utanpotlassport.hu 2018.01.11 10:23 Frissítve: 2018.01.11 10:25

Atlétika: az utánpótlás-korosztályok versenyeztetése 2018-ban

Az EYOF-on szép sikereket elért atlétáknak idén az ifjúsági olimpia lesz a legfontosabb esemény. Buenos Aires-be azonban a győri U18-as, kvalifikációs Európa-bajnokságon keresztül vezet az út. A legjobb U23-asok a felnőtt kontinensviadalon vesznek majd részt, az U20-asok pedig Finnországba, világbajnokságra utaznak. Lengyák György utánpótlás-szakreferens fontosnak tartja ezeket a versenyeket, ám a fiatal atléták egészségügyi alapszűrését és technikai képzését még inkább.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu Sikeresség szempontjából a győri EYOF volt utánpótláskorú atlétáinknak 2017 csúcspontja. Az idén nem lesz újabb fesztivál, helyette az ifjúsági olimpia a korosztály nagy próbája. A Buenos Aires-i esélyekről túl sokat azonban még nem lehet mondani, hiszen oda a győri U18-as kontinensviadalon keresztül vezet az út. Az európai kvalifikációs helyekért ott csatázhatnak az ifjúsági korú atléták.

Éppen ezért Lengyák György utánpótlás-szakreferens szerint ebben a korosztályban elsősorban az Eb-re készülnek, az ifjúsági olimpiáig még nemigen tekintenek előre:
A pontos keretszámokat még nem ismerjük, de a négy évvel ezelőtti adatok azért sok mindent elárulnak. Vannak olyan számok, amelyekben akkor például egyetlen hely jutott kontinensünknek, mint mondjuk a háromezer méteres síkfutásban. Ebből logikusan következik, hogy a kvótáért meg kell nyerni az ifjúsági Európa-bajnokságot. De kalapácsvetésben például tíz európai helyet osztottak ki. Ez nekünk akár jó is lenne, ha nem egyben határozták volna meg az országonkénti résztvevők számát. Ezért nem tudok semmilyen jóslásba bocsátkozni. Mi annyit tehetünk, hogy a lehető legjobban felkészülünk a győri kontinensviadalra, s aztán meglátjuk, mire lesz elegendő. Az Eb-n országonként két versenyző indulhat, és gyakorlatilag a tavalyi EYOF-korosztályról van szó. Reményeim szerint nyolc-tíz versenyzőnk lehet döntős, a dobogóra pedig két-három atlétánknak lehet esélye. Mindenképpen nagy előny, hogy hazai pályán versenyezhetünk, amit ki kell használnunk.

Rivasz-Tóth Norbert első felnőtt világversenye a tavalyi, londoni világbajnokság volt. Forrás:MASZ

Rivasz-Tóth Norbert első felnőtt világversenye a tavalyi londoni világbajnokság volt.  •  Forrás:MASZ

− A legidősebbeknek az idén nem rendeznek kontinensviadalt. Hol versenyezhetnek a huszonhárom éven aluliak?

− A korosztály legjobbjai a felnőtt Európa-bajnokságon kapnak majd lehetőséget; Halász Bencére, Kozák Lucára, Rivasz-Tóth Norbertre, Gyurátz Rékára, Récsey Ritára és Venyercsán Bencére gondolok elsősorban. Nekik ez ugyanis reális alternatíva. A többiek a júliusi lengyelországi válogatott viadalra készülhetnek. A következő korosztálynak, vagyis a  junioroknak viszont rendeznek világbajnokságot mégpedig júniusban Tamperében. A nevezési szintek nagyon erősek, ezért senkinek sem szeretnék a vállára felesleges terheket tenni azzal, hogy név szerint megnevezem. Nyolc-tíz versenyzőnknek van reális esélye az indulásra, közülük pedig hárman-négyen lehetnek döntőben. Ha sikerülne egy dobogós helyezést elcsípni, akkor már nagyon elégedett lennék. Tavaly a korosztályban kontinensviadalt rendeztek, ahol egyetlen érmet szereztünk. Ennek fényében látható, hogy nem lesz könnyű dolgunk. Szerencsére a húsz éven aluli korosztálynak is lesz válogatott viadala, a cseh, a magyar, a lengyel a szlovén és a szlovák válogatott részvételével, úgyhogy a lemaradók is kipróbálhatják magukat nemzetközi küzdőtéren.

− Milyen általános célokat tűztek ki az új évre, s változtatnak-e az eddigi törekvéseken?

− Folytatódik a versenyzőink tavaly megkezdett, általános egészségügyi szűrése, ami mindennek az alapja. Erre épül a technikai képzés, amit valamennyi szakágban nagyon fontosnak tarunk. Csak ezek után következnek a versenyek. Célunk továbbra is az, hogy a tehetségből kiegyensúlyozott felnőtt versenyző legyen. Az utánpótlás-versenyeken bevezetett korlátozásaink is ennek szellemében születtek. A serdülők és ifik egy-két napos viadalon például legfeljebb három versenyszámban indulhatnak, a váltóval együtt. Az ifjúságiak négyszázas futószám után aznap már nem futhatnak. A serdülőkre ugyanez vonatkozik a háromszázas távra. Ezekben a kérdésekben nagyon szigorúak leszünk, mert az a feladatunk, hogy védjük fiatal atlétáink egészségét. Könnyítésképpen a versenyszámok összeállításában ezeket a tiltásokat maximálisan figyelembe fogjuk venni.

− Mindezzel kicsit szembemegy az ifjúsági olimpia, hiszen az csak októberben lesz, amikor az utánpótláskorú atléták szezonja már rég lezárult.

− Ez sajnos így van, nem tudunk változtatni rajta. Nagy feladat elé állítja az edzőinket, hiszen májusban a diákolimpiákkal megkezdődik a komoly versenyszezon. Nem tudom, hogyan lehet a fiatalok formáját októberig kitolni, de megpróbáljuk. Mindenki tudja rólam, hogy nem támogatom azt, hogy a gyerekeket fiatal korban túlhajtsuk. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, a világ legjobb atlétái  juniorkorban ugyan már szerepeltek világbajnokságokon, de még nem nyertek. Kivételként csak Pars Krisztiánt említhetném. Baji Balázs pályája viszont igazol, hiszen utánpótláskorú versenyzőként ott volt ugyan a korosztályos viadalokon de nem jutott a dobogó közelébe. Számomra ő a követendő példa, felnőttként kell a csúcsra jutni!

Egyéb korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.06.03 09:13:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A korlátozások enyhítésével kijelenthető, hogy – bár szigorú ellenőrzés mellett – újraindult a sportélet hazánkban. Lássuk, miként „rajtoltak” az utánpótlássport legjobbjai!

2020.05.30 15:13:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Borussia Dortmund 19 éves norvég csatárzsenije, Erling Braut Haaland 2019. május 30-án írta be magát először a futball történelemkönyvébe, amikor egymaga 9 gólt rúgott a hondurasi válogatott ellen a lengyelországi U20-as világbajnokságon.

2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.