utanpotlassport.hu 2018.01.26 13:58 Frissítve: 2018.01.26 14:04

Atlétika: itthon újoncbajnokságon, Pozsonyban ORV-n a fiatalok

Az újoncok országos bajnokságával indul a szezon, miközben a legjobb junior, ifjúsági és serdülő atléták Pozsonyban, az ORV-n versenyeznek. Az utóbbira a szokásosnál kisebb létszámú küldöttség utazik, a cél egyébként is a nemzetközi tapasztalatszerzés. A legfiatalabbak viadalára ezzel szemben olyan sok nevezés érkezett, hogy idén először a serdülőktől elválasztva, két napon át rendezik.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu A bőség zavarával szembesülnek a hétvégén fiatal atlétáink és edzőik, hiszen szombaton Pozsonyban rendezik a hagyományos fedett pályás Olimpiai Reménységek Versenyét, miközben Budapesten az újonc országos bajnokságon is eldördül a startpisztoly. S hogy Bécsben is éppen ezen a hétvégén randevúznak a térség legjobb felnőtt atlétái, az csak ráadás, igaz, csupán az ORV-s legidősebb, junior korosztályban.

A szerencsétlen egybeesés is közrejátszhat abban, hogy a korábbi évekhez képest szerényebb küldöttség képviseli színeinket a V4-ek hagyományos egynapos, szomszédolós viadalán. A korábbi években az ötven fős csapat sem volt ritka, az idén viszont csak 30-35 nevezés érkezett a szövetségbe.

Idén is a pozsonyi  ELAN-csarnok ad otthont az atléták fedett pályás ORV versenyének Fotó: MASZ/Lengyák György

Idén is a pozsonyi ELAN-csarnok ad otthont az atléták fedett pályás ORV versenyének  •  Fotó: MASZ/Lengyák György

Bár a küldöttséget vezető Kálmán Bálint szövetségi koordinátor szerint a valós létszámról csak a helyszínen lesznek pontos információi, az már most biztos, hogy magyar részről nem lesz rekordszámú résztvevője a programnak, amelyben három korosztály, a junior, az ifjúsági és a serdülő méri össze tudását:
− A verseny teljesen nyílt, ezért a Pozsonyhoz közel fekvő térségekből az utolsó pillanatban is nevezhettek atléták, akikről esetleg nem tudunk. A gyerekek nagy részének ez lesz az első fedett pályás versenye, ennek ellenére az a tapasztalatunk, hogy sokan kezdik jó eredményekkel az idényt. Ezen a versenyen nem ritkák az egyéni és országos csúcsok, ami azt mutatja, hogy vannak, akik igen jó munkát végeztek a téli alapozás idején. Egyébként pedig a fiatal gyerekek esetében normális, hogy folyamatosan fejlődnek, így az idény kezdetén is előrukkolhatnak nem várt eredményekkel. Általánosságban azonban nem a teljesítményen lesz a hangsúly, hiszen ez a felkészülés első állomása, a nemzetközi tapasztalatszerzés a legfontosabb, különösen a legkisebbeknek. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy kisgyerekekről van szó, nekik a közös utazás, az ismeretlen város, az ismeretlen ország új élményeket és motivációkat adhat, megtörve az edzések monotonitását. A személyes tapasztalatom szerint a fiatalok szeretik az ORV-t, és ez talán az eredményeken is meglátszik.

Miközben a 18 és 12 év közöttiek Pozsonyban mérkőznek a szomszédos országok hasonlókorú legjobb atlétáival, a magyar szövetség az első idei versenyét rendezi meg a BOK-csarnokban, s nem véletlenül a legfiatalabb utánpótláskorú versenyzőknek. Az újoncok fedett pályás országos bajnokságán a versenyrendszerbe belépő legfiatalabb korosztály, vagyis a 2005-ben születettek indulhatnak, s idén rendezik először külön, ráadásul két nap alatt.

− Az utánpótlás-nevelési koncepciónk egyik fontos tétele, hogy egyetlen érdeklődő gyermeket sem akarunk elveszíteni, ezért született ez a döntés – magyarázta a szövetség utánpótlás-szakreferense, Lengyák György. – Az utóbbi években növekszik a fiatalok érdeklődése a sportág iránt, ami egyértelműen a Sport XXI. program egyik eredménye, s az ő lelkesedésüket szeretnénk megőrizni azzal, hogy inkább több versenyt rendezünk, de egyetlen nevezést sem utasítunk vissza. Tavaly még a serdülőkkel együtt rendeztük az újonc ob-t, s már akkor túl zsúfoltnak éreztük a programot. Az idén aztán nevezés is több érkezett, így egyértelmű volt a döntés.

A számok magukért beszélnek. A fiúk mezőnyében 217, a lányok között 317 újonc adta le a nevezését a bajnokságra. Előbbieknél kilenc, utóbbiaknál pedig tizennégy váltó méri össze erejét. A Sport XXI. program utóbbi három évének statisztikáját megnézve hasonló növekedést tapasztalhatunk. Míg 2015-ben 7563, 2016-ban 8901, 2017 pedig már 10140 rajthoz állást regisztráltak országszerte. A bázisteremtő kölyökatlétikai program sikere pedig szerencsére a legfiatalabb versenyzők, az újoncok számán is érzékelhető. A kétnapos rendezést azonban ezen túl szakmai okok is indokolják. Az utánpótlás-versenyeken bevezetett korlátozások szellemében az újoncoknál különösen fontos volt, hogy ne induljanak egymás után több megterhelő számban, maradjon elegendő idejük a pihenésre. S ha ez másképp nem megy, inkább széthúzták a programot.

Az újonc ob-t Lengyák György utánpótlás-szakreferens nyitja meg szombaton délelőtt, s ezzel a MASZ éves és fedett pályás szezonja egyaránt megkezdődik.

Egyéb korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".