolccsapatos elit az utánpótlásban jól illeszkedik a profi futballra történő felkészítésbe, hiszen hétről-hétre kiélezett mérkőzéseket játszanak a fiúk.”

A Honvéd-MFA U19-es együttesét jövőre nem csupán a hazai bajnokságban láthatjuk, hanem a nemzetközi porondon is, hiszen aranyérmesként részt vesz a Bajnokok Ligája kistestvérének tartott UEFA Ifjúsági Ligában.

Korosztálytól függően különböző időpontokban kezdték meg az alapozást a Puskás Akadémia növendékei. Szalai László, a klub utánpótlásért felelős szakmai igazgatója elmondta, hogy az elmúlt évekkel ellentétben most igyekeztek több játékost is szerződtetni, de ennek – a nevelési költségtérítés bevezetése óta – borsos ára van.

„Több együttesünk is készült külföldön, az U16-os csapat Csíkszeredán vett részt tornán, míg az egy évvel fiatalabbak Prágában jártak. Fontos, hogy nemzetközi szinten is rutint szerezzenek, de soha nem az eredményesség a fő cél ezeken a megméretéseken. Ezen a nyáron igyekeztünk javítani a kereteken, az elmúlt években volt némi elmaradásunk e tekintetben. Nem egyszerű manapság új játékost igazolni; ha kiemelt akadémiától szerződtetünk futballistát, annak egy évre hárommillió forint az ára, kivéve, ha megtaláljuk a megegyezés módját.”

A Puskás Akadémia U17-es együttese (fehérben) a Genk fiataljaival csapott össze a múlt héten, s szoros mérkőzésen 2–1-es belga siker született Forrás: pfla.hu

A Puskás Akadémia U17-es együttese (fehérben) a Genk fiataljaival csapott össze a múlt héten, s szoros mérkőzésen 2–1-es belga siker született  •  Forrás: pfla.hu

A helyezések terén nincsenek konkrét célkitűzések Felcsúton, a következő években főleg az egyéni képzésre szeretnének hangsúlyt fektetni az akadémián.

„Sportszakmai oldalról jó döntés volt az új rendszer bevezetése, szinte minden héten rangadót kell játszanunk. A másik nézőpontból viszont a nyílt rendszer, a kiesés veszélye gátat szab annak, hogy a klubok felfelé játszassák a fiatalokat. Ettől függetlenül nekünk ez a célunk, mert az elsődleges a játékosok fejlesztése.”

A munka kellős közepén értük utol Salkovics Gábort, a Sándor Károly Akadémia U19-es együttesének edzőjét. Az agárdi bázis trénere elmondta, hogy az MTK Budapest utánpótlás-csapatai hasonló célokkal vágnak neki az új idénynek, mint az elmúlt években.

„Túl vagyunk a felkészülés felén, de sok feladat vár még ránk. Úgy gondolom,  az iszonyatos hőség ellenére augusztus végére elérjük azt a szintet, amit terveztünk. Valójában semmi különös változás nincs az akadémián, a célok mindig ugyanazok, minél több játékost felnevelni, és a tudásunk legjavát átadni. Fő feladatunk, hogy garantáljuk a szakmai irányvonalat, és megmutassuk a most érkező fiataloknak azt a stílust, amelyet a klub szeretne és akar is képviselni. Tehetséges és kreatív futballistáink vannak, nem véletlenül tagjai többen az utánpótlás-válogatottaknak is.”

A szakember – kollégáihoz hasonlóan – említést tett a szövetség által egy éve bevezetett változtatásokról.

„Szerintem elhibázott döntés volt a tavalyi, mert a fiatal játékosokra plusz nyomás nehezedik azáltal, hogy kieshetnek. Ugyanakkor el kell ismernem, hogy összességében emelkedett a mérkőzések színvonala.”

A Debreceni Labdarúgó Akadémián három hete kezdték a felkészülést. Joó Zsolt, az U16-os csapat edzője elmondta: a munka nagy részét már teljesítették, véglegesítették a kereteket, így a hátrelévő időszakban bajnoki ritmusban edzenek.

„A Debrecennek nem lehet más a célja, mint a legjobbak között szerepelni, így az eredményesség kifejezetten fontos a számunkra, és ennek nem mond ellent, hogy legfőképpen a csapat és a játékosok fejlődését tartjuk szem előtt. Azon dolgozunk a pályán és azon kívül is, hogy az élvonalba segítsük a fiatal tehetségeinket.”

Ezt kissé megnehezíti a bajnoki rendszer a tréner szerint, aki ezzel együtt objektívan értékelte a változásokat.

„Az éremnek mindig két oldala van. A változás a bajnokság nívójára mindenképpen pozitív hatással volt. A kiélezett helyzetekben a csapatok élet-halál mérkőzéseket játszanak, hiszen leginkább az eredményesség került a középpontba. Ám ez mentálisan és fizikálisan egyaránt alaposan megterheli a futballistákat – nem egyszerű ilyen fiatalon ekkora kényszer és nyomás alatt teljesíteni, és hozni a kötelezőt.”

Ami a sok kétely között egyelőre a biztos: a bajnokságok augusztus harmadik hétvégéjén kezdődnek.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.09.05 23:53:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Drámai módon szenvedett vereséget Vátzi Bálint a kötöttfogás 100 kg-os döntőjében az athéni kadet-világbajnokságon, de Takács István szerdán pótolhatja az elveszett aranyat, miután a 76 kg-ban a fináléba jutott. A világbajnok Szőke Alex harcban van a 85 kg bronzérméért. A fogásnem első öt világbajnoki címe három földrész öt országába jutott.

2017.09.01 22:47:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Két bronzérmet szerzett a Portugáliában zajló U19-es öttusa Európa-bajnokságon a magyar fiúválogatott. Burcsik Barnabás és a csapat egyaránt a dobogó harmadik fokára léphetett a hullámvölgyekkel tarkított nap végén. A vívás megint kifogott a magyarokon, de a futás és a lövészet végül éremhez segítette őket.

2017.08.24 09:55:44

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Fantasztikus rajt: aranyérmet szerzett a Milák Kristóf, Barta Márton, Márton Richárd, Németh Nándor összeállítású 4×100 m-es fiú gyorsváltó az Indianapolisban zajló junior úszó-világbajnokságon, míg Holló Balázs 400 m gyorson szerzett ezüstérmet.

2017.07.30 12:58:56

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Negyvenegy magyar érem született a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, hazánk első, hivatalosan is olimpiai rendezvényén. A sportolók és a szervezők hatalmas sikere, valamint a közönség naponta megnyilvánuló szeretete és érdeklődése kiemelkedő eseménnyé emelte. Az EYOF idején aktív, Percről perce című rovatunk a zárónapon is működött.

2017.07.27 14:35:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Magyar leány birkózhat az aranyéremért, ez az eddigi legjobb hírünk a szarajevói kadet Európa-bajnokságról. A szabadfogás már befejezte (volt egy ötödik helyünk), de amikor a fogásnem küzdelmei még tartottak, elkezdte a női szakág is. Merthogy a kontinensbajnokság az új versenylebonyolítási elképzelés kísérleti laboratóriuma lett…