HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2017.08.10 14:52 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Labdarúgás: közeledik a kiemelt utánpótlás-bajnokságok rajtja

Másfél hét múlva megkezdődik a tavaly nyolccsapatosra szűkített kiemelt bajnokságok új évada az utánpótlásban. A rajt kapcsán a fővárosban és vidéken is utánajártunk, az élvonalbeli klubok hogyan töltik a nyarat, miképpen állnak a felkészülésben, milyen előjelekkel várják az előttünk álló idényt.

HIRDETÉS

Leiner Soma, Molnár GergelyAhány egyesület, annyi szokás: az idén sem párhuzamosan indult meg a kiemelt akadémiák felkészülése a következő idényre. A helyzetet bonyolítja, hogy másfél héttel a bajnokságok kezdete előtt a szövetségben még mindig téma az egy éve kitalált szisztéma, amelyet a hírek szerint egyetlen klub kivételével az összes érintett kritizált.

A csapatok persze – viták ide, eltérő álláspontok oda – készülnek közelgő szezonrajtra.

A Magyar Futball Akadémián önbizalommal telve várják az idényt, ami nem csoda, hiszen az előző évadban a kispestiek teljesítettek a legjobban az összesített eredmények alapján. Simon Miklós, a korábbi U19-es bajnokcsapat edzője pozitívan értékelte a felkészülés eddigi szakaszát.

„Három hete kezdtük a munkát, a hazai edzőmeccsek helyett nemzetközi tornákon vettünk részt, voltunk például Csehországban, ahol a fiúk egy évvel idősebbek ellen mérették meg magukat. Ezek a mérkőzések nagyon hasznos tapasztalatokkal szolgáltak, s azokon természetesen fontos volt az eredmény is, de semmiképpen nem elsődleges.”

A legutóbbi évadban a Budapest Honvéd-MFA csapatai teljesítettek a legjobban az összesített eredmények alapján Forrás: Magyar Futball Akadémia

A legutóbbi évadban a Budapest Honvéd-MFA csapatai teljesítettek a legjobban az összesített eredmények alapján  •  Forrás: Magyar Futball Akadémia

A Budapest Honvéd felnőttcsapatában az idén két 19 éves futballista, Tömösvári Bálint és Herjeczki Kristóf is rendszeres játéklehetőséghez jut, a piros-feketéknél az elsődleges cél továbbra is az, hogy fiataljaik eljussanak az NB I-ig.

„Minden korosztályban akadnak játékosaink, akik képesek lehetnek az elkövetkezendő években bekerülni a felnőtt élvonalbeli együttesbe. A nyolccsapatos elit az utánpótlásban jól illeszkedik a profi futballra történő felkészítésbe, hiszen hétről-hétre kiélezett mérkőzéseket játszanak a fiúk.”

A Honvéd-MFA U19-es együttesét jövőre nem csupán a hazai bajnokságban láthatjuk, hanem a nemzetközi porondon is, hiszen aranyérmesként részt vesz a Bajnokok Ligája kistestvérének tartott UEFA Ifjúsági Ligában.

Korosztálytól függően különböző időpontokban kezdték meg az alapozást a Puskás Akadémia növendékei. Szalai László, a klub utánpótlásért felelős szakmai igazgatója elmondta, hogy az elmúlt évekkel ellentétben most igyekeztek több játékost is szerződtetni, de ennek – a nevelési költségtérítés bevezetése óta – borsos ára van.

„Több együttesünk is készült külföldön, az U16-os csapat Csíkszeredán vett részt tornán, míg az egy évvel fiatalabbak Prágában jártak. Fontos, hogy nemzetközi szinten is rutint szerezzenek, de soha nem az eredményesség a fő cél ezeken a megméretéseken. Ezen a nyáron igyekeztünk javítani a kereteken, az elmúlt években volt némi elmaradásunk e tekintetben. Nem egyszerű manapság új játékost igazolni; ha kiemelt akadémiától szerződtetünk futballistát, annak egy évre hárommillió forint az ára, kivéve, ha megtaláljuk a megegyezés módját.”

A Puskás Akadémia U17-es együttese (fehérben) a Genk fiataljaival csapott össze a múlt héten, s szoros mérkőzésen 2–1-es belga siker született Forrás: pfla.hu

A Puskás Akadémia U17-es együttese (fehérben) a Genk fiataljaival csapott össze a múlt héten, s szoros mérkőzésen 2–1-es belga siker született  •  Forrás: pfla.hu

A helyezések terén nincsenek konkrét célkitűzések Felcsúton, a következő években főleg az egyéni képzésre szeretnének hangsúlyt fektetni az akadémián.

„Sportszakmai oldalról jó döntés volt az új rendszer bevezetése, szinte minden héten rangadót kell játszanunk. A másik nézőpontból viszont a nyílt rendszer, a kiesés veszélye gátat szab annak, hogy a klubok felfelé játszassák a fiatalokat. Ettől függetlenül nekünk ez a célunk, mert az elsődleges a játékosok fejlesztése.”

A munka kellős közepén értük utol Salkovics Gábort, a Sándor Károly Akadémia U19-es együttesének edzőjét. Az agárdi bázis trénere elmondta, hogy az MTK Budapest utánpótlás-csapatai hasonló célokkal vágnak neki az új idénynek, mint az elmúlt években.

„Túl vagyunk a felkészülés felén, de sok feladat vár még ránk. Úgy gondolom,  az iszonyatos hőség ellenére augusztus végére elérjük azt a szintet, amit terveztünk. Valójában semmi különös változás nincs az akadémián, a célok mindig ugyanazok, minél több játékost felnevelni, és a tudásunk legjavát átadni. Fő feladatunk, hogy garantáljuk a szakmai irányvonalat, és megmutassuk a most érkező fiataloknak azt a stílust, amelyet a klub szeretne és akar is képviselni. Tehetséges és kreatív futballistáink vannak, nem véletlenül tagjai többen az utánpótlás-válogatottaknak is.”

A szakember – kollégáihoz hasonlóan – említést tett a szövetség által egy éve bevezetett változtatásokról.

„Szerintem elhibázott döntés volt a tavalyi, mert a fiatal játékosokra plusz nyomás nehezedik azáltal, hogy kieshetnek. Ugyanakkor el kell ismernem, hogy összességében emelkedett a mérkőzések színvonala.”

A Debreceni Labdarúgó Akadémián három hete kezdték a felkészülést. Joó Zsolt, az U16-os csapat edzője elmondta: a munka nagy részét már teljesítették, véglegesítették a kereteket, így a hátrelévő időszakban bajnoki ritmusban edzenek.

„A Debrecennek nem lehet más a célja, mint a legjobbak között szerepelni, így az eredményesség kifejezetten fontos a számunkra, és ennek nem mond ellent, hogy legfőképpen a csapat és a játékosok fejlődését tartjuk szem előtt. Azon dolgozunk a pályán és azon kívül is, hogy az élvonalba segítsük a fiatal tehetségeinket.”

Ezt kissé megnehezíti a bajnoki rendszer a tréner szerint, aki ezzel együtt objektívan értékelte a változásokat.

„Az éremnek mindig két oldala van. A változás a bajnokság nívójára mindenképpen pozitív hatással volt. A kiélezett helyzetekben a csapatok élet-halál mérkőzéseket játszanak, hiszen leginkább az eredményesség került a középpontba. Ám ez mentálisan és fizikálisan egyaránt alaposan megterheli a futballistákat – nem egyszerű ilyen fiatalon ekkora kényszer és nyomás alatt teljesíteni, és hozni a kötelezőt.”

Ami a sok kétely között egyelőre a biztos: a bajnokságok augusztus harmadik hétvégéjén kezdődnek.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.05.20 11:52:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A nemzetközi szövetség dániai kongresszusán eldőlt: hazai környezetben, Székesfehérváron léphetnek jégre az U18-as fiúk a jövő évi divízió I/B csoportos jégkorong-világbajnokságon. A szintén I/B-ben szereplő U20-asok Lengyelországba, az I/A osztályhoz tartozó U18-as leányok pedig Ausztriába utaznak majd.

2018.05.18 20:23:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Budapest Honvéd-MFA a Real Madrid, a Puskás Akadémia pedig a Bayern München együttese ellen lépett pályára a Puskás-Suzuki-kupa második játéknapján. A kispestiek döntetlent értek el a királyiakkal szemben, míg a házigazdák - csakúgy, mint tavaly - legyűrték a bajorokat. Két játéknap után veretlenek a magyar csapatok, szombaton újabb három mérkőzéssel folytatódik a torna.

2018.05.18 16:43:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Nemzeti Kézilabda Akadémia idén harmadszor rendezi meg utánpótlásprogramját, a Lurkófesztivált. A szombati egész napos rendezvény a 6-10 év közötti korosztálynak szól, és várhatóan közel négyszáz gyermeket érint, akik a projektben szereplő tíz iskolát képviselik majd a balatonboglári sportcsarnokban.

2018.05.15 19:13:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Kialakult az elődöntő mezőnye az U17-es, angliai labdarúgó Európa-bajnokságon. A nyolc között a belgák és a spanyolok párharca ígérkezett a legkiélezettebb mérkőzésnek, ám mégis a holland-ír találkozó torkollott tizenegyespárbajba. A csoportkörben a portugálokat megelőző norvégok és svédek egyaránt búcsúztak, így a döntőbe jutásért az olaszok és a belgák, illetve a hollandok és az angolok csapnak össze.

2018.05.05 08:53:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bernáth Imre életében kétszeresen is emlékezetes nap lehet május hatodika. Egyfelől azért, mert az ökölvívók serdülőválogatottjának tagjaként szerepelhet a szerbek elleni korosztályos csapattalálkozón, másfelől mert aznap ünnepli 14. születésnapját.

HIRDETÉS
HIRDETÉS