utanpotlassport.hu 2018.01.24 11:53 Frissítve: 2018.01.24 12:04

Kézi: a NEKA 17 éves balátlövője, Bálint Bence tudatosan építkezik

Az égiek segítségét is kérte a sportágválasztáshoz, és a jelek szerint jól döntött a most 17 éves Bálint Bence, a Nemzeti Kézilabda Akadémia tagja, akit 2017-ben a legjobb hazai serdülőjátékosnak választottak. Nem csoda, hiszen az ifjúsági csapat mellett már a másodosztályú felnőttegyüttesben is szerepel.

G. G. − utanpotlassport.hu „Ahogyan nálunk, Dabason a legtöbben, én is focizni kezdtem kiskoromban. Gyakorlatilag az összes barátommal együtt rúgtuk a bőrt, aztán az általános iskola második osztályában a testnevelőm, Kovács István tanácsára kipróbáltam a kézilabdát. Talán furcsa, de nagyon megtetszett, hogy ebben a játékban kézzel szerezhetek gólt. Na meg imádom a sportág lendületét, a cselezési lehetőségeket” – mondja a 17 éves Bence, aki egy ideig párhuzamosan űzte a két sportágat.

Bálint Bence példaképe Lékai Máté és Mikkel Hansen Fotó: Tompos Gábor/NEKA

Bálint Bence példaképe Lékai Máté és Mikkel Hansen  •  Fotó: Tompos Gábor/NEKA

„Fokozatosan nehezebb volt, hiszen egyre többször ütköztek a futball- és a kézilabdaedzések meg a hétvégi mérkőzések. Döntenem kellett, ami nem volt könnyű, mert az édesapám, aki labdarúgó volt, természetesen azt szerette volna, ha a focit választom, míg az édesanyám inkább a kézilabdával szimpatizált. Mielőtt döntöttem, imádkoztam az istenhez, ugyanis hívő keresztény vagyok” – idézi fel a kezdeteket.

A dabasi kézilabda-utánpótlás jó szakmai kapcsolatot ápol a Nemzeti Kézilabda Akadémiával, így Bence három évvel ezelőtt meghívót kapott a balatonbogláriak tehetségkutató foglalkozására, ugyanakkor a serdülőválogatott tagjaként szinte biztos volt a helye az intézményben.

„Remek a hangulat az akadémián, általában fél hét körül kelünk, mert hétkor már edzés van. Attól függően, hogy volt vagy lesz-e éppen mérkőzésünk, terheléses, illetve sérülésmegelőző tréninget végzünk. Utána átsétálunk a csarnoktól nagyjából negyedórára lévő iskolába, ahol természetesen tanulnunk kell keményen. Négyes körüli az átlagom, de szeretném kicsit feljebb tornázni, ugyanis az a tervem, hogy a Testnevelési Egyetemen tanulok tovább. Ami az említett napirendet illeti, délután fél öt körül újra edzünk, azt követően pedig még kis plusz munka is belefér, erősítés vagy valami hasonló, majd a kollégiumban újra a tanulunk.”

Az ifjúsági csapatban, valamint az NB I/B-s felnőttegyüttesben már tavaly, serdülőként is komoly szerepet kapott.

„A nagyokkal ugyan nem a feljutás a cél, de napról napra, mérkőzésről mérkőzésre erősebbek vagyunk. A második vonalban rengeteg korábbi, az első osztályból már kiöregedett játékos szerepel. Bevallom, eleinte nagyon nehéz volt ellenük, különösképpen a súly- és a tapasztalatbeli különbségek miatt, ám úgy érzem, egyre inkább felvesszük velük a versenyt” – magyarázza a balátlövő, aki a balatonboglári Négy Nemzet ifjúsági tornán a negyedik helyen végzett magyar csapat legjobb játékosa volt.

A terveiről és a céljairól azt mondja: mivel a 193 centiméteres magasságához mindössze 77 kilós súly párosul, elsősorban erőnlétben szeretne előrelépni, és nagyjából tíz kilót kellene felszednie ahhoz, hogy elérje az ideális testtömeget. A pályafutását illetően az következő terve, hogy valamelyik első osztályú csapatban állandó játéklehetőséget harcoljon ki magának, majd a távolabbi jövőben olyan magyar vagy akár külföldi együtteshez szerződne, amely rendszeres résztvevője a Bajnokok Ligája-sorozatnak.

Bálint Bence példaképe idehaza Lékai Máté, akinek egészen kis kora óta csodálja a játékát. A nemzetközi mezőnyből a dán Mikkel Hansen tudása nyűgözi le a leginkább.

Mit lehet erre mondani: nincs rossz ízlése…

Egyéb korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.04.04 14:29:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztrál bajnokságban vitézkedő Illawara Hawks kosárlabdacsapata súlyos anyagi gondokkal küzd, a klub év újoncának választott fiatalja, LaMelo Ball pedig a jelek szerint nem tétlenkedik: az NBA-be igyekvő 18 éves srác nemes egyszerűséggel megvásárolja imádott együttesét – minderről az ifjú menedzsere, Jermaine Jackson számolt be az ESPN-nek.

2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.