Atlétika: Kozák Luca már az idénynyitón remekelt 60 m gáton

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.24. 09:24
Címkék
Kozák Luca nagyszerű idővel (8.17) ért célba a női 60 méteres gátfutásban a hétvégi idénynyitó régiós atlétikai bajnokságon. Idén az U23-as korosztályban nem rendeznek világversenyt, így a 21 éves debreceni atlétának a felnőttek között kell indulnia. Bár tudja, hogy ez még nem az ő súlycsoportja, örömmel készül az erőpróbára. Ráadásul itthon is jók az ellenfelek, ami megkönnyíti a felkészülést.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huNemcsak önmagát, de edzőjét, Suba Lászlót is meglepte a hétvégén Kozák Luca. A budapesti szövetség idénynyitó régiós bajnokságán mindössze három századmásodperccel maradt el a fedett pályás felnőtt-világbajnokság szintidejétől a 60 méteres gátfutásban. Első nekifutásra ez több, mint biztató. Még akkor is, ha a debreceni leány a tavalyi idejével már zöld utat kapott a birminghami vb-re.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huNemcsak önmagát, de edzőjét, Suba Lászlót is meglepte a hétvégén Kozák Luca. A budapesti szövetség idénynyitó régiós bajnokságán mindössze három századmásodperccel maradt el a fedett pályás felnőtt-világbajnokság szintidejétől a 60 méteres gátfutásban. Első nekifutásra ez több, mint biztató. Még akkor is, ha a debreceni leány a tavalyi idejével már zöld utat kapott a birminghami vb-re.

Kozák Luca szerint a gyorsaság már megvan és a technika is rendben a felnőtt-világbajnokságra
Kozák Luca szerint a gyorsaság már megvan és a technika is rendben a felnőtt-világbajnokságra

Kozák Luca szerint a gyorsaság már megvan és a technika is rendben a felnőtt-világbajnokságra

A 21 éves futó a kora alapján idén még az U23-as korosztályos világversenyeken indulhatna. Ha lennének. De 2018-ban nem lesz ilyen alkalom, így nem marad más közeg, mint a felnőttmezőny, amelytől nem tart igazán, hiszen már belekóstolt a légkörbe. A korosztályváltás pedig amúgy sem lenne elkerülhető.

Az edzője, Suba László úgy gondolja, neki nagyobb gondot jelent mindez, mint a tanítványának:
„Szeretek minden évben változtatni az edzésprogramon, hogy a versenyzőim ne unják magukat halálra – mondja. – Így tettünk Lucával is, ezért idén kicsit másképp dolgozunk, mint tavaly. Valóban meglepett ezzel az idővel, ugyanis az elmúlt másfél hétben volt kis izomgörcse, amely miatt nem tudtunk százszázalékosan készülni. Ráadásul év elején vagyunk, ahogy nézem a versenytársak formáját, senki sincs jobb állapotban, sőt. A vébén az a célunk, hogy kettőt futhassunk, tehát meglegyen a középdöntő. Ugyanakkor azt is érzem, hogy nagyon nagyok az igények Lucával szemben. Pedig fiatal még, időre van szüksége ahhoz, hogy mindent kihozzon magából.”

Nem ez lesz az első felnőtt megmérettetése. Mégis úgy gondolja, a birminghami vb más lesz, mint a korábbiak. Egyszerűen azért, mert most már saját jogon indulhat, tavaly megfutotta a szintidőnek számító 8.14-et, amely egyébként az egyéni legjobbja. Így értékeli a helyzetet:
„Nagyon jó érzés így készülni, csak a gondosan felépített edzésprogramomra kell koncentrálnom, ami biztosan nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ilyen jó formában vagyok. Korábban görcsösen akartam a szinteket megfutni, ami egyáltalán nem tett jót lelkileg. Ami a hétvégét illeti, látszik, hogy nagyon jó úton járunk: megvan a gyorsaság és a technika is rendben. Most már nagyon tudatosan készülök, így azzal is tisztában vagyok, hogy ez még nem az én súlycsoportom. De ez egyáltalán nem veszi el a kedvemet, hiszen látom a fejlődésemet. A következő két hétben Franciaországba utazunk, ahol három viadalon is indulok, aztán jön az ob, utána pedig a vb.”

A debreceni atléta elégedett az eddig elvégzett, alapozó munkával, most már versenyekre van szüksége. És konkurenciára, amelyben szerencsére itthon sincs hiány. Sorok Klaudiával és Kerekes Grétával szinte tolják egymást előre. A legutóbbi összetartáson például, egyik gyakorlatként tízszer százakat futottak, ami ilyen jó mezőnyben bizony nem kis feladat.

„A vége már nagyon fájt. De nem adtam fel, mert láttam, hogy a többiek még bírják. Aztán amikor abbahagytuk kiderült, hogy ők is azért folytatták, mert nem akartak kilógni a sorból. Nagy szerencse, hogy így tudjuk motiválni egymást.”

További korosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik