utanpotlassport.hu 2018.01.12 15:30 Frissítve: 2018.01.12 16:01

A hónap műhelye-díjátadó: Pénzügyőr-birkózók a középpontban

Novemberi teljesítménye elismeréseként a Pénzügyőr SE birkózószakosztálya érdemelte ki a Decathlon, a MOB és az Utanpotlassport.hu által alapított A hónap műhelye elismerést, és a félmillió forintos díjat. A közönségdíjat és a vele járó százezer forintos vásárlási utalványt a Törekvés SE vívószakosztálya nyerte.

Munkatársunktól –utanpotlassport.hu Először jártak a Magyar Olimpiai Bizottság székházában a MOB, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu által alapított A hónap műhelye díj átadóján a győztes Pénzügyőr SE képviselői, akik a novemberi teljesítményükért érdemelték ki a díjat és az azzal járó, félmillió forintos Decathlon sportszervásárlási utalványt. A sportág azonban gyakori vendége volt az eddigi ünnepségeknek, hiszen négy alkalommal is birkózókhoz került az elismerés. Az 59. díjátadón győzedelmeskedő  fővárosi klub két versenyzője nagyszerűen szerepelt a lengyelországi Bydgoszczban rendezett első, vagyis sportágtörténeti U23-as világbajnokságon. Az első napon a kötöttfogás 85 kg-os súlycsoportjában Szilvássy Erik világbajnok, míg 71 kilóban Fritsch Róbert ezüstérmes lett. A két érem rangját emelte, hogy a verseny további öt napján több magyar már nem állhatott fel a dobogóra. A szakosztály ugyanakkor remekül megrendezte a szabadfogású juniorbajnokságot, amelynek a pontversenyét meg is nyerte. Ezenkívül a felnőtt-csapatbajnokságon, az Extraligában túlnyomórészt fiatalokból álló csapattal végeztek a második helyen.

A hónap műhelye díjazottjai és díjátadói Fotó: Szalmás Péter/MOB

A hónap műhelye díjazottjai és díjátadói  •  Fotó: Szalmás Péter/MOB

A közönségdíjat, s vele a százezer forint értékű utalványt a Törekvés SE vívószakosztálya érdemelte ki, amely korábban már A hónap műhelye díjat is elnyerte.

Ezúttal is sok jelölés érkezett szerkesztőségünkbe a sportszervezetektől, a szakemberektől és a sportkedvelőktől. A szavazólapra felkerült öt műhelyt a MOB, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu képviselői alkotta kuratórum választotta ki a jelöltek teljesítménye alapján. A helyezésekről a kuratórium és a közönség közösen döntött.

A MOB székházában megtartott átadó ünnepségen Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője köszöntötte a résztvevőket, kiemelve, hogy a Pénzügyőr SE a harmadik birkózóműhely, amely nyerni tudott ebben a nemes versengésben ( (korábban a Dorog kétszer, az ESMTK egyszer lett első). Külön üdvözölte a Törekvés SE vívószakosztályának képviseletében megjelent Beliczay Sándor mesteredzőt, aki éppen előző este nyerte el sorozatban immár második alkalommal „Az év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője” címet.

A házigazda MOB nevében Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója köszöntötte a résztvevőket, és az aktualitásnál maradva, ő is üdvözölte az „Az év sportolója” díjátadó kapcsán a Törekvés SE kiváló szakemberét. Az előző napi történésekkel párhuzamot vonva említette a Magyar Diáksport Szövetség díjátadó gáláját, valamint az októberben Budapesten megrendezésre kerülő birkózó-világbajnokságot. Előző kapcsán azt említette, hogy milyen fontos már iskoláskorban a testedzés, utóbbinál pedig arra utalt, hogy a győztes Pénzügyőr SE fiataljai idén talán még nézőként vesznek részt a magyarországi vb-n, ám hamarosan már versenyzőként is ott lehetnek. „Az év sportolója” gálaműsora ugyanakkor hosszútávú tervezésre is ösztönözheti a fiatalokat, megerősítve őket abban, hogy egyszer ők is eljuthatnak a legjobbak közé.

Pósfai Gábor, a Decathlon Magyarország ügyvezető igazgatója a köszöntőjében azt emelte ki, hogy két olyan sportág képviselteti magát a díjátadón, amely többször is a győztesek között volt. Ezek az utánpótláskorban elért eredmények pedig gyakorlatilag az előszelét jelentik a későbbi felnőttsikereknek. A Decathlon a jövőben is partnere marad a magyar sportnak, légyen szó fogyatékos vagy ép sportolókról, fiatalokról vagy idősebbekről.

Farkas Tibor, a birkózószövetség főtitkára arról beszélt, hogy a birkózás és a vívás rokon, hiszen mindkettő küzdősport.

Pósfai Gábor, a Decathlon Magyarország ügyvezető igazgatója, Fábián László a MOB sportigazgatója és Szabó Károly a Pénzügyőr SE birkózószakosztályának vezetője Fotó:Szalmás Péter/MOB

Pósfai Gábor, a Decathlon Magyarország ügyvezető igazgatója, Fábián László a MOB sportigazgatója és Szabó Károly, a Pénzügyőr SE birkózószakosztályának vezetője (balról jobbra)   •  Fotó:Szalmás Péter/MOB

Kiemelte a Pénzügyőr SE integráló szerepét, hiszen olyan szakosztályokat hozott össze, amelyek a perifériára szorultak, s önállóan már nem voltak életképesek. Szilvássy Erikről elmondta, hogy ő már amolyan „kis világbajnoknak” is nevezhető, hiszen az U23-as kategória az utolsó lépcsőfok a felnőttek közé. Beszélt a korosztályváltás nehézségeiről is, hiszen az új súlycsoportjában, a 87 kg-ban az Európa-bajnok Lőrincz Viktorral kell felvennie a harcot, miközben mögötte is tehetséges fiatalok érkeznek. A konkurenciaharc ugyanakkor erősíti is a sportágat, s ezért bíznak abban, hogy itt talán érmes versenyzőnk is lesz Tokióban. A huszadik olimpiai aranyérmére vár a sportág, de abban is reménykednek, hogy Az év műhelye versengésben is befuthat birkózószakosztály végső győztesként.

A díjazottak részéről Szabó Károly, a Pénzügyör SE birkózószakosztályának vezetője arról beszélt, hogy már a jelölés is meglepte őket, és soha nem gondolták volna, hogy ilyen hamar sikeres lesz az „másik út” amelyet ők választottak. Egyesületükben ugyanis arra a 99 százalékra is figyelnek, amelynek a tagjai soha nem lesznek világbajnokok. Nekik kínálnak teljes életet azzal, hogy a sportpályafutásuk utáni beilleszkedésüket legalább olyan fontosnak tartják, mint a mindennapi edzést. A klubban kiváló a csapatszellem és az 1 százalékot kitevő bajnokokat, mint amilyen Szilvássy Erik és Fritsch Róbert, szinte egy emberként követi és támogatja a többség. A klubban dolgozó nyolc edző több száz gyermekkel foglalkozik nap mint nap, s mindenkinek jut a kezdőcsoportokból is, hiszen náluk mindenki egyformán fontos.

A közönség kedvencei a korábban A hónap műhelye díjat is elnyert Törekvés SE vívói lettek. Képviseletükben Beliczay Sándor elmondta, hogy náluk is hasonló szellemben nevelik a gyerekeket, nemcsak az érmeket tartják fontosnak, de a dobogóig vezető utat is. A szakosztály kiemelkedő utánpótláskorú versenyzője, Pásztor Flóra tizenkilenc éves létére megnyerte az országos felnőtt tőrvívóbajnokságot, a férfiak között pedig a 21 éves Dósa Dániel hajtott végre hasonló bravúrt, míg a  zömében  fiatalokból álló női csapat nyerni is tudott. A Törekvés SE-ben nagy becsben tartják a korábbi A hónap műhelye díjat, az azt bizonyító emlékplakettet a vívóterem bejáratánál helyezték el.

A szavazás végeredményét ITT találhatják.

További korosztályos híreink BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

További korosztályos híreink VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

A hónap műhelye díj természetesen folytatódik, január 5-ig lehetett a decemberi  teljesítmények alapján jelölni.

A közönségszavazás január 12-én kezdődik.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.11.26 14:58:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Nagyszerű szezont zártak idén a korosztályos nyílt vízi úszók. A most kijelölt ifjúsági válogatottba még az idei eredmények alapján kerültek a versenyzők, ám a tavasz végi válogatóversenyek alaposan átrendezhetik a világversenyekre készülő csapatot. Gellért Gábor szakágvezető szerint a felkészülésükben annyi lesz a változás, hogy több felnőtt Európa-kupán is „mély vízbe” dobnák a fiatalokat.

2017.11.14 13:14:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (EHF) sem ment el szó nélkül az FTC fiatal játékosainak kiváló teljesítménye mellett: a 18 éves Márton Grétát a forduló újoncának választották a Vardar Szkopje elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés után.

2017.10.04 15:21:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Kedvezően fogadta a szakma a szövetség által meghirdetett utánpótlás-reformokat. A Postás SE női tornaszakosztályában utánpótlásedzőként tevékenykedő Bozi András szerint jó irányba mutatnak az újítások. A koncepció kidolgozását irányító Jordanov Zoltánnal rendszeres kapcsolatban állnak, így a megvalósításban nem számítanak nagyobb nehézségekre. Az egyesület a napokban kisbuszt kapott a MTSZ-től, amely csökkenti a fiatalok utaztatásával járó költségeket.

2017.10.02 14:29:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 11. fordulójában 620 perc jutott hét, fiatalszabályba tartozó játékosnak, összességében nem tapasztaltunk semmi meglepőt: a Diósgyőrt leszámítva azok a klubok, amelyek eddig is lehetőséget biztosítottak az U20-as futballistáknak, ezúttal sem okoztak csalódást. Közülük kiemelkedik a Haladás, amely három fiatalt is a kezdőbe nevezett. Ezúttal csak öt csapatban jutott szóhoz 1997 után született játékos, ez pedig újabb negatív rekordot jelent. Örömteli viszont, hogy az Újpest 20 éves hátvédje, Pávkovics Bence megszerezte első élvonalbeli gólját.

2017.09.29 17:48:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bár 2-0-ra is vezetett, végül döntetlent ért el a Budapest Honvéd-MFA U19-es együttese az FK Szutjeszka otthonában, az UEFA Ifjúsági Liga első fordulójában. Simon Miklós elégedett volt csapata játékával, és szerinte minden esély megvan arra, hogy kiharcolják a továbbjutást a Bozsik Stadionban.