Kézi: a NEKA és az ifjúsági válogatott 17 éves kapusa, Győri Kristóf

Vágólapra másolva!
2018.03.03. 09:28
Címkék
Igazi kézilabdás család sarjaként természetes volt, hogy Győri Kristóf, a Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) és az ifjúsági válogatott kapusa is ezt a sportágat választja. Tizenhét éves kora ellenére tudatos sportolót, rendkívül összeszedett fiatalembert ismerhettünk meg a személyében.

G. G. – utanpotlassport.hu„Miután anyu és apu is kézilabdázott, így teljesen természetesen volt, hogy a testvéremmel, Matyival mi is ebbe az irányba induljunk el. Szeghalmon játszottunk az elején. Igaz, egy évig, amikor átmenetileg megszűnt a szakosztály, karatéztunk” – elevenítette fel a kezdeti éveket Győri Kristóf, akinek a bátyja, Mátyás irányítóként, a Telekom Veszprémben és a felnőtt válogatottban is bemutatkozott.G. G. – utanpotlassport.hu„Miután anyu és apu is kézilabdázott, így teljesen természetesen volt, hogy a testvéremmel, Matyival mi is ebbe az irányba induljunk el. Szeghalmon játszottunk az elején. Igaz, egy évig, amikor átmenetileg megszűnt a szakosztály, karatéztunk” – elevenítette fel a kezdeti éveket Győri Kristóf, akinek a bátyja, Mátyás irányítóként, a Telekom Veszprémben és a felnőtt válogatottban is bemutatkozott.

Győri Kristóf Fotó: Cseh Péter/MKSZ
Győri Kristóf Fotó: Cseh Péter/MKSZ

Győri Kristóf  •  Fotó: Cseh Péter/MKSZ

A kézilabdakapusokat a világ legbátrabb sportolói között lehet számon tartani, ugyanis talán ez az egyetlen olyan játék, ahol a hálóőröknek mindenféle védőfelszerelés nélkül kell szembenézniük – néha szó szerint is – a 100 km/h-s lövésekkel, amelyek akár ziccer után a hatosvonalról beugró csatár kezéből, egy-két méterről érhetik őket.

Arról, hogy az egyszerű sportszerető néző számára gyakran félelmetesnek tűnő posztot miért is vállalta el, érdekes történettel válaszolt: „Kiskorunkban amikor játszottunk, nagyon idegesített, hogy a testvéremmel hiába voltunk jók elől, és lőttük a gólokat, a kapusunk sajnos gyenge volt és rendszeresen kikaptunk. Akkor találtam ki, hogy beállok inkább én védeni, és szerencsére jól sült el. A labdától sosem féltem, főleg, mivel az elején még szivacskézilabdát játszottunk, később pedig már annyiszor találtak fejbe, vagy lőtték szét a különböző testrészeimet, hogy már meg sem érzem."

A kezdeti évek után – amelyeket Szeghalmon, majd Békésen töltöttek a fiúk – Balatonfüred volt a következő állomás, ahol Kristóf igazán különleges emberrel találkozott. „György Laci bácsi felelt az utánpótlásért, aki az eddigi pályafutásom legjobb edzője volt. Nagyon sokat kaptam tőle, nehéz is lenne egyvalamit kiemelni, azonban azt gondolom, a legnagyobb erénye a tekintélye volt a játékosok előtt. Nála sohasem láttam olyat, hogy bárki lazsált volna akár edzésen, akár mérkőzésen. Bevallom, az ő távozásának nagy szerepe volt abban, hogy végül a NEKÁ-t választottam...”

Természetesen az akadémián is igazi szaktekintélytől kapja a tanácsokat, a világklasszis Gyurka János személyében. „Nagyon hasonló ő is, fantasztikus játékos volt, átlövőként nagyon sok jó tanáccsal lát el. Sok apró finomságban segít nekem, figyeljük a lövők kezét, a labda állását.” Gyurka János mellett kapusedzőként Szathmári János segíti a munkát a NEKÁ-ban, a világválogatott hálóőrtől is értékes tanácsokat kap a fiatal kolléga: „Ha valamit Jani bá' nem tud, akkor azt tőle biztosan megtudom. Balatonfüreden már dolgoztunk együtt, jól ismerjük egymást."

Kristóf elmondta, a játék felgyorsulásával a kapus szerepe is megváltozott az elmúlt tíz-húsz évben, amely most már nagy részben pszichikai játék is:
„Előre kell gondolkoznunk a kapuban, hogy hamarabb tudjuk, a lövők hova fognak célozni, mint ők maguk. Ezen kívül még jobb reflexekre és gyorsabb mozdulatokra van szükség."

A kapus nyáron az U18-as Európa-bajnokságon szerepel a válogatottal, a zágrábi kontinensviadalon rendkívül nehéz csoportba került a gárda – amelyet szintén Gyurka János irányít –, hiszen a spanyolok és a nagy esélyes oroszok mellett a győri EYOF-on győztes németekkel szerepelnek azonos kvartettben.

"Nem vagyunk könnyű helyzetben, de szeretnénk a lehető legjobban szerepelni. Ennek érdekében minden hónapban vannak egy-két napos összetartások, bízom a csapatban” – tette hozzá.

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik