Jégkorong, U20-as vb: még egyszer a kanadai aranyról

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.10. 15:27
Címkék
Nem borult a papírforma a Buffalóban rendezett U20-as A csoportos jégkorong-világbajnokságon: Kanada győzött, Svédország lett a második, a házigazda és címvédő amerikaiak pedig a bronzérmet szerezték meg. A torna legértékesebb játékosának az amerikai Casey Mittelstadtet választották meg.

B. M. – utanpotlassport.huAz egyesült államokbeli Buffalóban rendezték az U20-as A csoportos jégkorong-világbajnokságot. A tornán a világ tíz legerősebb válogatottja vett részt, s a lebonyolításnak köszönhetően a csoportküzdelmek során csupán két csapat búcsúzott, az osztályozón pedig Dánia legyőzte Fehéroroszországot, így utóbbi jövőre a divízió I/A csoportban folytatja.B. M. – utanpotlassport.huAz egyesült államokbeli Buffalóban rendezték az U20-as A csoportos jégkorong-világbajnokságot. A tornán a világ tíz legerősebb válogatottja vett részt, s a lebonyolításnak köszönhetően a csoportküzdelmek során csupán két csapat búcsúzott, az osztályozón pedig Dánia legyőzte Fehéroroszországot, így utóbbi jövőre a divízió I/A csoportban folytatja.

A kanadaiak öröme a vb-döntő után Forrás: IIHF
A kanadaiak öröme a vb-döntő után Forrás: IIHF

A kanadaiak öröme a vb-döntő után  •  Forrás: IIHF

A negyeddöntő mezőnye, amelyben már nem volt előre lefutott mérkőzés – utólag a Kanada–Svájc összecsapás mondható simának, az 8–2-re végződött – a következőképpen alakult ki: a selejtezőben végig magabiztos, veretlen svédek mindössze egy góllal verték az éppen csak továbbjutó szlovák együttest, míg a címvédő Egyesült Államok az oroszokat, Csehország pedig a finneket győzte le.

A döntőbe jutásért a svédek (akik soraikban tudták a később a torna legjobbjának választott kapust, Filip Gustavssont), a világbajnokság legeredményesebb támadójával, Casey Mittelstadttel felálló amerikaiakkal csaptak össze. A skandinávok már 4–0-ra vezettek, amikor az amerikaiak két szépítő gólt ütöttek, ám az már csak az eredmény kozmetikázására volt elegendő.

A másik elődöntő szintén fölényes győzelemmel zárult. Noha a csehek már a 6. percben megszerezték a vezetés, azt követően zsinórban hét gólt szerzett a kanadai csapat, s erre csupán egyetlen találattal tudott válaszolni az európai együttes, így a mérkőzés az észak-amerikaiak kiütéses sikerét hozta (7–2).

A bronzmérkőzésen az Egyesült Államok gárdája maradéktalanul kiszolgálta a közönséget, hiszen kilenc gólt szerzett. A csehek képtelenek voltak lépést tartani a riválissal, csupán a három gólig jutottak, így a tengerentúliak állhattak a dobogóra. Kivételes teljesítmény: a még csak 19 éves Trent Frederick négy gólt ütött.

A finálé szereplői megegyeztek a tavalyi felnőtt-világbajnokságéval, a döntő végkimenetele azonban nem: a fiatalok csatájában Kanada győzött. A második harmad után 1–1-re álltak a felek, már-már azt gondoltuk, hosszabbítás következik, amikor Tyler Steenberger 1 perc 40 másodperccel a vége előtt remek passzt kapott, majd aranyérmet érő gólt szerzett Kanadának. A hajrában a svédek lehozták a kapust, a kanadaiak pedig újabb gólt ütöttek, így alakult ki a 3–1-es végeredmény.

Ugyan a tornát Kanada nyerte, az All-Star csapatban mindössze egy játékosa kapott helyet. Az álomcsapatba még két svéd, két amerikai és egy cseh fiatal kapott meghívást. A legértékesebb játékosnak a már említett Casey Mittelstadtet választották, ő az NHL-ben szereplő Buffalo Sabrest erősíti.

A szervezőknek az érdeklődésre sem lehetett panaszuk: a buffalói KeyBank Centerben átlagosan több mint 7000 néző tekintette meg a meccseket, míg a döntőre 17544-en voltak kíváncsiak.

A jövő évi U20-as világbajnokságot Kanadában rendezik, ahol a házigazdának minden esélye meglesz a a címvédésre.

További korosztályos hírekJÉGKORONGBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik