utanpotlassport.hu 2018.01.14 18:17 Frissítve: 2018.01.14 18:39

Autó: Benyó Máté 16 évesen kinőtte a Swift-kupát?

Rutinos Suzuki-kupásként feljebb szeretne lépni a túraautózás ranglétráján, miután bronzérmes lett a márka Európa-kupájában a Mol Új Európa Alapítvány által támogatott Benyó Máté. Az elmúlt idényéről és a terveiről kérdeztük a 16 éves autóversenyzőt.

Majer Dániel A harmadik helyen végzett a Swift Cup Europe összetett pontversenyében, második lett az autós gyorsasági országos bajnokság kis túraautó kategóriájában, valamint megnyerte az előbbi sorozat juniorértékelését. Ez a 16 éves autóversenyző, a Mol Új Európa Alapítvány támogatását zsinórban harmadszor elnyerő Benyó Máté 2017-es mérlege.

Máté a tavaly nyert trófeákkal

Máté a tavaly nyert trófeákkal

Három évesen quaddal kezdte, majd megismerkedett a ralikrosszal és az autokrosszal is, míg végül a gyorsasági autóversenyzés mellett döntött. Benyó Máté még csak 16 éves, de már rutinos pilótának számít. A balszerencsés, a Suzuki Swift Cup Europe bajnokságban elért összetettbeli hetedik helyezéssel véget érő 2016-os éve után pedig tavaly javított, és harmadikként zárt, menet közben elhódítva a juniorértékelés első helyéért járó trófeát. Nem mellesleg, mintegy ráadásként pedig a magyar bajnokság – 1600 köbcentiméteres kategóriájában második lett.

„Elégedett vagyok, mert előzetesen is az első háromba kerülés volt a célom mindhárom kiírásban. Rengeteget tanultam a szezon során, és szerencsére jóval kevesebb technikai hibával szembesültem, mint egy évvel korábban. A fénypontot a Suzuki-kupa olasz versenye jelentette, amelyen sikerült futamot nyernem, a mélypont pedig Brnóban jött el, ahol az első versenyen ütköztem, és csak a mezőny végén értem be, majd másodjára ismét balesetbe keveredtem, aminek következtében kiestem. Addig holtversenyben a második helyen álltam a pontversenyben, de ott akkora hátrányt szedtem össze, hogy azt már nem tudtam ledolgozni” – summázza az akár még előkelőbb helyezéssel is kecsegtető idényét a tinédzser.

Hogy lesz-e lehetősége javítani, azt még ő maga sem tudja, hiszen már négy éve versenyez Suzukival, és bármilyen furcsán is hangzik, 16 éves korára kinőtte a sorozatot.

„Bár az összetett bajnoki cím hiányzik még a gyűjteményből, úgy érzem, hogy mostanra kicsit elveszítettem a motivációmat a Swift Cupban. Ezért a szüleimmel jelenleg igyekszünk feltérképezni az előrelépési lehetőségeket az idei szezonra. Az álmom a túraautó Európa-bajnokságot felváltó TCR Europe-széria, de arra egyelőre nagyon kevés az esély, mivel a Suzuki-kupához képest óriási a szakadék az anyagi ráfordítást illetően. Sokkal elképzelhetőbb, hogy a magyar bajnokságban tudok indulni TCR-es versenyautóval, de a ralikrossz is felvetődött már bennem. Aztán lehet, hogy a végén még egy évet lehúzok a Suzukival, ki tudja” – vázolja az opciókat Máté, aki, noha semmiképpen sem mondható öregnek, már több, feltörekvő fiatalt is mentorál, így minden bizonnyal így is, úgy is jelen lesz a Suzuki-kupa futamain.

Persze, az igazi az lenne, ha mindeközben az emlegetett TCR-es autóval maga is versenyezne. Abba már belekóstolhatott, milyen lenne a nagyobb, erősebb gépet terelgetni a pályán, miután a csapattulajdonos Zengő Zoltántól az év közben ígéretet kapott arra, hogy az utolsó suzukis versenyhétvégét követően kipróbálhatja György Anett Seatját.

„Tesztnek nem mondanám, hiszen már estefele, mindössze néhány kört kaptam a Hungaroringen, de az is hatalmas élmény volt, és nagyon hálás vagyok érte. Szinte egyből otthon éreztem magamat az autóban, a negyedik körben pedig megfutottam az egyik legjobb időt, amelyet azon a hétvégén Seattal elértek. Zengő Zoltán is gratulált, ez a kis kaland pedig feltette a pontot a tavalyi évemre.”

Az ideire pedig minden bizonnyal az tenné fel, ha nem csak tesztelné, hanem versenyeken is használhatná a Seatot a Mol Új Európa Alapítvány támogatását a talán minden más sportágnál költségesebb autósportban a versenyekre történő utazásra fordító Máté.

További korosztályos hírek AUTÓSPORTBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.06.03 09:13:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A korlátozások enyhítésével kijelenthető, hogy – bár szigorú ellenőrzés mellett – újraindult a sportélet hazánkban. Lássuk, miként „rajtoltak” az utánpótlássport legjobbjai!

2020.05.30 15:13:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Borussia Dortmund 19 éves norvég csatárzsenije, Erling Braut Haaland 2019. május 30-án írta be magát először a futball történelemkönyvébe, amikor egymaga 9 gólt rúgott a hondurasi válogatott ellen a lengyelországi U20-as világbajnokságon.

2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.