utanpotlassport.hu 2018.04.16 16:58 Frissítve: 2018.04.17 10:23

Birkózás: kijelölték az Eb-re készülő leány serdülőválogatottat

Kialakult a júniusi, győri korosztályos Európa-bajnokságra készülő serdülő birkózó leányválogatott névsora az Esztergomban rendezett utolsó válogatóverseny után. Péteri András, a leányok vezetőedzője értékelte oldalunknak a jelöltek teljesítményét.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A hétvégén két birkózóviadalnak is otthont adott Esztergom. Szombaton a serdülő kötöttfogású fiúk mérkőztek meg a Kék Duna-kupa keretében horvát, moldovai, román, ukrán és szlovák ellenfeleikkel, míg vasárnap a leányok feszültek egymásnak a számukra rendezett minősítő versenyen. A két szakágban összesen 235 sportoló mérette meg magát, de ebből mindössze 54 volt a leány. Péteri András, a serdülő hölgyek vezetőedzője fejtette ki ennek az okait:

„Sokkal kevesebb fiatal volt jelen a viadalon, ami leginkább annak tulajdonítható, hogy ez volt az utolsó lehetőség megszerezni a válogatottságot. Több olyan birkózó nem jött el, aki már biztosan tudta, nincs esélye a címeres mezre. Ennek ellenére rendkívül színvonalas verseny volt, mégpedig azért, mert a legutóbbi csapattalálkozón (amely nem minősült válogatónak) több elsőszámú leány is kikapott, s ezért most Esztergomban különösen odatették magukat.”

Péteri arról is beszélt, hogy a minősítőversenyek és az országos bajnokság alapján kialakult a válogatott névsora, azaz eldőlt, kik képviselhetik Magyarországot a júniusi, győri korosztályos Európa-bajnokságon.

A 33 kilogrammosok között Fáth Laura magabiztosan nyert mind a három versenyen, és így semmi kétség: ő a súlycsoport legjobbja. Ráadásul Laura a legfiatalabb az egész mezőnyben, a mester szerint ennek ellenére okozhat meglepetést az Eb-n.

A 36 kilós leányok mezőnyében Sebők Kinga érdemelte ki az Európa-bajnoki indulás jogát, minekuntán mind a három válogatóversenyen diadalt aratott.

Matyi Vivien az ob után Esztergomban is felállt a dobogó legfelső fokára Forrás: birkozoszov.hu

Matyi Vivien az ob után Esztergomban is felállt a dobogó legfelső fokára  •  Forrás: birkozoszov.hu

László Nikolettre esett a választás a 39 kilósok között, miután két viadalon is felállt a dobogó legfelső fokára. Habár, most Esztergomban alulmaradt Nemes-Nagy Viviennel szemben; nincs veszélyben a címeres meze.

Hasonló helyzet alakult ki a 42 kilogrammban, amelyben Szabó Szonja lett válogatott, miután győzött az utolsó két erőpróbán.

A 46 kilósok mezőnyében egyértelműen Matyi Vivien az elsőszámú birkózó, hiszen idén háromszor állt a dobogó legfelső fokán. Érdekesség, hogy Vivien a kadétok között is kiharcolta a világversenyeken indulás jogát.

Az 50 kilogrammos Szenttamási Róza és Borsos Viktória egyaránt részt vehet a győri kontinensviadalon. Róza nagyon magabiztos birkózó, még Ritter Diletta, a kadét leányok vezetőedzője is érmet vár tőle a nagyobbak között.

Csakúgy, mint az ötvenesek között, 54 és 58 kilóban is két főt szeretne delegálni az Európa-bajnokságra Péteri András. Előbbiben Vizi Flóra és Takács Alexandra, utóbbiban pedig Elekes Enikő és Popelka Lili kap esélyt a bizonyításra.

Újfalvi Lili képviselheti a magyarokat 62 kilogrammban, míg 66-ban Nyikos Veronika. A legnagyobb súlycsoportban érdekes helyzet alakult ki: Veronika csak harmadik lett Esztergomban, míg az országos bajnokságon második. Történt ugyanis, hogy Fábián Orsolya (az első olyan határon túli magyar, aki országos bajnokságot nyert az anyaországban) úgy döntött, inkább szerb színekben próbál szerencsét.

A vezetőedző elárulta, hogy június elején utazik el a teljes keret Győrbe, s onnan kezdve az Eb-ig már a helyszínen készül a csapat.

SERDÜLŐ FIÚ KÖTÖTTFOGÁSÚ KÉK DUNA-KUPA ÉS LEÁNY MINŐSÍTŐVERSENY, ESZTERGOM
Leányok: 33 kg: 1. Fáth Laura, 36 kg: 1. Sebők Kinga, 39 kg: 1. Nemes-Nagy Vivien, 42 kg: 1. Szabó Szonja, 46 kg: 1. Matyi Vivien, 50 kg: 1. Szenttamási Róza, 54 kg: 1. Vizi Flóra, 58 kg: 1. Elekes Enikő, 62 kg: 1. Újfalvi Lili, 66 kg: 1. Balogh Pálma, +66 kg: 1. Berregi Bernadett.
Fiúk: 38 kg: 1. Mizsei Zoltán, 41 kg: 1. Lévai Levente, 44 kg: 1. Takács Zsolt, 48 kg: 1. Kovács Gábor, 52 kg: 1. Ivan Csmir (ukrán), 57 kg: 1. Zurai Rajmund, 62 kg: 1. Déri Dominik, 68 kg: 1. Szinay Csaba, 75 kg: 1. Csörgő Áron (szlovákiai), 85 kg: 1. Varsányi László, +85 kg: 1. Tóth Zsombor.

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.04.22 15:03:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Czipó Vivien ötszörös utánpótlás Európa-bajnok dartsversenyzőt senkinek sem kell bemutatni a sportág hazai rajongóinak körében. Mostantól azonban a nemzetközi elit tagjai is alighanem megjegyzik majd a 17 éves versenyző nevét, miután a második helyen végzett a németországi Kalkarban rendezett rangos BDO-WDF verseny 112 fős felnőttmezőnyében.

2018.04.20 22:33:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Őrült meccseknek lehettünk tanúi a labdarúgó UEFA Ifjúsági Liga nyoni elődöntőjében. Előbb a Chelsea harcolta ki a fináléba jutást, miután 2−2-es rendes játékidőt követően a tizenegyesekben búcsúztatta a Porto gárdáját. A Manchester City és a Barcelona párharca kilenc gólt hozott, a katalánok 5−4-re diadalmaskodtak. A döntőt hétfőn rendezik.

2018.04.19 12:23:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Parádés szezont fut az egriek 17 éves kézilabdázója, Tóth Rajmond. Az ígéretes irányító már 168 gólt szerzett az ifjúsági bajnokság 2017/18-as évadjában. Honlapunknak beszélt klubjáról, a korosztályos válogatottról és a céljairól is.

2018.04.07 08:33:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Berlinben ma kezdődik az ifjúsági cselgáncsozók Európa-kupája, amelyen tavaly olyan erős mezőny gyűlt össze, hogy több magyar reménység is érem nélkül maradt. Bíró Norbert szerint valamelyest azért gyengébb lesz a verseny, mint az egy évvel ezelőtti, és reméli sikeresebben zárják versenyzőink a megméretést, mint 2017-ben.

2018.04.04 21:03:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Ismét Pusztai Lizáról szólt a kardozók versenye, a BVSC-Zugló versenyzője bronzérmet nyert a junior-világbajnokságon Veronában. A 17 éves, még kadétkorú versenyző ezzel ötödik érmét szerezte meg az idei korosztályos világversenyeken. A fiúk közül klubtársa, Nagy Martin szerepelt a legjobban, ő a 27. helyen végzett.