utanpotlassport.hu 2017.08.10 14:52 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Labdarúgás: közeledik a kiemelt utánpótlás-bajnokságok rajtja

Másfél hét múlva megkezdődik a tavaly nyolccsapatosra szűkített kiemelt bajnokságok új évada az utánpótlásban. A rajt kapcsán a fővárosban és vidéken is utánajártunk, az élvonalbeli klubok hogyan töltik a nyarat, miképpen állnak a felkészülésben, milyen előjelekkel várják az előttünk álló idényt.

Leiner Soma, Molnár GergelyAhány egyesület, annyi szokás: az idén sem párhuzamosan indult meg a kiemelt akadémiák felkészülése a következő idényre. A helyzetet bonyolítja, hogy másfél héttel a bajnokságok kezdete előtt a szövetségben még mindig téma az egy éve kitalált szisztéma, amelyet a hírek szerint egyetlen klub kivételével az összes érintett kritizált.

A csapatok persze – viták ide, eltérő álláspontok oda – készülnek közelgő szezonrajtra.

A Magyar Futball Akadémián önbizalommal telve várják az idényt, ami nem csoda, hiszen az előző évadban a kispestiek teljesítettek a legjobban az összesített eredmények alapján. Simon Miklós, a korábbi U19-es bajnokcsapat edzője pozitívan értékelte a felkészülés eddigi szakaszát.

„Három hete kezdtük a munkát, a hazai edzőmeccsek helyett nemzetközi tornákon vettünk részt, voltunk például Csehországban, ahol a fiúk egy évvel idősebbek ellen mérették meg magukat. Ezek a mérkőzések nagyon hasznos tapasztalatokkal szolgáltak, s azokon természetesen fontos volt az eredmény is, de semmiképpen nem elsődleges.”

A legutóbbi évadban a Budapest Honvéd-MFA csapatai teljesítettek a legjobban az összesített eredmények alapján Forrás: Magyar Futball Akadémia

A legutóbbi évadban a Budapest Honvéd-MFA csapatai teljesítettek a legjobban az összesített eredmények alapján  •  Forrás: Magyar Futball Akadémia

A Budapest Honvéd felnőttcsapatában az idén két 19 éves futballista, Tömösvári Bálint és Herjeczki Kristóf is rendszeres játéklehetőséghez jut, a piros-feketéknél az elsődleges cél továbbra is az, hogy fiataljaik eljussanak az NB I-ig.

„Minden korosztályban akadnak játékosaink, akik képesek lehetnek az elkövetkezendő években bekerülni a felnőtt élvonalbeli együttesbe. A nyolccsapatos elit az utánpótlásban jól illeszkedik a profi futballra történő felkészítésbe, hiszen hétről-hétre kiélezett mérkőzéseket játszanak a fiúk.”

A Honvéd-MFA U19-es együttesét jövőre nem csupán a hazai bajnokságban láthatjuk, hanem a nemzetközi porondon is, hiszen aranyérmesként részt vesz a Bajnokok Ligája kistestvérének tartott UEFA Ifjúsági Ligában.

Korosztálytól függően különböző időpontokban kezdték meg az alapozást a Puskás Akadémia növendékei. Szalai László, a klub utánpótlásért felelős szakmai igazgatója elmondta, hogy az elmúlt évekkel ellentétben most igyekeztek több játékost is szerződtetni, de ennek – a nevelési költségtérítés bevezetése óta – borsos ára van.

„Több együttesünk is készült külföldön, az U16-os csapat Csíkszeredán vett részt tornán, míg az egy évvel fiatalabbak Prágában jártak. Fontos, hogy nemzetközi szinten is rutint szerezzenek, de soha nem az eredményesség a fő cél ezeken a megméretéseken. Ezen a nyáron igyekeztünk javítani a kereteken, az elmúlt években volt némi elmaradásunk e tekintetben. Nem egyszerű manapság új játékost igazolni; ha kiemelt akadémiától szerződtetünk futballistát, annak egy évre hárommillió forint az ára, kivéve, ha megtaláljuk a megegyezés módját.”

A Puskás Akadémia U17-es együttese (fehérben) a Genk fiataljaival csapott össze a múlt héten, s szoros mérkőzésen 2–1-es belga siker született Forrás: pfla.hu

A Puskás Akadémia U17-es együttese (fehérben) a Genk fiataljaival csapott össze a múlt héten, s szoros mérkőzésen 2–1-es belga siker született  •  Forrás: pfla.hu

A helyezések terén nincsenek konkrét célkitűzések Felcsúton, a következő években főleg az egyéni képzésre szeretnének hangsúlyt fektetni az akadémián.

„Sportszakmai oldalról jó döntés volt az új rendszer bevezetése, szinte minden héten rangadót kell játszanunk. A másik nézőpontból viszont a nyílt rendszer, a kiesés veszélye gátat szab annak, hogy a klubok felfelé játszassák a fiatalokat. Ettől függetlenül nekünk ez a célunk, mert az elsődleges a játékosok fejlesztése.”

A munka kellős közepén értük utol Salkovics Gábort, a Sándor Károly Akadémia U19-es együttesének edzőjét. Az agárdi bázis trénere elmondta, hogy az MTK Budapest utánpótlás-csapatai hasonló célokkal vágnak neki az új idénynek, mint az elmúlt években.

„Túl vagyunk a felkészülés felén, de sok feladat vár még ránk. Úgy gondolom,  az iszonyatos hőség ellenére augusztus végére elérjük azt a szintet, amit terveztünk. Valójában semmi különös változás nincs az akadémián, a célok mindig ugyanazok, minél több játékost felnevelni, és a tudásunk legjavát átadni. Fő feladatunk, hogy garantáljuk a szakmai irányvonalat, és megmutassuk a most érkező fiataloknak azt a stílust, amelyet a klub szeretne és akar is képviselni. Tehetséges és kreatív futballistáink vannak, nem véletlenül tagjai többen az utánpótlás-válogatottaknak is.”

A szakember – kollégáihoz hasonlóan – említést tett a szövetség által egy éve bevezetett változtatásokról.

„Szerintem elhibázott döntés volt a tavalyi, mert a fiatal játékosokra plusz nyomás nehezedik azáltal, hogy kieshetnek. Ugyanakkor el kell ismernem, hogy összességében emelkedett a mérkőzések színvonala.”

A Debreceni Labdarúgó Akadémián három hete kezdték a felkészülést. Joó Zsolt, az U16-os csapat edzője elmondta: a munka nagy részét már teljesítették, véglegesítették a kereteket, így a hátrelévő időszakban bajnoki ritmusban edzenek.

„A Debrecennek nem lehet más a célja, mint a legjobbak között szerepelni, így az eredményesség kifejezetten fontos a számunkra, és ennek nem mond ellent, hogy legfőképpen a csapat és a játékosok fejlődését tartjuk szem előtt. Azon dolgozunk a pályán és azon kívül is, hogy az élvonalba segítsük a fiatal tehetségeinket.”

Ezt kissé megnehezíti a bajnoki rendszer a tréner szerint, aki ezzel együtt objektívan értékelte a változásokat.

„Az éremnek mindig két oldala van. A változás a bajnokság nívójára mindenképpen pozitív hatással volt. A kiélezett helyzetekben a csapatok élet-halál mérkőzéseket játszanak, hiszen leginkább az eredményesség került a középpontba. Ám ez mentálisan és fizikálisan egyaránt alaposan megterheli a futballistákat – nem egyszerű ilyen fiatalon ekkora kényszer és nyomás alatt teljesíteni, és hozni a kötelezőt.”

Ami a sok kétely között egyelőre a biztos: a bajnokságok augusztus harmadik hétvégéjén kezdődnek.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.11.26 14:58:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Nagyszerű szezont zártak idén a korosztályos nyílt vízi úszók. A most kijelölt ifjúsági válogatottba még az idei eredmények alapján kerültek a versenyzők, ám a tavasz végi válogatóversenyek alaposan átrendezhetik a világversenyekre készülő csapatot. Gellért Gábor szakágvezető szerint a felkészülésükben annyi lesz a változás, hogy több felnőtt Európa-kupán is „mély vízbe” dobnák a fiatalokat.

2017.11.14 13:14:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (EHF) sem ment el szó nélkül az FTC fiatal játékosainak kiváló teljesítménye mellett: a 18 éves Márton Grétát a forduló újoncának választották a Vardar Szkopje elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés után.

2017.10.04 15:21:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Kedvezően fogadta a szakma a szövetség által meghirdetett utánpótlás-reformokat. A Postás SE női tornaszakosztályában utánpótlásedzőként tevékenykedő Bozi András szerint jó irányba mutatnak az újítások. A koncepció kidolgozását irányító Jordanov Zoltánnal rendszeres kapcsolatban állnak, így a megvalósításban nem számítanak nagyobb nehézségekre. Az egyesület a napokban kisbuszt kapott a MTSZ-től, amely csökkenti a fiatalok utaztatásával járó költségeket.

2017.10.02 14:29:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 11. fordulójában 620 perc jutott hét, fiatalszabályba tartozó játékosnak, összességében nem tapasztaltunk semmi meglepőt: a Diósgyőrt leszámítva azok a klubok, amelyek eddig is lehetőséget biztosítottak az U20-as futballistáknak, ezúttal sem okoztak csalódást. Közülük kiemelkedik a Haladás, amely három fiatalt is a kezdőbe nevezett. Ezúttal csak öt csapatban jutott szóhoz 1997 után született játékos, ez pedig újabb negatív rekordot jelent. Örömteli viszont, hogy az Újpest 20 éves hátvédje, Pávkovics Bence megszerezte első élvonalbeli gólját.

2017.09.29 17:48:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bár 2-0-ra is vezetett, végül döntetlent ért el a Budapest Honvéd-MFA U19-es együttese az FK Szutjeszka otthonában, az UEFA Ifjúsági Liga első fordulójában. Simon Miklós elégedett volt csapata játékával, és szerinte minden esély megvan arra, hogy kiharcolják a továbbjutást a Bozsik Stadionban.