Íjászat: Orosz Viktor az argentínai ifjúsági után a mexikói felnőtt-bajnokságon indul

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.30. 15:36
Címkék
A 19 esztendős Orosz Viktor korosztályos világ- és Európa-bajnok íjász élete néhány hete mérföldkőhöz érkezett az egyetem elkezdésével. Az íjászatra csak suli után jut ideje, akkor is csak sötétedésig gyakorol. Ennek ellenére magabiztos az októberi, két (!) világbajnoksággal kapcsolatban: a felnőttmezőnyben nem lesz könnyű dolga, ám az ifjúságiak között címvédésre készül. Már útnak is indult Argentínába.

Krecsik Adrienn Orosz Viktor néhány hete kezdte el az egyetemi tanulmányait a BME Villamosmérnöki alapszakán, mely gyökeresen felforgatta az ifjúsági világ-és Európa-bajnok íjász napi rutinját. A kötelező edzéseket úgy oldja meg, hogy a foglalkozások után rögtön íjat ragad, s addig lő, amíg össze nem mosódik előtte a céllap. A debreceni klasszis elmondása szerint állandó rohanásban van, rettentően szokatlan neki az új élethelyzet, amelyben össze kell egyeztetni az élsportot az egyetemi tanulmányokkal. Ennek ellenére igyekszik megbirkózni vele.Krecsik Adrienn Orosz Viktor néhány hete kezdte el az egyetemi tanulmányait a BME Villamosmérnöki alapszakán, mely gyökeresen felforgatta az ifjúsági világ-és Európa-bajnok íjász napi rutinját. A kötelező edzéseket úgy oldja meg, hogy a foglalkozások után rögtön íjat ragad, s addig lő, amíg össze nem mosódik előtte a céllap. A debreceni klasszis elmondása szerint állandó rohanásban van, rettentően szokatlan neki az új élethelyzet, amelyben össze kell egyeztetni az élsportot az egyetemi tanulmányokkal. Ennek ellenére igyekszik megbirkózni vele.

Forrás: Facebook.com
Forrás: Facebook.com

 •  Forrás: Facebook.com

– Amikor szabadulok az egyetemről, irány a pálya. Önhibámon kívül nehezített edzéseket tartok, hiszen gyorsan besötétedik, ami nem alkalmas körülmény az íjászatra. De minden lehetőséget meg kell ragadnom. Volt már rá példa, hogy sötétben hagytam abba a lövést. Szükségét érzem, hogy addig maradjak, mert máskor nincs rá időm – mondta honlapunknak.

Pedig az előző napokban, hetekben még fontosabb volt a gyakorlás, hiszen Argentínába utazik, hogy címvédőként részt vegyen a pályaíjász szakág ifjúsági-világbajnokságán október 2-től 8-ig, Rosarióban. Viszont nemcsak az ifjúságiak között kell helytállnia: amint véget ér a korosztályos viadal, pár nappal később Mexikóba utazik, hogy a felnőttek október 15-től 22-ig tartó világversenyén is megméresse magát.

– Az ifivébén esélyesnek érzem magam, egyik favoritja vagyok a versenynek. A felnőttmezőny más tészta. Mindenki ott lesz, aki számít, de én is mindent megteszek, amit tudok. Az lebeg a szemem előtt, hogy a legjobb nyolcba kerüljek – jegyezte meg magabiztosan.

Viktor szerint az egyetlen apró hiányossága a tavaszi időszakból kiesett versenytapasztalat. Akkor az érettségi miatt hagyott ki két hónapot a szezonból. Úgy véli, emiatt érez – tőle szokatlan módon – némi feszültséget a lőállásban.

– Tavasszal sok versenyt kihagytam. Ráadásul igen komolyakat. Utána persze próbáltam menteni a menthetőt, számos versenyre neveztem, de nem volt az igazi. Ennek érzem is a hatását: a tudásommal nincs probléma, nem izgulásnak mondanám, amit érzek verseny közben, talán figyelmetlenség vagy elragadtatás…. nehéz szavakba önteni. Mindegy. Ezt most nincs lehetőségem kijavítani, így indulok Amerikába.

A Letizia SC sportolója semmiképpen nem szeretne lemondani imádott sportágáról. Természetes módon az életében jelenleg prioritást élvez a tanulás, de a szorgalmi időszakban is szorít helyet az íjászatnak. Még csak most próbálja kialakítani a sportpályafutása és a magánélete közötti egyensúlyt. Igyekszik úrrá lenni a kaotikus körülményeken.

S ha minden meg is változik, ő maga biztos pont marad önmaga számára:
– Számtalan új dolog történik körülöttem, zajlanak, pörögnek az események maguktól. Nincs időm azon rágódni, mi történik. Azt tudom – és ezt tartom a legfontosabbnak –, hogy ugyanolyan motivált vagyok, mint eddig, csak a körülmények változtak meg.

A verseny történéseit ezen a linken követhetik figyelemmel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik