Foci: a 21 éves Scott McTominay lett Mourinho mester kedvence

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.28. 14:28
Címkék
Meghatározó szerepet harcolt ki magának Scott McTominay a Manchester United együttesében. A 21 esztendős, skót futballista végigjátszotta a vörös ördögök legutóbbi három mérkőzését, a taktikai érettségével pedig elnyerte José Mourinho bizalmát és szimpátiáját.

Leiner Soma - utanpotlassport.huAz üzletiesedő futball világában mindig öröm, ha a sztárjátékosok mellett a klubok saját nevelésű, fiatal labdarúgója kerül rivaldafénybe. Ezt élheti most át Scott McTominay, a Manchester United 21 esztendős játékosa. Az ifjú középpályás nem a góljaival, hanem a magas játékintelligenciájával hívta fel magára a figyelmet az elmúlt hetekben, és bejátszotta magát José Mourinho együttesébe.Leiner Soma - utanpotlassport.huAz üzletiesedő futball világában mindig öröm, ha a sztárjátékosok mellett a klubok saját nevelésű, fiatal labdarúgója kerül rivaldafénybe. Ezt élheti most át Scott McTominay, a Manchester United 21 esztendős játékosa. Az ifjú középpályás nem a góljaival, hanem a magas játékintelligenciájával hívta fel magára a figyelmet az elmúlt hetekben, és bejátszotta magát José Mourinho együttesébe.

Biztos pont a középpályán Forrás: The Independent
Biztos pont a középpályán Forrás: The Independent

Biztos pont a középpályán  •  Forrás: The Independent

Az angliai születésű, de a családja révén magát skótnak valló futballista már ötéves kora óta a vörös ördögöket erősíti. Pályafutását csatárként kezdte, mígnem Warren Joyce egy sorral hátrébb húzta, és megtalálta a neki ideális pozíciót. Azt nem mondhatjuk, hogy onnan kikövezett útja volt az első csapatig. Mindössze nyolc mérkőzésen jutott szóhoz a United utánpótláscsapataiban 2013 és 2015 között, ugyanis fejlődésbeli rendellenességgel küzdött: az akkor még rendkívül alacsony McTominay két év alatt közel harminchat centit nőtt.

A tehetségét azonban sosem övezték kérdések. Miután a teste is úgy akarta, a tavalyi évad utolsó mérkőzésein pályára léphetett a felnőttcsapatban. Az Arsenal ellen, májusban debütált, míg a szezon utolsó, Crystal Palace elleni mérkőzésén kezdőként jutott szóhoz. Ahogy arra számítani lehetett, Mourinho az előszezonban többször is lehetőséget adott neki, amivel a fiatal középpályás élt is.

Arra azonban kevesen gondoltak, hogy a téli, igen sűrű időszakban McTominay lesz a klub egyik legfontosabb pillére. A manchesteriek legutóbbi három találkozóján egyaránt kilencven percet teljesített: a Huddersfield ellen az FA-kupában, a Sevilla ellen a Bajnokok Ligájában, a Chelsea ellen pedig a bajnokságban.Nem titok, hogy a United portugál mestere megtalálta egyik új kedvencét. A lancasteri születésű középpályás ugyanis taktikailag rendkívül hasznos, és fiatal korának okán formálható.

Jose Mourinho megtalálta egyik új kedvencét Forrás: Football365
Jose Mourinho megtalálta egyik új kedvencét Forrás: Football365

José Mourinho megtalálta egyik új kedvencét  •  Forrás: Football365

„Fantasztikus játékos, megtestesíti a mai modern, univerzális középpályást. Az egyetlen, ami hiányzik a játékából, a gól, de ez is amiatt van, mert nem ezt a feladatot adtam neki. A Sevilla ellen Banegát, az andalúzok csodás képességekkel rendelkező irányítóját bíztam rá. Remekül megoldotta a dolgát, nem hagyta kibontakozni ellenfelét” - fogalmazott Mourinho.

A Chelsea ellen ugyanilyen szerepkört töltött be,s akkor Eden Hazardot kellett semlegesítenie. Ismét sikerrel vette az akadályt, a kékek belga varázslóját 73 perc után, 1−1-es állásnál cserélte le Antonio Conte.

„Higgadt srác. Átlagos haj, nincsenek tetkók vagy nagy autók. Alázatos, szerény személyiség. Bízom benne.”

A vörös ördögök a Liverpool, a Sevilla és a Brighton ellen folytathatják tavaszi menetelésüket. Nem lenne meglepő, ha ezt a szőke, skót fiúval a középpályán tennék.

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik