HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.04.16 16:58 Frissítve: 2018.04.17 10:23

Birkózás: kijelölték az Eb-re készülő leány serdülőválogatottat

Kialakult a júniusi, győri korosztályos Európa-bajnokságra készülő serdülő birkózó leányválogatott névsora az Esztergomban rendezett utolsó válogatóverseny után. Péteri András, a leányok vezetőedzője értékelte oldalunknak a jelöltek teljesítményét.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A hétvégén két birkózóviadalnak is otthont adott Esztergom. Szombaton a serdülő kötöttfogású fiúk mérkőztek meg a Kék Duna-kupa keretében horvát, moldovai, román, ukrán és szlovák ellenfeleikkel, míg vasárnap a leányok feszültek egymásnak a számukra rendezett minősítő versenyen. A két szakágban összesen 235 sportoló mérette meg magát, de ebből mindössze 54 volt a leány. Péteri András, a serdülő hölgyek vezetőedzője fejtette ki ennek az okait:

„Sokkal kevesebb fiatal volt jelen a viadalon, ami leginkább annak tulajdonítható, hogy ez volt az utolsó lehetőség megszerezni a válogatottságot. Több olyan birkózó nem jött el, aki már biztosan tudta, nincs esélye a címeres mezre. Ennek ellenére rendkívül színvonalas verseny volt, mégpedig azért, mert a legutóbbi csapattalálkozón (amely nem minősült válogatónak) több elsőszámú leány is kikapott, s ezért most Esztergomban különösen odatették magukat.”

Péteri arról is beszélt, hogy a minősítőversenyek és az országos bajnokság alapján kialakult a válogatott névsora, azaz eldőlt, kik képviselhetik Magyarországot a júniusi, győri korosztályos Európa-bajnokságon.

A 33 kilogrammosok között Fáth Laura magabiztosan nyert mind a három versenyen, és így semmi kétség: ő a súlycsoport legjobbja. Ráadásul Laura a legfiatalabb az egész mezőnyben, a mester szerint ennek ellenére okozhat meglepetést az Eb-n.

A 36 kilós leányok mezőnyében Sebők Kinga érdemelte ki az Európa-bajnoki indulás jogát, minekuntán mind a három válogatóversenyen diadalt aratott.

Matyi Vivien az ob után Esztergomban is felállt a dobogó legfelső fokára Forrás: birkozoszov.hu

Matyi Vivien az ob után Esztergomban is felállt a dobogó legfelső fokára  •  Forrás: birkozoszov.hu

László Nikolettre esett a választás a 39 kilósok között, miután két viadalon is felállt a dobogó legfelső fokára. Habár, most Esztergomban alulmaradt Nemes-Nagy Viviennel szemben; nincs veszélyben a címeres meze.

Hasonló helyzet alakult ki a 42 kilogrammban, amelyben Szabó Szonja lett válogatott, miután győzött az utolsó két erőpróbán.

A 46 kilósok mezőnyében egyértelműen Matyi Vivien az elsőszámú birkózó, hiszen idén háromszor állt a dobogó legfelső fokán. Érdekesség, hogy Vivien a kadétok között is kiharcolta a világversenyeken indulás jogát.

Az 50 kilogrammos Szenttamási Róza és Borsos Viktória egyaránt részt vehet a győri kontinensviadalon. Róza nagyon magabiztos birkózó, még Ritter Diletta, a kadét leányok vezetőedzője is érmet vár tőle a nagyobbak között.

Csakúgy, mint az ötvenesek között, 54 és 58 kilóban is két főt szeretne delegálni az Európa-bajnokságra Péteri András. Előbbiben Vizi Flóra és Takács Alexandra, utóbbiban pedig Elekes Enikő és Popelka Lili kap esélyt a bizonyításra.

Újfalvi Lili képviselheti a magyarokat 62 kilogrammban, míg 66-ban Nyikos Veronika. A legnagyobb súlycsoportban érdekes helyzet alakult ki: Veronika csak harmadik lett Esztergomban, míg az országos bajnokságon második. Történt ugyanis, hogy Fábián Orsolya (az első olyan határon túli magyar, aki országos bajnokságot nyert az anyaországban) úgy döntött, inkább szerb színekben próbál szerencsét.

A vezetőedző elárulta, hogy június elején utazik el a teljes keret Győrbe, s onnan kezdve az Eb-ig már a helyszínen készül a csapat.

SERDÜLŐ FIÚ KÖTÖTTFOGÁSÚ KÉK DUNA-KUPA ÉS LEÁNY MINŐSÍTŐVERSENY, ESZTERGOM
Leányok: 33 kg: 1. Fáth Laura, 36 kg: 1. Sebők Kinga, 39 kg: 1. Nemes-Nagy Vivien, 42 kg: 1. Szabó Szonja, 46 kg: 1. Matyi Vivien, 50 kg: 1. Szenttamási Róza, 54 kg: 1. Vizi Flóra, 58 kg: 1. Elekes Enikő, 62 kg: 1. Újfalvi Lili, 66 kg: 1. Balogh Pálma, +66 kg: 1. Berregi Bernadett.
Fiúk: 38 kg: 1. Mizsei Zoltán, 41 kg: 1. Lévai Levente, 44 kg: 1. Takács Zsolt, 48 kg: 1. Kovács Gábor, 52 kg: 1. Ivan Csmir (ukrán), 57 kg: 1. Zurai Rajmund, 62 kg: 1. Déri Dominik, 68 kg: 1. Szinay Csaba, 75 kg: 1. Csörgő Áron (szlovákiai), 85 kg: 1. Varsányi László, +85 kg: 1. Tóth Zsombor.

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.01.14 10:50:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A számtalan emlékezetes pillanatot hozó tavalyi esztendőt követően a hazai sportági szövetség kihirdette az év legjobbjait: a juniorkorosztályban az U20-as világbajnok Háfra Noémi és a jelenleg is a felnőttválogatottal a vb-n részt vevő Máthé Dominik kapta az elismerést.

2019.01.13 10:50:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Év közben váltott klubot a Telekom Veszprém 19 éves balátlövője, Borzas Uros. Igaz, csak ideiglenesen intett búcsút a bakonyi klubnak a korosztályos válogatott kézilabdázó, az évad végéig került kölcsönbe a jelenleg az NB I harmadik helyen álló Grundfos Tatabánya gárdájához.

2019.01.11 16:11:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Élete első Forma-3-as versenyén indult ma el Keszthelyi Vivien, amelyen a nyolcadik helyen végzett. A 18 esztendős autóversenyző Thaiföldön kezdte meg az F3 ázsiai, téli bajnokságában a szezont, és mivel még nem vezetett ilyen autót, már január 4-én a helyszínre utazott, hogy felkészülése a lehető legtökéletesebb legyen. A futam előtt beszélgettünk vele.

2018.12.11 14:20:15

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Hétfőn jelentették be, hogy a nyáron junior-világbajnoki címet nyerő női U20-as kézilabda-válogatott játékosa, Klujber Katrin nevelőklubjától, a Dunaújvárostól – amelyben tizenegy évet húzott le – az FTC-be igazol.

2018.11.25 22:29:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A fővárosi klubok fölényét hozta a kadétkorú vívók országos bajnokságának második napja is, ám ahogyan az egyéni versenyeknél, úgy a csapatszámokban sem akadt duplázó egyesület. A hat aranyérem, hat különböző egyesülethez került vasárnap is.