3x3-as kosár, U18-as Ek: a magyar leánycsapat hódította el az aranyérmet

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.04. 00:32
Címkék
Hibátlan teljesítménnyel menetelt végig a Debrecenben megrendezett 3x3-as U18-as Európa Kupán a magyar leányválogatott. A döntőben Oroszország együttesét győzte le. A csapat edzője, Földi Attila szerint az akarat volt a siker kulcsa. A fiúválogatott elvesztette az eső miatt vasárnapra napolt utolsó csoportmérkőzését Észtország ellen, így nem jutott döntőbe.

Gy. Szabó CsillaHiába borította fel a debreceni 3x3-as U18-as Európa Kupa programját többször is az eső, a magyar leánycsapatot nem lehetett megállítani. A legapróbb megingás nélkül menetelt a döntőig, ahol az utolsó percekben fordított csak a végig vezető orosz válogatott ellen, mégis azt kell mondani, a lányok pontosan tudták, mit akarnak. A végső győzelem nem a szerencse műve, még ha kívülről úgy is tűnt, hogy az oroszok irányítják a találkozót.Gy. Szabó CsillaHiába borította fel a debreceni 3x3-as U18-as Európa Kupa programját többször is az eső, a magyar leánycsapatot nem lehetett megállítani. A legapróbb megingás nélkül menetelt a döntőig, ahol az utolsó percekben fordított csak a végig vezető orosz válogatott ellen, mégis azt kell mondani, a lányok pontosan tudták, mit akarnak. A végső győzelem nem a szerencse műve, még ha kívülről úgy is tűnt, hogy az oroszok irányítják a találkozót.

„Többen is mondták a meccs után, nem bíztak abban, hogy fordítani tudunk. Én és a lányok azonban végig hittünk a győzelemben. Ez ilyen csapat, nem először történt meg velünk. A negyeddöntő előtt az volt az egyetlen, amit megígértem: küzdeni fogunk az utolsó másodpercig. Pontosan ez történt” − nyilatkozta honlapunknak a csapat edzője, Földi Attila.

A csapat edzője Földi Attila és a torna legjobb játékosa Tóth Orsolya Forrás: FIBA
A csapat edzője Földi Attila és a torna legjobb játékosa Tóth Orsolya Forrás: FIBA

A csapat edzője Földi Attila és a torna legjobb játékosa Tóth Orsolya  •  Forrás: FIBA

Pedig már a negyeddöntő első mérkőzésén, a nagy rivális franciák ellen izgalmasan kezdődött a csapat menetelése. Három perc után 5-0 volt a magyar gárdának, de a gallok észbe kaptak, és 8-9-re fordítani tudtak. Aztán drámai küzdelemben egyetlen ponttal, 11-10-re nyert a csapatunk.

Ekkor jött az esőszünet és a csapatok átköltöztek az Oláh Gábor utcai sportcsarnokba. És jöttek a vb-ezüstérmes cseheket búcsúztató hollandok is, akik ellen nem volt szükség izgalmas végjátékra. Végig 3-4 pontos előnyben volt a magyar gárda, s meggyőző 14-9-es győzelemmel biztosította helyét a döntőben. A fináléban pedig nem más volt az ellenfél, mint az az Oroszország, amelytől kikaptunk a vb bronzmeccsén.

Az első pontot Jáhni Zsófia szerezte, s ez volt az egyetlen pillanat – a végét leszámítva –, amikor a magyar válogatott vezetni tudott. A magasabb éserősebboroszok azonnal fordítottak, és végig tartották az előnyüket. Két perc volt hátra, amikor végre egyenlített a magyar csapat (9-9). És megfordult a meccs. Hihetetlen utolsó két percet produkáltak Tóth Orsolyáék, s ha másért nem, de már ezért is megérdemelték volna az aranyérmet. A csapat és a torna legjobb játékosa a találkozó után csak annyit tudott mondani:

− Nagyon, nagyon boldogok vagyunk – s már futott is vissza csapattársnőihez, akikkel ugrálva, nevetve, sikítozva ünnepelték a győzelmet.

− A munka a sikerünk kulcsa – szögezte le a találkozó után Földi Attila. – Március óta rendszeresen gyakorolunk együtt. Ebben a szakágban ez egyelőre nem divat. Az ellenfeleink átlagosan tíz-tizenöt meccset játszottak együtt, a mi játékosaink legalább ötvenet. Rengeteget dolgoztunk ezért a sikerért, ráadásul a pályán és azon kívül egyaránt összetartó, igazi kollektíva a miénk. A sorozat előtt nem akartam kimondani, de győzni jöttünk Debrecenben. Egymás között nem titkoltuk, hogy ez a célunk, s hittünk benne, hogy sikerülni fog. Hogy mi döntött? A szív. Ez egyértelmű. A meccsek későn voltak, mindenki fáradt volt már. Ha délelőtt játszunk ezek ellen az oroszok ellen, könnyebben nyerünk. A végén csak az akarat számított semmi más.

Magyar öröm Debrecenben Forrás: FIBA
Magyar öröm Debrecenben Forrás: FIBA

Magyar öröm Debrecenben  •  Forrás: FIBA

Véletlen lenne, hogy ez a leánycsapat így tud küzdeni? Korántsem. Földi Attila nem titkolja: válogatási elvei csak részben épülnek a játékosok kosárlabdatudására. Neki legalább annyira fontos a küzdenitudás, a harcos szellem is. A kettő együtt pedig győztes kombináció.

Kevésbé szerencsésen alakult a fiúválogatott sorsa. Utolsó, mindent eldöntő csoportmérkőzésüket az eső miatt nem tudta lejátszani, így vasárnap délután mérkőzött meg az észtekkel, s 13-11 arányú vereséget szenvedett. Nem jutott a legjobb nyolc közé.

„Sajnos, mind magasságban, mind testi erőben jobbak voltak az észtek. Ennek ellenére nagyszerűen küzdött a csapat. A védekezés dominált mindkét oldalon, abban álltuk is a sarat, a külső dobásainkban azonban bizonytalanabbak voltunk ellenfelünknél. Ez döntőnek bizonyult. A csapatból Hargitai Krisztiánt kell kiemelnem, aki mezőnymunkával kompenzálta a fizikális hátrányunkat, rengeteg lepattanóval segítette a csapatot. Sajnálom, hogy nem jött össze a negyeddöntő, de bizakodva várom a következő idényt, hiszen a csapatunk fiatalabb volt a többi együttesnél” – értékelte együttese szereplését Szarvas Gábor edző.

További korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

U18-AS 3×3-AS EURÓPA KUPA, DEBRECEN
Fiúk
Elmaradt csoportmérkőzés: Észtország−Magyarország 13-11
A D csoport végeredménye:
1. Szerbia 2/2, 2. Észtország 2/1, Magyarország 2/0 (Az első két csapat jutott a negyeddöntőbe)
Döntő:
Belgium−Hollandia 19-13
Leányok
Negyeddöntő: Magyarország−Franciaország 11-10
Elődöntő: Magyarország−Hollandia 14-9
Döntő:
Magyarország−Oroszország 12-9
Az Európa Kupa-győztes magyar válogatott:
Tóth Orsolya (Vasas SC), Tenyér Zsófia (PEAC), Jáhni Zsófia (Szeged KE), Révész Boróka (Kecskeméti KA)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik