HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.01.11 10:23 Frissítve: 2018.01.11 10:25

Atlétika: az utánpótlás-korosztályok versenyeztetése 2018-ban

Az EYOF-on szép sikereket elért atlétáknak idén az ifjúsági olimpia lesz a legfontosabb esemény. Buenos Aires-be azonban a győri U18-as, kvalifikációs Európa-bajnokságon keresztül vezet az út. A legjobb U23-asok a felnőtt kontinensviadalon vesznek majd részt, az U20-asok pedig Finnországba, világbajnokságra utaznak. Lengyák György utánpótlás-szakreferens fontosnak tartja ezeket a versenyeket, ám a fiatal atléták egészségügyi alapszűrését és technikai képzését még inkább.

HIRDETÉS

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu Sikeresség szempontjából a győri EYOF volt utánpótláskorú atlétáinknak 2017 csúcspontja. Az idén nem lesz újabb fesztivál, helyette az ifjúsági olimpia a korosztály nagy próbája. A Buenos Aires-i esélyekről túl sokat azonban még nem lehet mondani, hiszen oda a győri U18-as kontinensviadalon keresztül vezet az út. Az európai kvalifikációs helyekért ott csatázhatnak az ifjúsági korú atléták.

Éppen ezért Lengyák György utánpótlás-szakreferens szerint ebben a korosztályban elsősorban az Eb-re készülnek, az ifjúsági olimpiáig még nemigen tekintenek előre:
A pontos keretszámokat még nem ismerjük, de a négy évvel ezelőtti adatok azért sok mindent elárulnak. Vannak olyan számok, amelyekben akkor például egyetlen hely jutott kontinensünknek, mint mondjuk a háromezer méteres síkfutásban. Ebből logikusan következik, hogy a kvótáért meg kell nyerni az ifjúsági Európa-bajnokságot. De kalapácsvetésben például tíz európai helyet osztottak ki. Ez nekünk akár jó is lenne, ha nem egyben határozták volna meg az országonkénti résztvevők számát. Ezért nem tudok semmilyen jóslásba bocsátkozni. Mi annyit tehetünk, hogy a lehető legjobban felkészülünk a győri kontinensviadalra, s aztán meglátjuk, mire lesz elegendő. Az Eb-n országonként két versenyző indulhat, és gyakorlatilag a tavalyi EYOF-korosztályról van szó. Reményeim szerint nyolc-tíz versenyzőnk lehet döntős, a dobogóra pedig két-három atlétánknak lehet esélye. Mindenképpen nagy előny, hogy hazai pályán versenyezhetünk, amit ki kell használnunk.

Rivasz-Tóth Norbert első felnőtt világversenye a tavalyi, londoni világbajnokság volt. Forrás:MASZ

Rivasz-Tóth Norbert első felnőtt világversenye a tavalyi londoni világbajnokság volt.  •  Forrás:MASZ

− A legidősebbeknek az idén nem rendeznek kontinensviadalt. Hol versenyezhetnek a huszonhárom éven aluliak?

− A korosztály legjobbjai a felnőtt Európa-bajnokságon kapnak majd lehetőséget; Halász Bencére, Kozák Lucára, Rivasz-Tóth Norbertre, Gyurátz Rékára, Récsey Ritára és Venyercsán Bencére gondolok elsősorban. Nekik ez ugyanis reális alternatíva. A többiek a júliusi lengyelországi válogatott viadalra készülhetnek. A következő korosztálynak, vagyis a  junioroknak viszont rendeznek világbajnokságot mégpedig júniusban Tamperében. A nevezési szintek nagyon erősek, ezért senkinek sem szeretnék a vállára felesleges terheket tenni azzal, hogy név szerint megnevezem. Nyolc-tíz versenyzőnknek van reális esélye az indulásra, közülük pedig hárman-négyen lehetnek döntőben. Ha sikerülne egy dobogós helyezést elcsípni, akkor már nagyon elégedett lennék. Tavaly a korosztályban kontinensviadalt rendeztek, ahol egyetlen érmet szereztünk. Ennek fényében látható, hogy nem lesz könnyű dolgunk. Szerencsére a húsz éven aluli korosztálynak is lesz válogatott viadala, a cseh, a magyar, a lengyel a szlovén és a szlovák válogatott részvételével, úgyhogy a lemaradók is kipróbálhatják magukat nemzetközi küzdőtéren.

− Milyen általános célokat tűztek ki az új évre, s változtatnak-e az eddigi törekvéseken?

− Folytatódik a versenyzőink tavaly megkezdett, általános egészségügyi szűrése, ami mindennek az alapja. Erre épül a technikai képzés, amit valamennyi szakágban nagyon fontosnak tarunk. Csak ezek után következnek a versenyek. Célunk továbbra is az, hogy a tehetségből kiegyensúlyozott felnőtt versenyző legyen. Az utánpótlás-versenyeken bevezetett korlátozásaink is ennek szellemében születtek. A serdülők és ifik egy-két napos viadalon például legfeljebb három versenyszámban indulhatnak, a váltóval együtt. Az ifjúságiak négyszázas futószám után aznap már nem futhatnak. A serdülőkre ugyanez vonatkozik a háromszázas távra. Ezekben a kérdésekben nagyon szigorúak leszünk, mert az a feladatunk, hogy védjük fiatal atlétáink egészségét. Könnyítésképpen a versenyszámok összeállításában ezeket a tiltásokat maximálisan figyelembe fogjuk venni.

− Mindezzel kicsit szembemegy az ifjúsági olimpia, hiszen az csak októberben lesz, amikor az utánpótláskorú atléták szezonja már rég lezárult.

− Ez sajnos így van, nem tudunk változtatni rajta. Nagy feladat elé állítja az edzőinket, hiszen májusban a diákolimpiákkal megkezdődik a komoly versenyszezon. Nem tudom, hogyan lehet a fiatalok formáját októberig kitolni, de megpróbáljuk. Mindenki tudja rólam, hogy nem támogatom azt, hogy a gyerekeket fiatal korban túlhajtsuk. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, a világ legjobb atlétái  juniorkorban ugyan már szerepeltek világbajnokságokon, de még nem nyertek. Kivételként csak Pars Krisztiánt említhetném. Baji Balázs pályája viszont igazol, hiszen utánpótláskorú versenyzőként ott volt ugyan a korosztályos viadalokon de nem jutott a dobogó közelébe. Számomra ő a követendő példa, felnőttként kell a csúcsra jutni!

Egyéb korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.07.18 12:45:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Felcsútra szerződött a magyar futball egyik legnagyobb ígérete, Kiss Tamás. A 17 esztendős támadó 4 gólt szerzett a mögöttünk hagyott NB I-es évadban, emellett a Haladás U19-es együttesével bajnoki címet ünnepelhetett. Habár meghatározó európai klubok − így a Sahtar Donyeck, vagy éppen a Besiktas − is csábították, a korosztályos-válogatott játékos szerint még nem jött el a külföldi folytatás ideje.

2018.07.17 16:26:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Ismét megtelik élettel a Duna Aréna. Bár éremesélyesünk nincs, de a számok többségében összejöhet a döntő a hazai rendezésű junior műúszó-világbajnokságon – bizakodnak a sportág kedvelői.

2018.07.07 09:25:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Aranyérmes lett a leány U16-os kézilabda-válogatott a svédországi nyílt Európa-bajnokságon. A magyar csapat valamennyi mérkőzését megnyerte a göteborgi kontinensviadalon, a döntőben hosszabbításban múlta felül a franciákat (31–30).

2018.07.01 21:35:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bámulatos! ‒ ezzel a jelzővel lehet leginkább leírni azt a hangulatot, amely a szurkolókkal megtelt debreceni Főnix Csarnokba költözött, ugyanis a hajdúsági városban rendezik a női U20-as kézilabda-világbajnokságot. Az első napon a hivatalos nyitóünnepség után ‒ a világhírű 2Cellos lenyűgöző előadásával megkoronázva ‒ a nyitómérkőzésen a magyar játékosok kápráztatták el a közönséget; nehézkesen ugyan, de végül 27‒24-re legyőzve Brazíliát.

2018.06.19 21:05:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Lezajlott a sportlövők ESC ifjúsági liga döntőjének kvalifikációja Innsbruckban, melynek során a magyar korosztályos válogatott a nyugati régió hatos mezőnyében küzdött meg Ausztria, Franciaország, Csehország, Olaszország és Szlovénia együttesével. Puskában sikerrel vették az akadályt a magyar fiatalok, és első helyen jutottak be az októberi fináléba, pisztolyban viszont nem sikerült a bravúr.

HIRDETÉS
HIRDETÉS