utanpotlassport.hu 2017.08.14 20:11 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Kosár, fiú U16-os Eb: válogatottunk magabiztosan győzte le a szlovákot

A szombati, csehek elleni botlást követően győzelemmel folytatta menetelését az U16-os fiúválogatott a Szófiában zajló B divíziós kosárlabda Európa-bajnokságon. Küzdelmes első negyed után, a másodikban gyakorlatilag akkora előnyt szereztek Váradi Attila játékosai, hogy szinte el is dőlt a mérkőzés sorsa.

gy.A mérkőzés előtt az lehetett a legnagyobb kérdés, hogyan emésztette meg a magyar válogatott a szombaton, a cseh együttestől elszenvedett vereségét. A találkozó tehát küzdelmesnek ígérkezett.

Váradi Attila tanácsai beváltak a szlovákok ellen Forrás: FIBA

Váradi Attila tanácsai beváltak a szlovákok ellen  •  Forrás: FIBA

Fekete Dávid két pontos kosarával a magyar válogatott azonnal vezetést szerzett a szlovákok elleni találkozón. Küzdelmes első negyednek volt ez a nyitánya, a csapatok felváltva vezettek. Fej fej mellett haladtak, egyik gárda sem tudott meglépni. S ahogy kezdődött az első játékrész, úgy is fejeződött be, kétpontos magyar vezetéssel.

Három perc telt el csak a második negyedből, amikor Balsay Ádám büntetőhöz jutott, s biztos kézzel értékesítette. Mint utóbb kiderült, ez a pillanat volt a mérkőzés fordulópontja. A magyar együttes remekül védekezett, pontosan támadott, és alig több mint három perc alatt 8 pontos előnyre tett szert (23-31). Küzdelmesen folytatódott a játék, a szlovákok szoros emberfogással próbálkoztak, de nem jött be, sőt... Váradi Attila tanítványai remekül használták ki a szellősé vált pálya adta lehetőségeket, és alig öt perc alatt 12 pontosra növelték a különbséget (25-35). Csak a szlovák irányító remek hárompontosának volt köszönhető, hogy mindössze 11 pontos lett a magyar vezetés a pihenő előtt.

A harmadik játékrészben kicsit elfáradtak a csapatok, megszaporodtak a hibák mindkét oldalon. A szlovákok érezték, hogy nem szabad elengedniük ellenfelüket, ezért keményen védekeztek. De nem tudtak hat pontnál (35-41) közelebb kerülni, a magyarok mindig időben érzékelték, amikor fogyni kezdett az előny. Megnyugtató, tízpontos vezetéssel fordultak Kovács Benedekék a záró negyedre. Rövid tapogatózó játék után ismét hirtelen ritmusváltás jött, mint a második negyedben, és hat perccel a vége előtt magyar együttes már 16 ponttal vezetett (41-57). Kovács gyönyörű hárompontosát azonnal követte a szlovák időkérés, még ha egyértelmű is volt, csoda kellene ahhoz, hogy a meccset megfordítsák. A taktikai utasítások azonban nem váltak be, mert a különbség csak tovább nőtt, és már húsz pont is volt (43-63). Ekkor a szlovákok zsinórban dobtak hatot, ám a magyar csapat így is nagy különbséggel szerezte meg a harmadik győzelmét.

A magyar válogatott kedden 19.30 órától játssza következő mérkőzését Bosznia-Hercegovina csapata ellen.

FIÚ U16-OS B DIVÍZIÓS EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZÓFIA
C csoport, 4. forduló
Szlovákia
−Magyarország 51-67 (19-21, 9-18, 11-10, 12-18)
Magyarország: Fekete 6, Verasztó 1, Kovács B 16/3, Balsay, Pallai 12/6, Cs: Kopácsi 5, Csikai, Filipovity 13/3, Kiss B 3, Dokmanovic 5, Lukács 2. Szövetségi edző: Váradi Attila

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.10.25 16:41:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Az utánpótláskorú magyarok közül Özbas Szofi (63 kg) és Naji Dávid (60 kg) szerepelt legjobban a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs dzsúdó Grand Slam-versenyen; előbbi a harmadik, utóbbi pedig az ötödik helyen zárt.

2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.